JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krav til ny korona-krisepakke:

Rødt krever feriepenger for arbeidsledige og permitterte inn i krisepakka

– Regningene tar ikke ferie, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Rødt vil ha ferietillegg for arbeidsledige og permitterte inn i den nye krisepakka.
– Regjeringen har kommet diltende etter i spørsmål etter spørsmål, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Regjeringen har kommet diltende etter i spørsmål etter spørsmål, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Mandag legger regjeringa fram en ny krisepakke. Til krisepakka har Rødt to krav. Det ene er at det skal gis ferietillegg til ledige og permitterte som går på dagpenger. Det andre er å utvide muligheten til å jobbe fra 60 til 80 prosent uten å miste rett til dagpenger.

I 2015 bestemte Stortinget etter forslag fra Solberg-regjeringa at arbeidsledige ikke lenger skulle få utbetalt feriepenger. Effekten av dette kommer til å slå spesielt sterkt ut til neste år korona-krisen har gjort at mange hundre tusen har fått dagpenger fordi de har vært permittert eller uten jobb i år.

Les også: Dette mener partiene på Stortinget om ordningene for permitterte arbeidstakere

Kriseregning til arbeidsfolk

– Det er feil å skyve regningen for krisa over på arbeidsfolk, sier Moxnes. Mange som har være arbeidsledige eller permittert i år, har klart seg gjennom sommeren med feriepenger som de hadde opptjent året før.

– Dette gjelder ikke spørsmål om reise på ferie eller ikke. Dette gjelder å klare å betale de daglige regningene som husleie, lån og strømregninger. Mange vil stå uten inntekt i juli 2021, sier Moxnes. Han mener at vanligvis er sommeren en tid der folk har mer penger på grunn av skattefrie feriepenger. Nå frykter han at mange får mindre eller ingen inntekter neste år.

Les også: Arbeidsgiverne tjener på nye permitteringsregler

Kommer diltende etter

– Regjeringen har kommet diltende etter i spørsmål etter spørsmål. Etter press har de utvidet permitteringsordningen og de har videreført den høye satsen for dagpenger. Nå bør de gjøre noe med feriepengene for dagpengemottakere også, sier Rødt-lederen. Han mener at et slikt vedtak må gjøres gjeldende for dagpenger opptjent fra hele 2020.

Han vet at dette ikke kommer til å bli billig. I revidert budsjett tidligere i år anslo Finansdepartementet at å gjeninnføre ferietillegget for dagpenger villle koste 4,7 milliarder kroner.

Les også: Her er oversikten over korona-støtteordningene som gjelder nå

30 prosent jobb

Det andre kravet Rødt har er å øke grensa for hvor mye du kan jobbe uten å miste dagpengene. I dag er reglene at en som mottar dagpenger, ikke kan arbeide mer enn 60 prosent.

– Dette er problem i de bransjene der det er flest permitterte. Her er det lav lønn og mye deltidsarbeid, sier Moxnes.

I restaurantbransjen er det ganske vanlig med en halv stilling. Hvis man blir 40 prosent permittert, jobber man 60 prosent av den opprinnelige halve stillingen. Man kan altså bare jobbe 30 prosent, før man mister dagpengene.

Hev grensa til 80 prosent

– I de bransjene som har vært mest utsatt for permitteringer, er det lave lønninger. Det gjør at det ikke er mulig å overleve på for eksempel en 40 prosent stilling, sier Moxnes. Partiet ønsker derfor å heve grensa for når man mister dagpengene fra 60 til minst 80 prosent.

Rødt har ikke regnet på hvor mye dette vil koste, men Moxnes mener at dette er et krav det ikke burde være spesielt dyrt å innfri.

Les også: Disse to sakene blir viktige for LO i valgkampen

Warning
Annonse
Annonse