JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye smitteverntiltak

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Varehandelen i nye 15 kommuner stenges ned. Forbundet er i beredskap, sier Handel og Kontor-leder Christopher Beckham.
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

lene.svenning@lomedia.no

Lørdag formiddag stengte Oslo og ni nabokommuner ned. Søndag kveld varslet regjeringen om at ytterligere 15 kommuner på Østlandet får nye smitteverntiltak å forholde seg til.

I disse 15 kommunene må kjøpesentrene stenge. Det vil bety at mange ansatte i varehandelen blir permittert. Dette gjelder i kommunene Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvet.

– Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene. De har vært flinke til å følge smitteverntiltakene, men vi forstår at det er nødvendig for å stoppe dette nye viruset, sier Christopher Beckham.

Tiltakene gjelder fram til 31. januar.

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

Permitteringer i vente

Dette vil bety at mange ansatte i varehandelen vil motta permitteringsvarsel.

– Når regjeringen har behov for å iverksette så kraftige tiltak, får det den konsekvensen at folk ikke skal gå på jobb – og det betyr permittering, sa Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke til HK-Nytt lørdag.

HK-leder Beckham opplyser om at HK har sendt ut informasjon til alle sine berørte medlemmer i de 25 berørte kommunene. Forbundet er i beredskap for å svare på henvendelser fra medlemmer og tillitvalgte, forteller han.

Regjeringen burde stengt grensene tidligere, mener fylkesrådsleder: – Dette framstår for meg som helt vanvittig. Det har vært så mye snakk om og forhåndsvarslet at det ville komme en tredje smittebølge

Vinmonopolet får holde åpent

Lørdag formiddag ble strenge tiltak innført i Oslo og ni nabokommuner. Her fikk bare matbutikker og apotek holde åpent. Søndag kveld meldte helseminister Bent Høie at det er gjort justeringer i tiltakene. Vinmonopolets utsalg får likevel holde åpent, i alle de 25 kommunene som er omfattet av de strenge smitteverntiltakene. Årsaken til det er todelt; myndighetene vil forhindre at folk reiser over kommunegrensene for å handle alkohol, og forhindre at personer med alkoholavhengighet utsettes for alvorlig helserisiko.

HK-lederen er glad for at Vinmonopolet får holde åpent.

– Vi tok direkte kontakt med regjeringen på søndag og ba om at Vinmonopolet måtte åpnes. Våre tillitsvalgte i Vinmonopolet antok at folk ville fortsette å reise over kommunegrensene for å handle. Vi vil ikke favorisere noen arbeidsplasser, men folkehelseperspektivet var viktig for oss, sier Christopher Beckham.

Mye lest: Ap og Frp øker presset på regjeringen. Krever flere støttetiltak for de arbeidsløse og permitterte

Faghandel får holde åpent

Flere andre i faghandelen får også holde åpent. Det gjelder dyrebutikker, butikker som selger til landbruk og dyreproduksjon, lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet, bandasjister, optikere, kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer.

Andre typer butikker kan også få drive videre med en slags take-away: De kan lage smittevernfaglig forsvarlige løsninger slik at kunder kan hente varer som er forhåndsbestilt.

– Vi er veldig glade for at flest mulig kan gå på jobb slik at vi kan holde hjulene i gang, sier HK-lederen.

Warning
Annonse
Annonse