JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likestilling:

Rebekka må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren. Det vil regjeringen gjøre noe med

Podkasten Rørsla fortalte om Rebekka (33) som må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren. Slik svarer politisk ledelse i regjeringen om hennes situasjon.
Jobben til Rebekka Kronstad Henriksen er umulig å kombinere med amming.

Jobben til Rebekka Kronstad Henriksen er umulig å kombinere med amming.

Cathrine Kahrs

helge@lomedia.no

Statssekretær i Barne- og familiedepartementet, Trine Fagervik (Sp), har forståelse for Rebekkas situasjon. Men hun må komme tilbake ved en senere anledning med en løsning for å unngå at flere kommer i hennes situasjon.

Likestilling: Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

Umulig å kombinere

Jobben til Rebekka Kronstad Henriksen er umulig å kombinere med amming. Til vanlig jobber nemlig Henriksen på en institusjon for ungdommer. Der jobber hun vakter på to eller tre døgn i strekk, i medleverturnus. Da bor hun sammen med ungdommene og er en omsorgsperson for dem.

Nå er jobben hennes å gi datteren en best mulig start på livet. For Henriksen betyr det å amme Sarah så lenge Helsedirektoratet anbefaler, til hun er minst ett år gammel.

Når lille Sarah er omtrent sju måneder gammel, er permisjonen til Henriksen over, selv om hun tar hele fellesperioden som hun og mannen kan dele fritt.

Helsefagarbeider Jenie føler seg lurt: – Hvis jeg visste om tredelt foreldrepermisjon før jeg ble gravid, hadde jeg nok ventet

Tredelt permisjon

Statssekretær i Barne- og familiedepartementet, Trine Fagervik (Sp), har stor forståelse for at det for noen kan være vanskelig å få til å amme så lenge man ønsker med dagens foreldrepengeordning.

Særlig kan dette gjelde for mødre som ikke har en ni til fire-jobb.

– I Hurdalsplattformen slår vi fast at vi vil videreføre en tredelt foreldrepermisjon og sikre mor mulighet til å amme i tråd med helsefaglige råd. Nærmere kriterier for ordningen er ikke fastsatt i plattformen. Dette er noe vi må komme tilbake til, sier Trine Fagervik til FriFagbevegelse.

Den nye regjeringen til Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil beholde tredelingen av foreldrepermisjonen.

– I tillegg vil de sikre mor mulighet til å amme i tråd med helsefaglige råd. Det skriver partiene i sin regjeringsplattform.

Likestilling: Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Rett til ammefri

Barne- og familiedepartementet kan også opplyse om at med dagens tredelte foreldrepengeordning kan mor være hjemme med barnet i 37 uker (ca. 8,5 måneder) med 80 prosent foreldrepenger eller 31 uker (ca. 7 måneder) med full dekning.

En kvinne som ammer sitt barn har etter arbeidsmiljøloven rett til den fri hun av den grunn trenger. I barnets første leveår har kvinnen rett til lønn inntil én time på arbeidsdager med avtalt arbeidstid sju timer eller mer.

Annonse
Annonse