JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Leietakere krever regulering av leiemarkedet:

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

Mugg, skitt, trange rom og skyhøye leiepriser – det får kampanjen Reduser Husleia daglige bildebevis på fra hele landet. Nå jobber de målretta for regulering av et kaotisk og undertrykkende leiemarked.22.01.2021
12:00
22.01.2021 12:04

ida.bing@lomedia.no

– Vi fikk tilsendt bilder av det som ligna et kott med skyvedør – det så ut som et klesskap. Og utleier skulle ha 6.200 kroner i månedsleie for det, uten strøm og internett. Det forteller Ninthu Paramlingam (23) og Alf Jørgen Schnell (28) til FriFagbevegelse.

De er medlemmer av kollektivet Reduser Husleia og driver Instagram-kontoen Min_Drittleilighet, hvor klesskap-annonsen fra Oslo ble lagt ut i sommer.

Kontoen har fått stor oppmerksomhet det siste halvåret, og har over 25.000 følgere.

På instagramsida deler leietakere sine historier anonymt, og gruppa legger ut bilder og dokumentasjon fra det de selv beskriver som et brutalt og nådeløst utleiemarked.

– Vi har levd i drømmen om at alle skal eie egen bolig, men virkeligheten er en annen. Mange kommer aldri til å eie. Og de som leier har det ikke bra. Det er store problemer på leiemarkedet og de blir bare verre, sier Schnell.

Reduser Husleia har satt flere krav, og jobber blant annet for et makstak på leiepriser, utvidelse av en ikke-kommersiell boligsektor og at lovbrudd fra utleiere rettsforfølges.

Se hele kravlista lenger ned i saken.

Bildene under viser «klesskapet» på 7 m² til utleie. Saken fortsetter under bildene.

Skjermdump fra Instagram

Skitt, mugg og høye priser

Gruppa Reduser Husleia startet opp etter koronautbruddet. De har rundt ti aktive medlemmer som alle har til felles at de hadde dårlige erfaringer fra leiemarkedet.

Nå får de daglige henvendelser fra leietakere over hele landet og har hatt en massiv vekst i antall henvendelser.

– Vi så raskt at dette ikke bare gjelder oss, men veldig mange. Det er ikke bare unge og studenter som kontakter oss, men vanlige folk med alminnelig inntekt, sier Schnell.

Flest historier kommer fra leiemarkedet i Oslo, men også i økende grad fra Bergen, Tromsø og Trondheim. Også fra mindre byer, som Notodden, har leietakere sendt inn sine historier.

Noen får tilbakeholdt depositumspenger på usaklig grunnlag. Andre dokumenterer helseskadelige boforhold, med store fukt- og muggskader. Flere bilder viser skitt, ødelagte toaletter og knøttsmå rom. Fellesnevneren for de fleste historiene er imidlertid en stiv pris.

Mye lest: For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Nå kan hun endelig juble

Gjennomsnittlig leiepris for en to-roms i Norge i desember var på 9.320 kroner, ifølge Leiemarkedundersøkelsen til SSB. Det er en øking på 4 prosent fra samme periode i fjor, viser plattformen Husleie til. Mens i Oslo var gjennomsnittsprisen på 12.080 kroner per måned.

Over 560.000 norske husstander bor i leid bolig.

– Det skal ikke være et privilegium å bo trygt og godt. Men vi ser at penger og profitt kommer først, og mange lever under helt uverdige boforhold, sier Paramlingam.

– Boligmarkedet har utviklet seg i negativ retning over lang tid. Men nå begynner det å slå sprekker, sier Schnell.

Han utdyper:

– Det viser vi nå, ved at de som ikke kommer inn på eiersiden bor dårlig og sliter økonomisk med høye leiepriser, mens de som er heldige å komme inn på boligmarkedet blir overlessa i gjeld. Boligprisene har steget astronomisk, og dette er en negativ spiral som ikke kan fortsette.

Bildet er hentet fra Min Drittleilighets konto på Instagram, og dokumenterer fukt og råte. Saken fortsetter under bildet.

• Hør også ny podkastepisode: Hvorfor er det så vanskelig å komme inn på boligmarkedet i Norge? Og hvilke alternative veier inn finnes det egentlig?

Utleiere med makt

Noe av grunnen til at kontoen Min_Drittleilighet har fått såpass stor oppmerksomhet, skyldes særlig at folk kan dele sine historier anonymt, tror gruppa.

– Det er veldig skummelt å stå fram om noe som gjelder hjemmet ditt, fordi du kan bli kastet ut. Utleiere har veldig mye makt over livet til leietakere. Vi hadde et eksempel på en utleier som kjente igjen noen som hadde delt historien sin i pressen, sier Schnell.

To menn sto tidligere i høst fram med navn og ansikt i pressen, hvor de kritiserte standarden på leiligheten og prisen de betalte for å leie.

Les mer: Forskjellene øker på boligmarkedet. Denne regelen stenger de unge ute

– De ble umiddelbart kastet ut av utleier etter at de sto fram, uten begrunnelse, forteller Schnell.

Et slikt maktforhold i markedet er alvorlig, og sier mye om den sårbare situasjonen mange leietakere står i, påpeker Paramlingam:

– Det er mye som skjer i utleiemarkedet som ikke er lov, som folk ikke er klar over. Det er en del av kampen vi tar, å opplyse folk om hva som ikke er greit.

Hun legger til:

– Men det er ikke nok å være bevisst hva som er lov og ikke lov når leietakere ikke har noen reelle valg i boligmarkedet, derfor er det vi ønsker mest at folk organiserer seg i den hensikt å endre boligmarkedet.

Reduser Husleia vil blant annet ha en strengere lovgiving og rettsforfølgelse for å sikre leieboerens rettigheter i praksis. Det er et av kravene i en kravliste som gruppa har utviklet og jobber for.

Nylig ble de nominert til Osloprisen i kategorien «Årets stemme» av gratisavisa Natt & Dag, som begrunner nominasjonen med at gruppa driver «folkeopplysning på høyt nivå».


Les også: Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Store aktører dominerer

Reduser Husleia mener at små områder i større byer lider av at større aktører ønsker å profittere på området, noe som trekker leieprisen opp. De trekker fram Grønland i Oslo som et eksempel.

– Leiefirmaer og kapitalister vil tjene på prosjekter og utbyggingen i området, men ikke menneskene som bor her, sier Paramlingam.

Etter hvert som et område bygges ut med flere butikker og næringsbygg, og blir mer attraktivt, vil leieprisene stige deretter. Og da stiger prisene uregulert og ofte raskt, mener gruppa.

– Det er om lag 30 prosent som leier bolig i Oslo, men her på Grønland bor det 46 prosent leietakere. De kommer til å oppleve at leieprisene stiger, fordi store aktører skal tjene penger på butikkene her, sier Schnell.

– Å gjør bydeler finere gjennom områdeløft og andre tiltak er vel og bra, men da må du først sikre at leieprisene ikke stiger, så forskjønning ikke går på bekostning av oss leietakere, legger han til.

Les også: Sjekk hva slags bolig du har råd til

Bygger om leiligheter og presser priser

I tillegg til at store utleiefirmaer får større spillerom, ser også Reduser Husleia en økende grad av det de kaller «hyblifisering» av leiligheter:

– Det bor kanskje ti stykker i en leilighet, og du har et rom på sju kvadratmeter. Så betaler du 7.000 kroner i måneden, uten stue og deler et lite kjøkken med ni andre. Det ser vi mye av, forklarer Schnell.

Utleiere kjøper opp boliger, bygger dem om og lager flere soverom enn opprinnelig planløsning, forteller gruppa.

– Det at man effektiviserer og hyblifiserer disse rommene går utover våre liv. Det virker som ingen har kritisert det, og disse utleierne gjør det ene og alene for å tjene mest mulig penger på minst mulig areal, sier Paramlingam.

«Skrekkeksempel» fra utleier i Trondheim. Saken fortsetter under bildet.

Derfor vil de ha kontrollerte leiepriser

– Man er i utleiers hender og makt. Leieboeren kunne hatt mer makt hvis man hadde strengere reguleringer, bedre vern av leietakere og bedre leiekontrakter. Det ville også gitt leietakere mer makt hvis det var mer kontrollerte leiepriser, sier Paramlingam.

Reduser Husleia mener leieprisene gjør leietakeren sårbar.

– Du bor jo i noen andres eiendom, og det gir mye makt å eie hjemmene til andre, påpeker Schnell.

Gruppa mener det ofte blir viet for mye oppmerksomhet til boliglånsforskriften, som krever at boligkjøpere har 15 prosent egenkapital og setter tak på hvor mye en kan låne. Det virkelige problemet er høye leiepriser og stigende boligpriser, påpeker de.

– Boliglånsforskriften hindrer folk fra å overgjelde seg, og det er forsåvidt bra, men skal du virkelig løse problemet er det de stigende boligprisene som må angripes. Ulikhetene mellom de som leier og eier blir større. Ingen politikere tør å handle for å få prisene til å stoppe å stige.

– Men det de kan gjøre, er å bygge en ikke-kommersiell boligsektor, og regulere prisene strengere, legger Schnell til.

Thon: Vi tar ansvar for alle våre eiendommer

Avdelingsjef for boligutleie i Thon Eiendom, Torill Larsen, svarer FriFagbevegelse at nødvendige feil og mangler i uteleieleiligheter skal rettes opp:

– Olav Thon Gruppen tar ansvar for alle sine eiendommer. Dersom vi får en klage på feil eller mangler i våre leiligheter rykker vårt driftsapparat ut og sjekker problemet. Om nødvendig blir alle feil og mangler rettet opp.

Larsen påpeker også at anonymiteten i tipsene som kommer inn er en utfordring.

– Anonyme klager og påstander er umulig å forholde seg til, skriver Larsen i en e-post.

– Våre generelle erfaringer der det oppstår for eksempel fuktskader og sopputvikling, skyldes dette ofte brukerfeil. Ved manglende vedlikehold, som for eksempel regelmessig renhold, manglende eller feil lufting, så det oppstår kondens i vinduskarmer eller rom for øvrig, kan være slike feil, peker Larsen på.

– Er det fuktighet over tid kan det dannes soppskader.

I henhold til leiekontrakt skal leietaker uten opphold melde slike saker til utleier snarest når det oppdages, understreker Larsen.

– Dessverre så ser vi ofte at fukt problemer har pågått over lang tid før vi får beskjed. Det blir da unødvendig kostbart å utbedre skaden.

Det har ikke lykkes FriFagbevegelse å oppdrive utleierne i de to andre eksemplene som er beskrevet i denne saken.

Her er kravene fra «Reduser Husleia»:

1. Bolig er en menneskerett og skal ikke være en vare i et marked. Derfor behøver vi en tredje boligsektor, hvor minst 50 prosent er ikke-kommersielle utleieboliger i nye boligprosjekter.

2. Vi må stoppe boligutviklere og høyresiden i deres forsøk på å redusere standarden på nye leiligheter. Lavere standard gir ikke billigere boliger, som de hevder, men bare høyere profitt til utviklere, som de ønsker.

3. Det må settes et husleietak med en makspris per kvadratmeter.

4. Bedre rettsforfølgelse må på plass for å sikre leieboernes rettigheter i praksis.

5. Rettigheter ved oppussing, slik at dette ikke kan bli en strategi for å kaste ut leieboere eller som et påskudd for å øke leia.

6. Utleieboliger må skattes hardere, bolig skal være noen hjem ikke et spekulasjonsobjekt.

7. Tiltak mot hyblifisering og utnyttelse av nye i boligsektoren, samt mot oppsplitting av leiligheter. Et slikt tiltak er for eksempel et minstekrav til boligstørrelse, med fellesarealer som stue og kjøkken.

8. Aktiv kommunal utleiesektor for flere og med god standard.

9. Boligtilsyn i alle kommuner, som skal sørge for at utleiere følger reglene og straffeforfølge de som ikke gjør det.

10. Hus som ikke er i bruk, skal kunne benyttes som bolig av hvem som helst.

11. Rett til langvarige og trygge utleiekontrakter. Leieboer må sikres rett til kontrakt på minst ti år, men denne skal kunne sies opp av leieboer når det passer.

12. Økt medvirkning for leieboer i samfunnet, i boligområdet og i eget hjem.

13. En av grunnene til at bolighaiene kan drive fritt, er vissheten om at dersom man finner og melder fra om uregelmessigheter ved sin leiebolig, vil det ende med at man står uten sted å bo. Krav om at varslere som blir kasta ut av leilighetene på grunn av ulovligheter eller uholdbare forhold får ny kontrakt på nytt sted til samme vilkår.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.01.2021
12:00
22.01.2021 12:04Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

Debatt

Equinor minner litt om en hest uten rytter. Staten eier 70 prosent av aksjene, men vil ikke bestemme noe som helst., skriver Rødts Mímir Kristjánsson.

Equinor minner litt om en hest uten rytter. Staten eier 70 prosent av aksjene, men vil ikke bestemme noe som helst., skriver Rødts Mímir Kristjánsson.

Nadia Frantzen

«Gjenreis Statoil nå!», skriver Mímir Kristjánsson

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

Jan-Erik Østlie

Regjeringen vil bruke 402 milliarder kroner. Se hva opposisjonen mener om budsjettet

Colourbox.com

Mann omkom i arbeidsulykke i Tysvær i Rogaland


Flere saker