JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nå må regjeringen levere, krever Ap ved Rigmor Aasrud og Frp,

Nå må regjeringen levere, krever Ap ved Rigmor Aasrud og Frp,

Leif Martin Kirknes

Arbeidsledigheten i Norge

Ap og Frp øker presset på regjeringen. Krever flere støttetiltak for de arbeidsløse og permitterte

Sist tirsdag overkjørte «Firerbanden» regjeringen uten at det kommer til uttrykk i regjeringens politikk. Nå presser både Ap og Frp på for enda sterkere krisetiltak.24.01.2021
15:17
25.01.2021 10:40

helge@lomedia.no

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet kommer til å øke presset på regjeringen. Nå må flertallsvedtakene i Stortinget følges opp i saken som har regjeringen har varslet kommer på fredag, krever partiene.

Begge partier støtter enda kraftigere lut i kampen mot importsmitte.

Denne skaper debatt: Regjeringen burde stengt grensene tidligere, mener fylkesrådslederen i Viken: – Dette framstår for meg som helt vanvittig

Mutert virus

Gjør ikke regjeringen noe nå må Stortinget ta affære selv, mener Aps arbeidspolitiske talsperson og fungerende parlamentariske nestleder, Rigmor Aasrud.

Hun synes det er merkelig at regjeringen sist fredag ikke forholdt seg til flertallet i Stortinget.

– Allerede torsdag kveld visste regjeringen om det muterte viruset i Nordre Follo og at det måtte komme omfattende krisetiltak med nedstenging. Nå har regjeringen to muligheter: Enten legge det inn i proposisjonen som kommer fredag. Hvis ikke, må vi gjøre enda klarere vedtak i Stortinget, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

Dagpenger

Aasrud ser også gjerne at Frp, som nå krever enda bedre økonomiske krisetiltak, kan snu og støtte to forslag som «Firerbanden» ikke ble enige om:

– De punktene er minst like aktuelle i dag som på tirsdag. Inngangsbilletten for å få dagpenger må reduseres. I dag er den på 1,5 G (rundt 150 000 kroner). Den bør settes ned til 0,75 G (rundt 75 000 kroner). I tillegg må krav til tapt arbeidstid for å motta dagpenger under permittering settes til 40 prosent fram til 1. oktober, sier Rigmor Aasrud.

Det ble heller ikke enighet om at omsetningstap skal gi økonomisk støtte, ikke bare dekning av faste kostnader.

Mye delt: Se hva som skjedde da familievernkontorene stengte og familier fikk mer tid sammen

Studentmilliard viktig

Nedstengingen i Nordre Follo og omkringliggende kommuner (inkludert Oslo) og som nå blir kraftig utvidet, rammer i en stor grad studenter. Ikke bare får de hjemmestudier, men en stor del av studentene mister også sin biinntekt.

Derfor fikk «Firerbanden» gjennomslag for en studentmilliard i forhandlingene. Den var heller ikke med i fredagens proposisjon fra regjeringen.

– Det er helt nødvendig for å finne løsninger som treffer studentene bedre slik at også de får ta del i tiltakene som finnes. Dette retter seg spesielt mot de som jobber lite, men som trenger penger, mener Aasrud.

Mye lest: «Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte», skriver Jonas Bals

Lønnstilskudd

Det ble også flertall for å be regjeringen, sammen med partene i arbeidslivet, komme tilbake med en lønnstilskuddsordning.

– Det må være en god ordning for bedriftene som blir myndighetsbestemt nedlagt, mener Aasrud.

Permitteringslengde ble også vedtatt satt til 1. oktober, dagpengesatsen ble forhøyet, ventetiden for å få dagpenger ble satt ned fra tre dager, maksimal periode for å motta dagpenger ble økt, inntektssikringen for lærlinger ble forlenget blant andre vedtak.

– Næringslivet må ha forutsigbarhet og komme med en håndsrekning til den situasjonen som oppstår. Da kan ikke regjeringen overse det Stortinget vedtar, poengterer hun.

Nå setter Aasrud sin lit til at Fremskrittspartiet kan snu i sakene som «Firerbanden» var uenige om.

Også SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, reagerer sterkt på at regjeringen la fram en proposisjon sist fredag som avviser mange av vedtakene som ble gjort i forrige uke.

– Det er helt utrolig, også i lys av helgens nedstengning, at regjeringen tar seg så god tid og fortsatt argumenter mot klare vedtak i Stortinget. Jeg forlanger at regjeringen eksplisitt gjennomfører dette i proposisjonen som kommer fredag. Det må også følges opp gitt den forverrede smittesituasjonen og forverrede smittetiltakene, sier Kari Elisabeth Kaski.

Fått med deg denne? Knut (55) var ute for å flomsikre bygda. Da så han sitt eget hus bli tatt av elva

Kan Frp snu?

Søndag kom Frp med fem strakstiltak mot importsmitte, som også innbefattet at «Regjeringen må snarest vurdere kraftige forsterkninger i krisepakker til næringslivet og ansatte. Denne nedstengingen vil ha svært dramatiske konsekvenser for mange virksomheter og ansatte i de kommunene som berøres».

– Det muterte viruset har ikke oppstått i Nordre Follo, det er importert. Fremskrittspartiet har i lang tid advart mot økende importsmitte, sier nestleder Sylvi Listhaug i Frp.

– Det er åpenbart at regjeringen har hatt for dårlig kontroll ved grensene. Norge var for eksempel blant de siste landene i Europa som stoppet fly fra Storbritannia da virusvarianten ble oppdaget. Tilbakemeldingen fra ansatte på Gardermoen er at det heller ikke de første ukene i det nye året var kontroll på hvorvidt folk som kom testet seg, sier Listhaug i pressemeldingen.

Stortinget gjorde mange vedtak 19. januar som vi nå forventer at Regjeringen følger opp i sin nye «krisepakke» som kommer 29. januar. Situasjonen er nå enda mer alvorlig enn forrige uke, og det er derfor naturlig å vurdere ytterligere styrking av tiltak for inntektssikring og kompensasjon til bedrifter som blir stengt ned.

Hans Andreas Limi sier til FriFagbevegelse at Fremskrittspartiet ikke har gjort noen ny vurdering av forslagene som partiet stemte ned sist tirsdag.

– Fremskrittspartiet har bidratt til å forsterke de økonomiske tiltakene som kompenserer den negative effekten av nye smitteverntiltak, både for bedrifter og permitterte. Hvis nedstengingen som ble gjennomført i går utvides og forlenges blir det behov for å gjennomføre flere tiltak som kompenserer, sier han til FriFagbevegelse.

– Først vil vi se hva regjeringen foreslår. Vårt hovedfokus er å forbedre og forsterke eksisterende ordninger som vi vet treffer og allerede er iverksatt, sier han.

Mye lest: «Klesskap» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

– Følger opp vedtak

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen fastholder overfor VG at regjeringen følger opp Stortingets vedtak.

– Stortinget må fatte budsjettvedtak og noen lovvedtak for å følge opp anmodningsvedtakene, sier han til VG.

Samtidig presiserer han at regjeringen ikke har endret syn etter runden i Stortinget og etter at flertallet ba dem forlenge permitteringsordningen.

– Dette er en rask og effektiv oppfølging av vedtaket i Stortinget tirsdag, mener han.

I proposisjonen anslår regjeringen at det vil koste 3,8 milliarder kroner å forlenge permitteringsreglene til 1. oktober med forhøyet sats på 80 prosent, samt forlengelse for de som etter de normale reglene ville ha mistet retten til dagpenger under permittering.

24.01.2021
15:17
25.01.2021 10:40Mest lest

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

Knut Viggen

Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig

Eivind Senneset

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

–  Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.

– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke

Berit Roald / NTB

Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år

Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Pontus Lundahl / TT / NTB

Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen

– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.

– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.

Brian Cliff Olguin

Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra

Geir Olsen / NTB

LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende

Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)

Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Strømselskap hadde 2,1 milliarder i overskudd: Varsler nedbemanning


Flere saker