LOs sommerpatrulje:
Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje
LOs sommerpatrulje har i sommer besøkt over 5000 bedrifter over hele landet. På seks av ti arbeidsplasser ble det funnet brudd på arbeidsmiljøloven, viser den foreløpige rapporten.
Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje
LO/Trond Isaksen (pressefoto)
helge@lomedia.no
Lovbrudd som går igjen er blant annet manglende arbeidskontrakter og ulovlig kameraovervåkning, forteller ungdomsrådgiver i LO, Bjarne Lagesen.
– Hver 6. sommervikar under 18 år har ikke skriftlig arbeidskontrakt. Og én av 10 har opplevd ulovlig overvåkning på jobben, sier han til FriFagbevegelse.
58 prosent av unge sommervikarer under 18 opplever brudd på arbeidsmiljøloven. Det er en økning fra i fjor. Tilsvarende tall i fjor var 45 prosent lovbrudd.
Antallet brudd på alle arbeidsplasser som LOs sommerpatrulje sjekket i år er 46 prosent. Det er en økning fra i fjor som også hadde et høyt antall brudd, sier ungdomsrådgiver Bjarne Lagesen i LO og viser til at tilsvarende tall i fjor var 45 prosent lovbrudd.
Stor økning
LOs sommerpatrulje kan vise til en stor økning de to siste årene under koronapandemien.
– Ett år med mange arbeidsledige og permitterte kan nok føre til at mange godtar dårligere arbeidsforhold enn de har krav på, mener Lagesen.
Når gjelder personvern har det blitt flere brudd de siste årene. Årets funn avdekker at stadig flere blir kameraovervåket på arbeidsplassen uten at de vet om det.
– Dette er ikke bra. Ansatte skal bli informert om eventuell overvåkning. Det er arbeidsgivers plikt. Dessuten skal overvåkningen være godkjent, sier Bjarne Lagesen.
I 36 år på rad har LOs sommerpatrulje oppsøkt unge i sommerjobb.
– Årets funn viser at det fortsatt er behov for LOs sommerpatrulje. Det er viktig at de unge vet hva de har krav på og hva deres rettigheter er når de for første gang kommer ut i arbeidslivet, sier Lagesen.
Tariffavtale spiller inn
Tidligere funn viser at arbeidsmiljøloven brytes langt oftere hos bedrifter uten – enn med – tariffavtale. Det mener Lagesen er et veldig interessant funn.
– Det er en veldig stor forskjell. For å kvalitetssikre har vi også spurt om den enkelte ungdom vet om bedriften har tariffavtale eller ikke. De som svarte vet ikke ligger et sted midt mellom, sier Bjarne Lagesen til FriFagbevegelse.
– Det viser hvor stor forskjell det er og hvor viktig det er å være organisert, mener han.
• Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz