JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre-regjeringen:

Ny olje- og energiminister: – Jeg har mine røtter solid plantet i arbeiderbevegelsen

Marte Mjøs Persen har en fortid i Rød Valgallianse og blir betegnet som en tidligere raddis. Nå styrer hun Olje- og energidepartementet og må stå til rette for gamle partivenner.
Marte Mjøs Persen har byttet ut ordførerkontoret i Bergen med statsrådskontoret i Olje- og energidepartementet.

Marte Mjøs Persen har byttet ut ordførerkontoret i Bergen med statsrådskontoret i Olje- og energidepartementet.

Leif Martin Kirknes

hege@lomedia.no

Marte Mjøs Persen står nå med begge beina solid plantet i Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Bergen i seks år. Men hun kan ikke juge seg fra en tidligere aktiv periode i Rød Valgallianse.

Den nye oljeministeren hylles også av fagbevegelsen. Hun er aktiv i Handel og Kontor i Norge og har hatt flere styreverv i LO-systemet.

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, betegner henne som en «rutinert politiker som kjenner fagbevegelsen godt». Derfor ble hun også nominert av hans forbund.

– Jeg er glad for at Ap-ledelsen tok dette på alvor. Marte er en tøff politiker som jeg er sikker på vil levere på Aps løfter om å utvikle og ikke avvikle norsk olje og oljerelatert industri. Hun vet at dette er avgjørende for norsk velferd og landets fremtid, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Regjeringsplattformen: Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Fagbevegelsens favoritt

– Skal vi bygge grønn industri og omstille trenger vi den muskelen som norsk industri er. Jeg er trygg på at Mjøs Persen skjønner dette og at hun vil lytte til bedrifter og tillitsvalgte i hele landet, legger han til.

Selv er den ferske olje- og energiministeren glad for å få rosende omtale fra fagbevegelsen.

– Hvorfor er du så populær i fagbevegelsen?

– Jeg kommer selv fra fagbevegelsen, jeg har mine røtter solid plantet i arbeiderbevegelsen. Jeg synes noe av det viktigste og mest verdifulle vi har med det norske samfunnet, er trepartssamarbeidet der arbeidstakere og arbeidsgiverne og de som styrer landet samarbeider om utviklingen av Norge. Det skal jeg ha med meg i mitt arbeid og mitt virke som ny olje- og energiminister, sier Marte Mjøs Persen til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Spennende departement

Det var en nesten utålmodig avtroppende olje- og energiminister, Tina Bru, (H) som torsdag ettermiddag ga nøkkelkortet til Marte Mjøs Persen.

Hun misunte ikke arvtakerens nysgjerrighet og spenning når hun gikk opp trappene til statsrådskontoret.

– Det var mye verre å komme hit til kontoret for første gang enn å komme hit for å forlate det, sa Tina Bru, som ble utnevnt som ny statsråd i januar 2020.

Les også: Støre henter industrilederen som fagbevegelsen elsker

– Du kommer til et ufattelig spennende departement. Med utrolig mye dyktige folk. Det har vært en ære og glede for meg å være her. Jeg ønsker deg masse lykke til med det som venter deg. Og jeg er veldig lettet over at det er en vestlending som overtar, var hennes avskjedsord.

Så var det den nye statsrådens tur:

– Akkurat dette departementet, alle deler av det, er utrolig viktig for den regionen vi bor i, sa Mjøs Persen til Tina Bru.

Ny arbeidsminister: Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Så fortsatte den nye statsråden:

– Dette er en veldig viktig dag. Vi har fått ny regjering. Og jeg er stolt og glad for å få være med i den. Vi har store og viktige oppgaver foran oss. En av de store oppgavene for den nye regjeringen, og alle som kommer senere, handler om å redusere gassutslippene i forhold til målene i Parisavtalen, og de målene vi selv har satt oss. Dette departementet og kunnskapen som finnes her, og teknologien og kompetansen som finnes der ute, er utrolig viktige for å klare å nå disse målene, sier Marte Mjøs Persen.

Les også: Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Utvikle, ikke avvikle

Bergenseren skal sørge for å utvikle, ikke avvikle.

– Det er utrolig viktig å ta vare på arbeidsplassene i industrien. De arbeidsplassene består av mennesker som har kompetanse, verdifull kunnskap, utdanning, og det vi trenger for at vi skal nå de målene vi har satt oss. Som er nødvendig for å lage ny teknologi og gå over fra olje og gass – fossil energi – til fornybar. da trenger vi deres kompetanse. Vi må utvikle for å nå de målene vi har satt oss, sier Marte Mjøs Persen.

Og blir hun litt usikker, kan hun for eksempel søke råd hos sin nye politiske rådgiver, Arild Theimann. Han kommer fra jobben som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi. Eller Amund Vik, statssekretæren som er hentet fra rådgiverkorpset til Arbeiderpartiet.

Marte Mjøs Persen

* 46 år

* Har en bachelorgrad i kultur- og samfunnsvitenskap fra Universitetet i Bergen.

* Innvalgt på Stortinget fra Hordaland fra i høst. Medlem av sentralstyret i Ap 2011-2015, og igjen fra 2019. Tidligere medlem og tillitsvalgt i Rød Valgallianse (RV), og var nestleder 2003 -2007. Hun meldte seg ut da partiet gikk inn i Rødt i 2007, og meldte seg deretter inn i Arbeiderpartiet.

* Ordfører i Bergen 2015–2021.

* Ny olje- og energiminister.

Annonse
Annonse

Marte Mjøs Persen

* 46 år

* Har en bachelorgrad i kultur- og samfunnsvitenskap fra Universitetet i Bergen.

* Innvalgt på Stortinget fra Hordaland fra i høst. Medlem av sentralstyret i Ap 2011-2015, og igjen fra 2019. Tidligere medlem og tillitsvalgt i Rød Valgallianse (RV), og var nestleder 2003 -2007. Hun meldte seg ut da partiet gikk inn i Rødt i 2007, og meldte seg deretter inn i Arbeiderpartiet.

* Ordfører i Bergen 2015–2021.

* Ny olje- og energiminister.