JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå skal de drømme, diskutere politikk og planlegge framtida igjen på Utøya

Tirsdag åpnet AUF årets sommerleir på Utøya. På grunn av koronaen er leiren gjort om til sommerfestival i tre etapper.
AUF-leder Astrid Hoem åpnet årets Utøya-festival tirsdag kveld.

AUF-leder Astrid Hoem åpnet årets Utøya-festival tirsdag kveld.

Torstein Bøe / NTB

helge@lomedia.no

Den første av i alt tre Utøya-leirer startet tirsdag kveld, med åpningstale av AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem. Hun synes det er godt å være tilbake på øya, kort tid etter 10-årsmarkeringen for terroraksjonen.

– Det er ikke noe som gir meg større håp enn å ta ferga over hit, diskutere politikk, drømme stort og planlegge for framtida. Vi skal fortsette kampen, sier Astrid Willa Eide Hoem til FriFagbevegelse.

Etter terroren på Utøya har AUF arrangert sommerleir hvert år siden 2015. Unntaket var i fjor, da det var en digital leir.

Aktuelt: Utøya fyller 70 år, er viktigere enn noensinne

Årets leir foregår i tre kohorter – 300 personer på hver del av leiren. Som vanlig skal det formes sosialdemokratisk politikk for framtida.

Den første gruppen som skal være med på AUF sin sommerleir er på plass. I år er det totalt tre sommerleirer på Utøya. De måtte dele den opp på grunn av korona situasjonen. Det vil være cirka 300 personer per sommerleir.

Den første gruppen som skal være med på AUF sin sommerleir er på plass. I år er det totalt tre sommerleirer på Utøya. De måtte dele den opp på grunn av korona situasjonen. Det vil være cirka 300 personer per sommerleir.

Torstein Bøe / NTB

– Her er det en sterk vilje til å få en ny regjering til høsten. Vi stiller krav om at klimakrisen skal løses, forskjellene skal ned, og at vår generasjon skal ha samme mulighet som vår foreldregenerasjon og generasjonene før der, sier Hoem.

Hele Ap-ledelsen med leder Jonas Gahr Støre og nestlederne Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran skal gjeste leiren, i tillegg til de tre LO-toppene Peggy Hessen Følsvik, Mette Nord og Jørn Eggum.

Funnene fra sommerpatruljen 2021: Ulovlig overvåking og manglende kontrakter

Dette skjer snaue to uker etter den store 10-årsmarkeringen for terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya. En markering som i etterkant har gitt en stor debatt om ansvaret for å ta et oppgjør med høyreekstremismen.

AUF-lederen er glad for støtten fra lederen i Unge Høyre, Ola Svenneby, som mener høyresiden har et ansvar i så måte. Men hun er mindre imponert over voksenpolitikerne i Høyre, som ikke tør å skjønne hvilket ansvar de har.

– Uansett har vi fått snudd debatten det siste halvåret. Nå snakker vi sant om det som skjedde og diskuterer tankesettet bak. Ingen andre kan si at denne debatten er over nå. Vi blir aldri ferdig snakka om høyreekstremismen, som både kan ta liv og som har tatt liv. Kampen vil fortsette, sier Astrid Hoem.

I sin åpningstalen til den første av i alt tre leirer var AUF-lederen klar på at åtte år med Erna Solberg som statsminister er nok.

– Nå er det vår tur. Nå er det vi unge som skal bli prioritert, sa Astrid Hoem.

– Det skal bli slutt på tiden hvor vanlige folk som går på jobb betaler mer i skatt enn de som har stått opp og arvet. Vår bevegelse er ikke til for rikingene som drømmer om sin tredje yatch eller bolighaiene som håver inn milliarder. Vår bevegelse er for vanlige folk, sa Astrid Hoem i sin tale.

Warning
Annonse
Annonse