JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2022:

Regjeringen dropper tannhelse i budsjettet: – Overraskende, mener SV

Støre-regjeringen har annonsert at flere skal få gratis behandling hos tannlege, men forslagene mangler i det justerte budsjettet for neste år.
Ap og Sp vil mye med tannhelse, ifølge regjeringsplattformen. Men ingen ting av dette er nevnt i Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022.

Ap og Sp vil mye med tannhelse, ifølge regjeringsplattformen. Men ingen ting av dette er nevnt i Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022.

Colourbox

aslak@lomedia.no

helge@lomedia.no

I Hurdalsplattformen står det at nye regjeringen vil innføre gratis tannhelsebehandling til personer i alderen 19 til 21 år og ha halv pris på tannhelsebehandling for personer i alderen 22 til 25 år. Men da finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram den nye regjeringens budsjettforslag mandag, var det imidlertid null og niks om en tannhelsereform.

– Dette er overraskende, men budsjettet bærer preg av at Ap og Sp vil mindre når det kommer til omfordeling og klima. Det ser vi tydelig, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson for SV, til FriFagbevegelse.

Intet nytt om reform

Den nye regjeringen «ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den med andre helsetjenester», ifølge regjeringsplattformen.

Ap og Sp vil:

• Styrke det forebyggende arbeidet for god tannhelse.

• Sikre på en bedre måte at de som har rett til gratis offentlig tannhelse, får et riktig og godt tilbud.

• Styrke støtteordningene til de med dårligst råd og de med sykdommer som gir dårlig tannhelse, og gjennomgå refusjonsordningene på tannhelsefeltet.

Men ingenting av dette er nevnt i budsjettforslaget som ble lagt fram mandag.

– Å bygge ut den offentlige tannhelsen, og sørge for at folk får den behandlingen de trenger, er viktig for å styrke den felles velferden vår og redusere forskjellene, sier Kaski.

– Etter åtte år med en borgerlig regjering, er velferden gradvis blitt svekka, mens privat rikdom har økt. De økonomiske forskjellene er større, og de med minst sitter igjen med mindre. Derfor er en tannhelsereform viktig for oss, føyer hun til.

Gratis tannhelse var nummer tre på topp ti lista over LO-medlemmenes viktigste saker før høstens valg. Bare «faste jobber» og «økt skatt til de som har mest fra før» kom foran.

Oversikt: Slik treffer det nye statsbudsjettet lommeboka

Kan bli stridstema i forhandlingene

Om noen dager vil SV komme med sitt alternative forslag. Etter det vil jobben starte med å bli enige. SV blir trolig sentrale i å sikre mindretallsregjeringen et flertall for budsjettet i Stortinget. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har uttalt at han vil henvende seg til SV først for å sikre flertall.

Spørsmålet er hvor dypt partiet må borre for å innfri løftet i forhandlingene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om neste års statsbudsjett.

– Vi stiller ingen ufravikelige krav, men en tannhelsereform er en viktig sak for oss – i likhet med andre saker som bygger ut og styrker velferden. Det vil også være gjenkjennelig i vårt alternative budsjett, påpeker Kari Elisabeth Kaski.

– Vi stiller ingen ufravikelige krav, men en tannhelsereform er en viktig sak for oss, sier SVs Elisabeth Kaski.

– Vi stiller ingen ufravikelige krav, men en tannhelsereform er en viktig sak for oss, sier SVs Elisabeth Kaski.

Leif Martin Kirknes

Dette er SVs krav

SVs krav er et tak på egenandeler ved tannbehandling. På sikt skal den øvre grensen for egenandeler bli like lav som for annen behandling i helsevesenet. Det er i dag 2.460 kroner. Denne endringen vil koste rundt 7 milliarder kroner.

Partiet vil også gjeninnføre gratis tannhelsesjekk for alle over 75 år og gjøre tannlegebehandlingen gratis for alle opptil 22 år. SV-leder Audun Lysbakken har tidligere uttalt til HK-Nytt at det er realistisk å komme dit i løpet av to stortingsperioder, og at det er mulig å komme et langt stykke på vei i den inneværende perioden.

I dag får man gratis tannlegebehandling fram til det året man fyller 18 år. 19- og 20-åringene får dekket 75 prosent av offentlige takster. Hovedregelen er at voksne må betale tannlegeutgiftene selv.

Ap: – Klarer ikke å innfri hele Hurdalsplattformen på tre uker

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, innrømmer at man ikke klarte gjøre noe med tannhelse-problematikken i denne omgang.

– Det var dette vi fikk til. Det ligger veldig mange andre gode saker i denne tilleggsproposisjonen, sier hun til FriFagbevegelse.

– Men tannhelse forventet mange at det skulle komme noe på?

– Vi har fire år på oss til å finne en løsning på dette. Når vi får lagt fram et helhetlig budsjett, vil vi også kunne gjøre andre prioriteringer enn vi har gjort nå. Nå hadde vi tre uker på oss til å finne endringer. Vi har lagt fram mye bra, men vi klarer ikke å innfri hele Hurdalsplattformen på tre uker, poengterer Rigmor Aasrud.

LO-lederen om statsbudsjettet: – Tydelig retning fra en regjering som vil bekjempe forskjeller

– Vi har fire år på oss til å finne en løsning på dette. Når vi får lagt fram et helhetlig budsjett, vil vi også kunne gjøre andre prioriteringer enn vi har gjort nå, sier Aps Rigmor Aasrud.

– Vi har fire år på oss til å finne en løsning på dette. Når vi får lagt fram et helhetlig budsjett, vil vi også kunne gjøre andre prioriteringer enn vi har gjort nå, sier Aps Rigmor Aasrud.

Leif Martin Kirknes

Warning
Annonse
Annonse