JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer LO

NHO frykter ikke løsarbeidere i delingsøkonomien

Fagbevegelsen frykter at nye apper skal skape et skred av sosial dumping. – Ingen grunn til bekymring, svarer NHO.
Mandag kom delingsøkonomiutvalget med sine forslag til hvordan Norge bør håndtere nye formidlingsapper som Uber og Airbnb.

Mandag kom delingsøkonomiutvalget med sine forslag til hvordan Norge bør håndtere nye formidlingsapper som Uber og Airbnb.

Ole Palmstrøm (montasje)

stian.fyen@anb.no

– Det er en utvikling jeg oppfatter at ingen ønsker seg. Det bryter med hvordan vi organiserer norsk arbeidsliv. Og det er viktig å minne om at mange av delingsøkonomiaktørene har meldt seg inn i Abelia og NHO nettopp fordi de søker seg inn i det organiserte arbeidslivet, og ønsker å betale skatt og ha gode løsninger for forsikring og pensjon, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia til Avisenes nyhetsbyrå.

Ferske tall: Sjekk snittlønna i 300 yrker

Sosial dumping

Mandag kom delingsøkonomiutvalget med sine forslag til hvordan Norge bør håndtere nye formidlingsapper som Uber og Airbnb.

Kort tid etter at rapporten var offentliggjort kom et samlet utspill fra hele den norske fagbevegelsen. De mente rapporten ikke tok inn over seg at mer plattform- og delingsøkonomi kan føre til at stadig flere nordmenn havner utenfor det organiserte arbeidslivet. Med mindre dette blir ordentlig regulert vil det føre til mer sosial dumping og svart arbeid, var frykten fra Fagbevegelsen.

Legitim bekymring

Begeistringen var en helt annen hos NHO Abelia som organiserer kunnskapsbedrifter i Norge.

– Jeg mener bekymringen er legitim, det er all grunn til å være oppmerksom på utviklingen, men vi er ikke der i dag. Det er ingen grunn til å tro at fordi en tjeneste formidles gjennom en app vil det automatisk føre til et skrekkscenario når både myndighetene og bedriftene ønsker noe annet, sier Haugli.

Administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia

Administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia

Heiko Junge / NTB scanpix

Han mener utvalget har gjort helt rett i å la være å anbefale en gjennomgang av hva det vil si å være arbeidstaker eller arbeidsgiver, eller gjennomgå trygdeytelser for frilansere.

– Det er i dag ikke grunnlag for å spekulere i at delingsøkonomien vil få et kjempeomfang av selvstendige oppdragstakere. I de landene der disse plattformene har vært til stede over lengre tid er det ingen vesentlig vekst. Tall fra USA viser at de har omtrent like mange selvstendig næringsdrivende nå som tidligere, sier Haugli.

I tillegg til fagbevegelsen har Ap også uttalt seg kritisk til rapporten. Også SV advarer mot å la vær å regulere næringen.

– Delingsøkonomi uten de riktige rammene kan løpe løpsk og drive oss inn i et løsarbeidersamfunn, sier næringspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes.

Dette må du vite om delingsøkonomien

Refser LO for delingskritikk

Annonse
Annonse