JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omsorgsselskapet får nye søksmål – kan samlet bli på 50 millioner kroner

Etter at dommen mot omsorgsselskapet Stendi ble rettskraftig, gjennomgår advokatene nå nye søksmål. Mer enn 50 nye søksmål står for tur.
LANG SAK: En del av de opprinnelig 24 saksøkerne i Oslo tingrett våren 2018. Nå er saken avsluttet. Nye krav søksmål står for tur.

LANG SAK: En del av de opprinnelig 24 saksøkerne i Oslo tingrett våren 2018. Nå er saken avsluttet. Nye krav søksmål står for tur.

Werner Juvik

ola.tommeras@fagbladet.no

Stendi er dømt til å gi 22 omsorgsarbeidere til sammen 24 millioner kroner i etterbetaling og erstatninger. I tillegg må Stendi betale saksøkernes omkostninger på 17,5 millioner kroner.

Dommen falt i sommer, men Stendi anket utmålingene av etterbetaling. Den anken avviste Høyesterett i november, og dommen er dermed rettskraftig.

Krav opp mot millionen

Etter dommen har saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen jobbet med gjennomgang av de nye sakene.

– Vi er ikke ferdig med å beregne. Ofte ligger kravene på mellom 700.000 og en million kroner. Fortsatt melder flere seg på, men disse er for det meste noe lavere, sier Kjetil Edvardsen til Fagbladet.

Han bekrefter at et sannsynlig anslag for de nye kravene sammenlagt vil bli et sted mellom 30 og 50 millioner kroner.

– Dramatisk

I Borgarting lagmannsrett framstilte motparten, Stendi, det som svært dramatisk for hele bransjen, dersom saksøkerne skulle vinne fram med sine krav – slik de nå har gjort.

Omsorgskonsernets advokat Eirik Edvardsen viste til selskapet Baos, som gikk konkurs etter at de tapte tilsvarende sak.

Stendi vil ikke kommentere de nye kravene. Konsernets kommunikasjonsdirektør Julie Borchgrevink skriver i en epost til Fagbladet:

«Stendi ønsker ikke å kommentere personalmessige forhold eller forhåndsprosedere rettslige prosesser i mediene.»

Diskuterer ikke i mediene

Gjennom den tre år lange rettsprosessen har først Aleris Ungplan & BOI, deretter Stendi, rutinemessig avvist å kommentere saken. Konsernet er fortsatt svært ordknapp.

– Stendi jobber nå med å gå gjennom dommen og de økonomiske og praktiske konsekvensene av den. Innholdet i eventuelle nye søksmål vil bli vurdert når disse mottas. Detaljer rundt dette vil vi ta med relevante instanser og ikke i mediene, skriver Borchgrevink.

– Dommen i lagmannsretten er en arbeidsrettslig avklaring på et felt som har hatt uklart lovverk, og Stendi er glade for at saken nå er avsluttet, skriver hun.

Siden 2018 har konsernet lagt om og ansatt omsorgsarbeidere framfor å ha de tilknyttet som konsulenter. Dette etter at Skatt Øst begynte å etterregne ubetalt arbeidsgiveravgift.

Bransjen må endre seg

– De har økt omsetning hvert år siden de gikk over til å drifte med arbeidstakere, påpeker saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen og legger til:

– Hvis det er dramatisk for en bransje å følge lov og minstelønnstariffer, så er det bransjen som må endre seg.

Annonse
Annonse