JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nå må regjeringen levere, krever Ap ved Rigmor Aasrud og Frp,

Nå må regjeringen levere, krever Ap ved Rigmor Aasrud og Frp,

Leif Martin Kirknes

Arbeidsledigheten i Norge

Ap og Frp øker presset på regjeringen. Krever flere støttetiltak for de arbeidsløse og permitterte

Sist tirsdag overkjørte «Firerbanden» regjeringen uten at det kommer til uttrykk i regjeringens politikk. Nå presser både Ap og Frp på for enda sterkere krisetiltak.24.01.2021
15:17
25.01.2021 10:40

helge@lomedia.no

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet kommer til å øke presset på regjeringen. Nå må flertallsvedtakene i Stortinget følges opp i saken som har regjeringen har varslet kommer på fredag, krever partiene.

Begge partier støtter enda kraftigere lut i kampen mot importsmitte.

Denne skaper debatt: Regjeringen burde stengt grensene tidligere, mener fylkesrådslederen i Viken: – Dette framstår for meg som helt vanvittig

Mutert virus

Gjør ikke regjeringen noe nå må Stortinget ta affære selv, mener Aps arbeidspolitiske talsperson og fungerende parlamentariske nestleder, Rigmor Aasrud.

Hun synes det er merkelig at regjeringen sist fredag ikke forholdt seg til flertallet i Stortinget.

– Allerede torsdag kveld visste regjeringen om det muterte viruset i Nordre Follo og at det måtte komme omfattende krisetiltak med nedstenging. Nå har regjeringen to muligheter: Enten legge det inn i proposisjonen som kommer fredag. Hvis ikke, må vi gjøre enda klarere vedtak i Stortinget, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

Dagpenger

Aasrud ser også gjerne at Frp, som nå krever enda bedre økonomiske krisetiltak, kan snu og støtte to forslag som «Firerbanden» ikke ble enige om:

– De punktene er minst like aktuelle i dag som på tirsdag. Inngangsbilletten for å få dagpenger må reduseres. I dag er den på 1,5 G (rundt 150 000 kroner). Den bør settes ned til 0,75 G (rundt 75 000 kroner). I tillegg må krav til tapt arbeidstid for å motta dagpenger under permittering settes til 40 prosent fram til 1. oktober, sier Rigmor Aasrud.

Det ble heller ikke enighet om at omsetningstap skal gi økonomisk støtte, ikke bare dekning av faste kostnader.

Mye delt: Se hva som skjedde da familievernkontorene stengte og familier fikk mer tid sammen

Studentmilliard viktig

Nedstengingen i Nordre Follo og omkringliggende kommuner (inkludert Oslo) og som nå blir kraftig utvidet, rammer i en stor grad studenter. Ikke bare får de hjemmestudier, men en stor del av studentene mister også sin biinntekt.

Derfor fikk «Firerbanden» gjennomslag for en studentmilliard i forhandlingene. Den var heller ikke med i fredagens proposisjon fra regjeringen.

– Det er helt nødvendig for å finne løsninger som treffer studentene bedre slik at også de får ta del i tiltakene som finnes. Dette retter seg spesielt mot de som jobber lite, men som trenger penger, mener Aasrud.

Mye lest: «Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte», skriver Jonas Bals

Lønnstilskudd

Det ble også flertall for å be regjeringen, sammen med partene i arbeidslivet, komme tilbake med en lønnstilskuddsordning.

– Det må være en god ordning for bedriftene som blir myndighetsbestemt nedlagt, mener Aasrud.

Permitteringslengde ble også vedtatt satt til 1. oktober, dagpengesatsen ble forhøyet, ventetiden for å få dagpenger ble satt ned fra tre dager, maksimal periode for å motta dagpenger ble økt, inntektssikringen for lærlinger ble forlenget blant andre vedtak.

– Næringslivet må ha forutsigbarhet og komme med en håndsrekning til den situasjonen som oppstår. Da kan ikke regjeringen overse det Stortinget vedtar, poengterer hun.

Nå setter Aasrud sin lit til at Fremskrittspartiet kan snu i sakene som «Firerbanden» var uenige om.

Også SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, reagerer sterkt på at regjeringen la fram en proposisjon sist fredag som avviser mange av vedtakene som ble gjort i forrige uke.

– Det er helt utrolig, også i lys av helgens nedstengning, at regjeringen tar seg så god tid og fortsatt argumenter mot klare vedtak i Stortinget. Jeg forlanger at regjeringen eksplisitt gjennomfører dette i proposisjonen som kommer fredag. Det må også følges opp gitt den forverrede smittesituasjonen og forverrede smittetiltakene, sier Kari Elisabeth Kaski.

Fått med deg denne? Knut (55) var ute for å flomsikre bygda. Da så han sitt eget hus bli tatt av elva

Kan Frp snu?

Søndag kom Frp med fem strakstiltak mot importsmitte, som også innbefattet at «Regjeringen må snarest vurdere kraftige forsterkninger i krisepakker til næringslivet og ansatte. Denne nedstengingen vil ha svært dramatiske konsekvenser for mange virksomheter og ansatte i de kommunene som berøres».

– Det muterte viruset har ikke oppstått i Nordre Follo, det er importert. Fremskrittspartiet har i lang tid advart mot økende importsmitte, sier nestleder Sylvi Listhaug i Frp.

– Det er åpenbart at regjeringen har hatt for dårlig kontroll ved grensene. Norge var for eksempel blant de siste landene i Europa som stoppet fly fra Storbritannia da virusvarianten ble oppdaget. Tilbakemeldingen fra ansatte på Gardermoen er at det heller ikke de første ukene i det nye året var kontroll på hvorvidt folk som kom testet seg, sier Listhaug i pressemeldingen.

Stortinget gjorde mange vedtak 19. januar som vi nå forventer at Regjeringen følger opp i sin nye «krisepakke» som kommer 29. januar. Situasjonen er nå enda mer alvorlig enn forrige uke, og det er derfor naturlig å vurdere ytterligere styrking av tiltak for inntektssikring og kompensasjon til bedrifter som blir stengt ned.

Hans Andreas Limi sier til FriFagbevegelse at Fremskrittspartiet ikke har gjort noen ny vurdering av forslagene som partiet stemte ned sist tirsdag.

– Fremskrittspartiet har bidratt til å forsterke de økonomiske tiltakene som kompenserer den negative effekten av nye smitteverntiltak, både for bedrifter og permitterte. Hvis nedstengingen som ble gjennomført i går utvides og forlenges blir det behov for å gjennomføre flere tiltak som kompenserer, sier han til FriFagbevegelse.

– Først vil vi se hva regjeringen foreslår. Vårt hovedfokus er å forbedre og forsterke eksisterende ordninger som vi vet treffer og allerede er iverksatt, sier han.

Mye lest: «Klesskap» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

– Følger opp vedtak

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen fastholder overfor VG at regjeringen følger opp Stortingets vedtak.

– Stortinget må fatte budsjettvedtak og noen lovvedtak for å følge opp anmodningsvedtakene, sier han til VG.

Samtidig presiserer han at regjeringen ikke har endret syn etter runden i Stortinget og etter at flertallet ba dem forlenge permitteringsordningen.

– Dette er en rask og effektiv oppfølging av vedtaket i Stortinget tirsdag, mener han.

I proposisjonen anslår regjeringen at det vil koste 3,8 milliarder kroner å forlenge permitteringsreglene til 1. oktober med forhøyet sats på 80 prosent, samt forlengelse for de som etter de normale reglene ville ha mistet retten til dagpenger under permittering.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.01.2021
15:17
25.01.2021 10:40Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Colourbox/Grafikk: Kristin Johansen

Lederne har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

Fagforbundet-leder Mette Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst

– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.

– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.

Helge Rønning Birkelund

– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter

RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake, erstatning og oppreisning.

RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake, erstatning og oppreisning.

Eivind Senneset

Klubbleder Adrian ble oppsagt: – Stolt over å være med i Tajiks tale


Flere saker