JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitterte:

Nav beklager at lønnskompensasjonen til permitterte er forsinket

Permitterte fortviler fordi det fortsatt er umulig å søke om lønnskompensasjon hos Nav.
– Vi håpet vi skulle klare å få søknadsfunksjonen for lønnskompensasjon ferdig i disse dager, men vi kommer til å trenge mer tid, sier beredskapsleder Yngvar Åsholt i Nav.

– Vi håpet vi skulle klare å få søknadsfunksjonen for lønnskompensasjon ferdig i disse dager, men vi kommer til å trenge mer tid, sier beredskapsleder Yngvar Åsholt i Nav.

Yngvil Mortensen

yngvil@lomedia.no

Nav oppfordrer permitterte til å søke om sosialhjelp, hvis de ikke har rett på dagpenger.

Korona-regelverket som skulle lette byrden for arbeidsgiverne, har gjort at permitterte ansatte ikke får pengene sine. Nesten 380.000 mennesker er permittert fra jobbene sine siden starten av krisen, ifølge Nav.

Stortinget vedtok ordningen for snart to måneder siden. Nav forsøkte å gjøre ferdig søknadsfunksjonen for den før 1. mai. Det er uklart når den vil være på plass.

Ordningen skal sikre full lønn til permitterte de første 20 dagene av permitteringstiden. Trolig venter veldig mange av de permitterte på pengene sine.

Terje er en av mange permitterte som venter på penger

Nav beklager forsinkelsen

Navs beredskapsleder innrømmer at de var «for optimistiske».

– Vi håpet vi skulle klare å få søknadsfunksjonen ferdig i disse dager, men vi kommer til å trenge mer tid, sier Yngvar Åsholt i Nav i en melding på Navs hjemmeside.

– Det beklager vi, og vi har stor forståelse for at dette er vanskelig for dem som er berørt.

Åsholt forklarer forsinkelsen med at det er et svært komplisert arbeid å lage søknadsfunksjonen for den nye ytelsen.

Dessuten trodde Nav at de kunne basere seg på inntektsopplysninger som arbeidsgivere har rapportert til Skatteetaten via a-ordningen. Det viste seg å være feil.

Full lønn i 20 dager

• Under koronakrisen er perioden arbeidsgiverne skal betale full lønn til permitterte bare to dager. Det er perioden med arbeidsgivers lønnsplikt.

Dette vedtok Stortinget for å hjelpe arbeidsgiverne gjennom koronakrisen.

• Deretter starter perioden med lønnskompensasjon fra Nav, for dag 3–20. Nav skal betale full lønn i 18 dager (mandag-fredag).

Les mer om de fem fasene i permitteringstiden

Ba arbeidsgiverne om hjelp

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen oppfordret arbeidsgiverne som hadde råd til å legge ut for Nav, slik at de permitterte ansatte skulle få lønnskompensasjonen med en gang. FriFagbevegelse forsøkte nylig å finne ut hvor mange som gjorde det. Nav vet ikke, og heller ikke de største arbeidsgiverorganisasjonene i det private næringslivet NHO og Virke, vet hvor stor andel av deres medlemsbedrifter som har gjort dette.

Forskudd på dagpenger eller sosialhjelp

For dem som nå venter på lønnskompensasjon og er i en vanskelig økonomisk situasjon, er det inntil videre to muligheter til å søke om penger fra Nav, opplyser Nav:

– De som har rett til dagpenger, kan søke om forskudd på dagpenger. For dem som ikke har opptjent rettigheter til dette, er det mulig å søke om økonomisk sosialhjelp, sier beredskapsleder i Nav Yngvar Åsholt.

Annonse
Annonse