JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem skal betale sakskostnader i trygdesaker?

Nav nekter å betale sakskostnader for LO-medlemmer. Nå skal Høyesterett avgjøre saken

LO-forbundenes tilbud om fri rettshjelp til medlemmene står på spill, mener LO-advokat.
 De siste tre årene har Nav nektet å betale sakskostnadene når brukerne deres vinner saker med hjelp av advokatene til LO. Hvis Nav ikke betaler saksomkostningene for saker Nav taper, må forbundene selv ta regningen.

De siste tre årene har Nav nektet å betale sakskostnadene når brukerne deres vinner saker med hjelp av advokatene til LO. Hvis Nav ikke betaler saksomkostningene for saker Nav taper, må forbundene selv ta regningen.

Tormod Ytrehus

yngvil@lomedia.no

Rettsforhandlingene mellom LO/Fellesforbundet og Regjeringsadvokaten/Nav i Høyesteretten om hvem som skal ta regningen når LO-advokatene vinner fram i klagesaker mot Nav, ble avsluttet onsdag.

Dommen er ventet om cirka to uker, opplyser LO-advokat Rune Lium til FriFagbevegelse.

Nav mener det er helt lov

Saken dreier seg om at Nav de siste tre årene har nektet å betale sakskostnadene i saker som vinnes med hjelp av advokatene til LO.

Hvis Nav ikke betaler saksomkostningene for saker Nav taper, må altså forbundene selv ta regningen.

Rettshjelp er viktig tilbud til medlemmene, påpeker LO-advokat Rune Lium.

– Det kan bli for dyrt for LO-forbundene å tilby medlemmene fri rettshjelp, hvis Høyesteretten lar Nav fortsette å nekte og dekke saksomkostninger, sier LO-advokat Rune Lium til FriFagbevegelse.

Regjeringsadvokaten, som representerer Nav, viser til at «Loven gir ikke rett til dekning av kostnader andre har pådratt seg». Det skrev advokat Marius Stub hos Regjeringsadvokaten på e-post til Klassekampen i går.

«Andre» er i dette sakskomplekset altså LO-advokatene.

Permitterte under korona: Nav trakk hele dagpengeforskuddet til bussjåføren Geir

Mange har ikke råd til advokat

LO-advokaten viser til et eksempel han la fram for Høyesteretten:

– Tenk deg at du er medlem i Fellesforbundet og tjener 500.000 i året. Så får du en yrkesskade og må over på arbeidsavklaringspenger. Det betyr at årsinntekten din reduseres til rundt 330.000 kroner. Økonomien din har allerede måttet tåle inntektsreduksjon og så havner du i konflikt med Nav og må kanskje betale 50.000 kroner selv til advokat? Du har ikke de pengene.

Da er det godt å ha et forbund i ryggen som kan hjelpe med advokat.

Navs dystre scenario: Det vil ta flere år for Norge å vende tilbake til normalen etter koronakrisen

– Fri rettshjelp fungerer ikke

Mange tjener for mye for å kunne få støtte gjennom ordningen med fri rettshjelp fra staten til slike saker. For å få fri rettshjelp, må du tjene under 246.000 kroner i året.

– Ordningen med fri rettshjelp fungerer ikke i det hele tatt. Det illustrerer behovet for den type fri rettshjelp som fagorganiserte har gjennom sitt medlemskap. Det er i seg selv et argument for å være fagorganisert, mener LO-advokat Lium.

Koronakrisa: 16.000 arbeidsinnvandrarar ventar framleis på dagpengar frå Nav

Nav endret praksis i 2017

Bakgrunnen for saken er at Nav i 2017 endret praksis, etter en annen dom i Høyesteretten. Før det dekket Nav omkostninger i saker de tapte, også der sakene ble hjulpet fram av LO eller andre hovedorganisasjoner.

LO klagde Nav inn for retten, men tapte i både tingretten og lagmannsretten. Nå skal altså Høyesteretten avgjøre om praksisen er lovlig.

Jane (43) i paradoksal kamp mot Nav: – Jeg har gjort alt de har bedt meg om

Annonse
Annonse