JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TO SCENARIER: Nav har tegnet et pessimistisk – og et optimistisk scenario av snittet for antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak for 2020 og 2021.

TO SCENARIER: Nav har tegnet et pessimistisk – og et optimistisk scenario av snittet for antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak for 2020 og 2021.

Grafikk: Kristin M. Johansen, LO Media

Nav med to scenarier for arbeidsledigheten

78.000 var ledige før koronaen. I år kan antallet i verste fall stige til 195.000

Det vil ta flere år for Norge å vende tilbake til normalen etter koronakrisen, ifølge Navs dystre scenario.01.09.2020
12:10
11.09.2020 14:48

aslak@lomedia.no

I artikkelen «Den store nedstengningen», ført i pennen av Audun Gjerde, Malin Charlotte Engel Jensen og Johannes Sørbø fra kunnskapsavdelingen i Nav, tegnes det pessimistisk og optimistisk bilde av snittet for antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak for i år og neste år.

– I et pessimistisk scenario vil det bli atskillelig verre. Det betyr en vesentlig høyere ledighet i 2020 og 2021 enn i 2019. Flere bedrifter vil gå konkurs, og mange av de permitterte vil miste jobben helt. Virkningene av koronakrisen blir mer langvarige, sier Johannes Sørbø til FriFagbevegelse.

Rammer oljeindustrien

Dersom det dystre scenarioet utspiller seg i virkeligheten, vil snittet for antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak være 195.000 i 2020 og 173.000 i 2021. Tilsvarende tall for 2019 var 77.700.

Global økonomi vil i dette scenarioet bruke lengre tid på å hente seg inn, og det forventes at veksten tar seg langsomt opp mot slutten av 2021, skriver de tre Nav-ansatte i artikkelen fra 2. juni.

Les også: Norge fikk en ledighetskrise med koronaen. Sjekk hvilke steder som har fått merke det mest

– Konsekvensen er vedvarende lav oljepris i 2021 og en høyere ledighet blant arbeidstakere med bakgrunn i olje- og leverandørindustrien. Det siste vil særlig ramme Rogaland og andre geografiske regioner der industri med tilknytning til oljen er særlig viktig, presiserer Sørbø.

Langvarig for ungdom

I et negativt bilde ser Nav for seg at mange av tiltakene som ble iverksatt i midten av mars og senere lettet på, blir strammet inn igjen utover høsten som en konsekvens av en ny smittebølge.

– Gjeninnføring av nye smittevernstiltak vil bety at flere blir permittert på nytt, sier Sørbø.

Les også: Disse yrkene har vært mest etterspurt under koronakrisa. Se topp 30-lista

I dette scenarioet vil lavere internasjonal etterspørsel, oljepris og boliginvesteringer, og følgelig mer tilbakeholdne husholdninger, bidra til at ledigheten øker ytterligere innen blant annet industrien og bygg og anlegg. De tre artikkelforfatterne antar derfor at ledigheten vil øke igjen utover høsten.

– Mot slutten av året og inn i neste år antar vi at myndighetene igjen letter på smittevernstiltakene i Norge og internasjonalt, og at arbeidsmarkedet tar seg gradvis opp igjen det neste året, sier han.

Navs pessimistiske scenario betyr konkurser for flere bedrifter og at permitterte vil miste jobben helt.

Navs pessimistiske scenario betyr konkurser for flere bedrifter og at permitterte vil miste jobben helt.

Eirik Dahl Viggen

Langvarig for de yngre

Ungdommer som er ferdig med utdanningen i en periode med høy ledighet, og som er på vei inn på arbeidsmarkedet, vil få langvarige problemer i et slikt scenario, mener Johannes Sørbø.

– Det har vi sett ved tidligere ledighetssjokk. Ungdommer må ta dårligere betalte jobber og får ikke brukt kompetansen sin i like stor grad, sier seniorrådgiveren i Nav.

– I et slikt perspektiv vil de ta flere år før vi er tilbake til normalen før koronaen, legger han til.

Les også: 170.000 færre er permitterte nå enn da Norge stengte. Nav tror at nedgangen vil fortsette

For dem som hadde det vanskelig og sto uten jobb før koronakrisen, vil situasjonen bli enda verre. Det er fare for at en del vil falle ut av arbeidslivet for godt når en større grupper slåss om færre jobber.

– I stedet for at arbeidsplassene er der og bedriftene kan hente tilbake de som er permittert, vil disse jobbene forsvinne. Det tar lengre tid å skape nye arbeidsplasser, forteller han.

Spredning under kontroll

I det optimistiske scenarioet antar artikkelforfatterne at smittespredningen vil være svært lav og under kontroll, men at det heller ikke vil forekomme lokale utbrudd av betydning.

Med dette som bakteppe vil snittet for antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak være 156.000 i 2020 og 87.000 i 2021. Det anslås at ledigheten vil falle raskere gjennom sommeren og høsten og ytterligere neste år.

– Mot slutten av 2021 vil vi omtrent være tilbake til der vi var før koronakrisen gjorde seg gjeldende og nærmest stengte store deler av Norge over natta, forklarer Sørbø.

Det legges også til grunn at myndighetenes finans- og pengepolitiske virkemidler som er brukt for å sette fart på økonomien igjen, får godt fotfeste og fungerer avlastende på næringslivet.

Trykket vil være mer på inkluderingen av innvandrere og de med lav utdanning. Det er også de som lider mest når det går dårlig, sier Sørbø, som også legger til grunn at global økonomi henter seg relativt raskt inn igjen utover høsten og at oljeprisen tar seg opp mot slutten av året og inn i neste år.

Tilbakeblikk: Et halvt år med korona – Slik preget tiltakene Norge

Saken fortsetter under bildet.

Johannes Sørbø er seniorrådgiver i kunnskapsavdelingen i Nav.

Johannes Sørbø er seniorrådgiver i kunnskapsavdelingen i Nav.

Pressebilde

Et hovedscenario

Artikkelforfatterne redegjør også for et hovedscenario der det i snitt vil være 167.000 helt ledige og arbeidssøkere på tiltak i år og 114.000 i 2021.

– I et slikt bilde ser vi for oss at regjeringens krisepakker, som skal lette byrden for næringslivet og sikre aktivitet under og etter krisen, gir en positiv effekt for utviklingen i økonomien, sier Johannes Sørbø.

Flere bedrifter enn normalt vil likevel gå konkurs, slik at en del av de permitterte mister jobben og blir ordinære arbeidssøkere. Det vil gjøre at ledigheten i litt større grad biter seg fast, ifølge artikkelen.

Det forventes også at veksten i fastlandsøkonomien vil ta seg noe opp utover høsten og i løpet av neste år, men at Norge vil være i en lavkonjunktur gjennom hele denne perioden.

Scenarioene fra Nav

Dette er forutsetningene som er lagt til grunn for et pessimistisk scenario:

• Ny smittebølge i løpet av høsten gjør at flere av tiltakene som oppheves på våren og forsommeren må strammes inn igjen.

• Flere bedrifter må legge ned virksomheten og mange av de permitterte skifter status til ordinære ledige.

• En svært forsiktig tilpasning fra husholdningene.

• Stor nedgang i internasjonal økonomi i 2020, men veksten tar seg sakte opp neste år.

Dette er forutsetningene som er lagt til grunn for et optimistisk scenario:

• Svært lav smittespredning og ingen ny smittebølge.

• Flere bedrifter må legge ned virksomheten sammenlignet med et normalår, men betydelig færre enn i de to andre scenarioene.

• En liten nedgang i internasjonal økonomi år, men veksten tar seg opp i andre halvår og inn i 2021.

Dette er forutsetningene som er lagt til grunn for et hovedscenario:

• Smittetoppen er nådd og smitten holdes under kontroll. Det er ikke usannsynlig med lokale smitteutbrudd, men disse vil holdes under kontroll ved hjelp av testing, smittesporing og isolasjon.

• En del bedrifter må legge ned virksomheten og en del av de permitterte skifter status til ordinære ledige.

• En noe tilbakeholden tilpasning fra husholdningene.

• Nedgang i internasjonal økonomi i 2020, men veksten tar seg opp mot slutten av året og inn i neste år.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.09.2020
12:10
11.09.2020 14:48Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon


Flere saker