JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsagte piloter i Colombia får tilbake jobben. Gir norske kolleger æren for at det skjedde

Dagen før lille julaften fikk forbundsleder i Norsk Flygerforbund og LO-leder Peggy Hessen Følsvik en gladmelding: De har bidratt til at hundrevis av oppsagte piloter får tilbake jobben i Colombia.
Norsk Flygerforbund har bidratt til at hundrevis av oppsagte piloter får tilbake jobben i Colombia.

Norsk Flygerforbund har bidratt til at hundrevis av oppsagte piloter får tilbake jobben i Colombia.

ACDAC/Sissel Rasmussen

helge@lomedia.no

Med stadig nye restriksjoner og bekymringer for luftfarten var gladmeldingen fra Colombia et lys i mørketiden for Yngve Carlsen, forbundsleder i Norsk Flygerforbund.

25. november signerte de colombianske pilotene en avtale som sier at de som ble usaklig oppsagt i 2018, fordi de brukte sin legitime streikerett, får tilbake jobben.

Det har skjedd etter betydelig økonomisk støtte fra LO og Norsk Flygerforbund.

Rettferdigheten seiret

– Rettferdigheten har seiret. Alle de oppsagte pilotene får tilbake jobben. For meg viser dette virkelig betydningen av internasjonal solidaritet. Vårt bidrag har på mange måter vært avgjørende. Dette var svært godt anvendte penger, sier Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener også at dette er et utmerket eksempel på internasjonal solidaritet, og at det var en veldig god nyhet å ta med seg inn i julehelgen.

– Dette er godt jobbet av Norsk Flygerforbund, og jeg vil takke vårt eget solidaritetsfond som valgte å støtte med midler i denne saken, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.

Mye lest: Sjekk hvor lang tid ambulansen bruker i din kommune

Fikk takkebrev

De colombianske pilotene er full av takknemlighet, spesielt for den norske hjelpen.

Det gir president i det colombianske flygerforbundet, Jaime Hernandez Sierra, klart uttrykk for i et brev til sine norske kolleger.

«Dette ville ikke vært mulig uten hjelp fra våre pilotbrødre- og søstre i Norge, det dere har gjort for oss som forbund og piloter vil aldri bli glemt», skriver han.

Alle mistet jobben

Både ledelsen i flygerforbundet og hundrevis av piloter i det colombianske flyselskapet Avianca mistet jobben sin for tre år siden, etter det som i utgangspunktet var en helt lovlig streik. Plutselig og helt uventet hadde Høyesterett i landet kommet fram til at pilotene hadde en samfunnskritisk funksjon, og dermed ingen rett til å streike for høyere lønn.

Streiken ble ansett som ulovlig og samtlige piloter oppsagt.

Det colombianske flygerforbundet ble også saksøkt for et tresifret millionbeløp. 

Tog-kritikk: Selskaper som bidrar til brudd på folkeretten, må avvises i norske toganbud, krever LO

Så begynte det internasjonale pilotkollektivet å reagere med brev, møter med colombianske myndigheter og økonomisk bistand. Blant annet var Jack Neskar, som nå er president i den internasjonale flygerføderasjonen (IFALPA), sentral i dette arbeidet.

Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen mente LOs engasjement for internasjonal organisering og demokratisering, kunne bidra. Det førte til at LO bidro med hele 27 500 amerikanske dollar – nesten 300 000 norske kroner. Det gjorde at de colombianske pilotene faktisk kunne ta opp kampen, som nå har gitt resultater.

Annonse
Annonse