JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Opprett et statlig strømselskap, foreslår SV-politiker

Lars Haltbrekken mener rapporten fra strømprisutvalget nå gjør det mulig å opprette et eget statlig strømselskap.
– Det vi trenger er stabile priser til en fornuftig pris, sier Lars Haltbrekken.

– Det vi trenger er stabile priser til en fornuftig pris, sier Lars Haltbrekken.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Han hadde ikke store forventninger til utvalgets rapport, men er i etterkant mer sikker enn noensinne på at det er mulig å etablere et statlig selskap som kan kjøpe strøm fra kraftselskapene og selge videre til forbrukerne.

SVs energipolitiske talsperson mener utvalget peker på at prisene kan holde seg høyt, og at det er størst handlingsrom for staten i sluttbrukermarkedet.

– Da er opprettelsen av et statlig strømselskap en god løsning, poengterer han.

– Forrige vinter ble veldig dramatisk for mange. Det var rett og slett for dyrt å holde husene varme. Folk satt med dyna i sofaen og lot være å bruke stekeovnen. Det er ikke Norge verdig. Vi må sørge for at det ikke skjer igjen, sier Haltbrekken.

– Det gis en omfattende strømstøtte?

– Det holder ikke. Det viktigste vi kan gjøre nå er å etablere et statlig strømselskap, fordi Staten sitter på en enorm forhandlingsmakt og kan presse prisene ned. Det vi trenger er stabile priser til en fornuftig pris, sier Haltbrekken.

Fikk du med deg denne? Gunn-Anita sparte så mye at strømselskapet kom på døra

Ap ikke enig

Leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Marianne Sivertsen Næss fra Arbeiderpartiet, gir ikke noen umiddelbar støtte til Haltbrekkens forslag.

– Jeg synes ikke det er et godt tiltak. Det gir ikke de gode svarene, og sikrer oss ikke inn i framtida. I tillegg har vi jo også Statkraft, slik sett. Det jeg har jeg troen på – det sier også rapporten – er at vi må ha et kraftoverskudd og en kraftbalanse. Det vil gi oss rimelig strøm, sier hun.

Hun mener strømprisutvalget har lagt ned et enormt arbeid, og at de beskriver situasjonen veldig godt. Det gir et godt diskusjonsgrunnlag, mener Ap-politikeren.

– La det være helt klart: Vårt fortrinn skal være rimelig og ren kraft både for folk og industri. Det skal ligge til grunn, sier hun.

– Vi har merket at tryggheten vi har hatt med rimelig strøm er blitt utfordret. Vi fikk en situasjon vi ikke var godt nok forberedt på. Nå har vi satt ned utvalget, og lagt grunnlaget for det videre arbeidet, sier Sivertsen Næss.

«Go» for makspris

Stortingsrepresentant for Rødt, Sofie Marhaug, mener strømutvalget åpner for er et system med makspris på normalt forbruk, og dyrt luksusforbruk.

– Regjeringen har vært handlingslammet. Rapporten fra strømutvalget viser at det er en rekke nye tiltak som regjeringen kunne gått i gang med, men har ventet for lenge med å gå i gang med.

Hun mener tiden er inne for at noe skjer.

Sofie Marhaug, energipolitisk talspesron, mener regjeringen nå må handle.

Sofie Marhaug, energipolitisk talspesron, mener regjeringen nå må handle.

Herman Bjørnson Hagen

Marhaug merker seg at utvalget er positive til et system med makspris på normalt forbruk, og annen pris på dyrt luksusforbruk

Hun mener rapporten kommer på overtid. At Utvalget ble satt ned for sent, og at regjeringen har somlet.

– Dette er en marsjordre til Støre og Vedum som har lovet å handle raskt, sier hun.

– Det er en uholdbar situasjon at vi fortsatt ligger an til skyhøye strømpriser, samtidig som NVE sier at vi ligger an til et rekordhøyt kraftoverskudd på 20 TWh i år. Regjeringen har prøvd å sno seg unna at utenlandskablene øker prisene. Strømprisutvalget slår fast at i en situasjon med kraftoverskudd, øker kablene prisene. Da er det ikke rart folk er skeptisk til storstilt kraftutbygging. Derfor må kablene reguleres, så vi ikke tapper vannmagasinene våre for eksport og høy inntjening, mener Marhaug.

Trenger mer kraft

Energipolitiker i Høyre, Bård Ludvig Thorheim, vil nå sette seg ned og lese rapporten. Så langt mener han det ser ut til at rapporten bekrefter mye av det Høyre har tatt til orde for.

– Vi trenger mer kraft. Regjeringen må få opp farten og følge opp Høyres mange forslag for å utløse langt mer kraftproduksjon i Norge og sikre et varig kraftoverskudd, sier han.

Warning
Annonse
Annonse