JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Arbeidsministeren ba bedrifter betale forskudd på lønn til permitterte ansatte. Ingen vet hvor mange som har fulgt oppfordringen

Nå er nesten 350.000 mennesker permittert.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen ba bedriftene som hadde råd til det betale forskudd på lønn til permitterte ansatte. Ingen vet hvor mange som fulgte opp.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen ba bedriftene som hadde råd til det betale forskudd på lønn til permitterte ansatte. Ingen vet hvor mange som fulgte opp.

Alf Ragnar Olsen

yngvil@lomedia.no

Rett etter at Stortinget vedtok nye regler for permitterte, ba arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen arbeidsgiverne om å legge ut for lønna til de permitterte ansatte i de første ukene av permitteringsperioden.

Men det er ukjent hvor mange arbeidsgivere som faktisk har fulgt oppfordringen.

«Lønnskompensasjon» til permitterte

FriFagbevegelse spurte Nav og de to største arbeidsgiverorganisasjonene i det private næringslivet som er hardt rammet av koronakrisen, NHO og Virke, men ingen av dem hadde tall på det.

Folk som er permittert fra jobben fra og med 20. mars, har krav på full lønn de første 20 dagene, såkalt lønnskompensasjon.

Arbeidsgiveren din skal betale lønna for de to første dagene. Nav, altså staten, skal betale lønn for 18 dager.

Dette har permitterte krav på

Heller ikke Nav vet

Nav sier de vil få «mer oversikt over dette når refusjonskrav fra arbeidsgivere kommer inn», skriver Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i Nav, på epost til FriFagbevegelse. Arbeidsgiver kan få refusjon for utbetalt lønn for permitteringsperioder som startet før 20. april 2020. Fristen for å fremme refusjonskravene er satt til 31. oktober 2020.

–Store bedrifter har forskuttert

«Vi har ikke tall på dette, og har ikke noe grunnlag for å gi et anslag», skriver Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en epost til FriFagbevegelse.

«Vi kjenner til at enkelte store virksomheter har forskuttert utbetalinger til permitterte ansatte. Dette vil vi først få konkrete svar på når Nav mottar refusjonskrav fra bedriftene», opplyser han.

Vanskelig å be bedriftene forskuttere

NHO syns det var vanskelig å oppfordre bedriftene til å betale hele perioden med permitteringspengene på forskudd, av mange grunner.

Mange bedrifter har rett og slett ikke penger til det, skriver Margrethe Meder, avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester, på epost til FriFagbevegelse.

«Mange opplevde også en usikkerhet om hva som kunne forskutteres og hvilken refusjon man fikk fordi regelverket var uferdig», skriver hun.

Dette har permitterte krav på

Folk som er permittert fra jobben fra og med 20. mars, hva har de krav på?

• Du har krav på din fulle lønn de første 20 dagene, såkalt lønnskompensasjon.

• Arbeidsgiveren din skal betale lønna for de to første dagene.

• Nav, altså staten, skal betale lønn for 18 dager.

• Hvis din arbeidsgiver ikke har betalt forskudd til deg for de 18 dagene, kan du søke Nav om dette fra cirka 1. mai. Da skal Nav være ferdig med det digitale søknadsverktøyet.

• Det vil ta tre-fire dager fra du søker og til pengene fra Nav er på din konto, sier Nav.

• Tjener du mer enn 600.000 kroner i året, vil din lønnskompensasjon gi deg lavere «dagslønn» enn du pleier. Nav utbetaler maks et beløp beregnet ut fra en årslønn på inntil 600.000 kroner.

• Når det har gått til sammen 20 dager, har du krav på dagpenger fra Nav.

• Ordningen gjelder også for studenter som er blitt permittert fra sine jobber.

Hvorfor datoen 20. mars? Det er dagen da Stortinget vedtok satsene over, som er nye og vedtatt i forbindelse med korona-krisen.

Annonse
Annonse