JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen snakket blant annet om to av de viktigste kampsakene foran valget da han gjestet frisørenes fagforening i Fagforbundet i Kristiansand. Vivian Jacobsen leder forbundet.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen snakket blant annet om to av de viktigste kampsakene foran valget da han gjestet frisørenes fagforening i Fagforbundet i Kristiansand. Vivian Jacobsen leder forbundet.

Helge Rønning Birkelund

Stortingsvalget 2021

Disse to sakene blir viktige for LO i valgkampen

Hans-Christian Gabrielsen mener to saker viser skillelinjene mellom regjeringen og opposisjonen. Begge er med på å øke forskjellene, sier han.17.09.2020
12:17
17.09.2020 12:23

helge@lomedia.no

KRISTIANSAND: De som har vært arbeidsledige eller permitterte i år, får ikke feriepenger neste år. Dette blir en viktig kampsak for LO foran stortingsvalget 2021.

Pensjon fra første krone blir den andre viktige kampsaken til LO. Begge sakene handler om rettferdighet, mener LO-lederen.

– Feriepenger på dagpenger handler om rettferdighet. Arbeidsledige skal også ha mulighet til å få avviklet en ferie, sier LO-leder Hans-Christin Gabrielsen til FriFagbevegelse.

LO-lederen mener kutt på feriepenger sier mye om prioriteringene til Høyre.

– Forskjellene øker når de kutter i skattene til de rikeste og fjerner et lite ferietillegg for dem som har vært arbeidsledige og permitterte. Denne urettferdigheten fra 2015 vil vi til livs og få reversert, sier han.

Gabrielsen tror mange vil oppleve dette som urettferdig.

– Dette er en sak vi har vært veldig tydelig på helt siden 2015 da regjeringen gjennomførte det, sier han.

Les også: Dette mener partiene på Stortinget om ordningene for permitterte arbeidstakere

Høyres nullstilling

Den andre saken som LO vil kjøre fram som valgkampsak, er pensjon fra første krone. Til tross for at Høyre har forsøkt å drepe striden rundt denne saken.

I sitt partiprogram går Høyre inn for at det innføres pensjon fra første krone i samråd med partene i arbeidslivet.

– Tull og tøys, svarer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Hvis Høyre vil innføre pensjon fra første krone, så er det bare å gjøre det. Men det er ikke det Høyre foreslår. De spiller i stedet ballen tilbake til partene i arbeidslivet. Det betyr rett og slett at dette nok en gang vil trekke ut i tid, sier Gabrielsen – som mener at dette er et taktisk spill for å nullstille en vanskelig valgkampsak for Høyre og de andre regjeringspartiene.

– Det Høyre forsøker er å stanse full mobilisering fra en million nordmenn som vil ha en rettferdig pensjon. Det de gjør er å spille ping-pong med de lavest lønte i arbeidslivet, sa han da han snakket til Frisørens fagforening, og deres landskonferanse.

Les også: Provisjonsbasert lønn presser frisører til å gå på jobb selv om de er syke: – Minstelønna må opp

Fire år gammelt krav

Landets frisører er kroneksempelet på hvor urettferdig dagens pensjonsordning er.

– Dere må altså tjene 100.000 kroner før dere har spart opp en eneste pensjonskrone. Og så sier regjeringen at det skal lønne seg å jobbe. Dette rammer først og fremst de som har dårligst lønn og jobber deltid, poengterer Hans-Christian Gabrielsen.

Pensjon fra første krone var opprinnelig et krav i hovedforhandlingene mellom LO og NHO for fire år siden. Da ble det blankt avvist av NHO.

Så forsøkte opposisjonen på Stortinget å få et politisk gjennomslag for det, men ble avvist av de borgerlige regjeringspartiene. KrFs inntreden i regjeringen sørget for det.

Nå er det satt ned et regjeringsoppnevnt utvalg som skal se på problemstillingen. Men også her kan NHO blokkere pensjon fra første krone.

– Dette skal på plass, ferdig snakka, mener Hans-Christian Gabrielsen.

Les også: Høyre vil ha pensjon fra første krone: Lurer en million nordmenn, svarer LO-lederen

Frykter mobilisering

Gabrielsen mener Høyre mest av alt frykter et kjempeopprør om rettigheter i arbeidslivet, som i 2015 da det var store demonstrasjoner mot endringen av arbeidsmiljøloven.

– Det førte til et bra valgresultat for de rødgrønne i kommunevalgene, sier han.

Men - uten at det avgjøres politisk - avhenger det altså helt og holdent på hva NHO mener om saken.

Høyre om pensjon fra første krone:

Nestleder i Høyres programkomite, Henrik Asheim, bedyrer at når Høyre i partiprogrammet går inn for at det innføres pensjon fra første krone, så er det ærlig ment.

– Det mener jeg helt klart. Men det er også riktig at partene må forhandle om dette, sa han til FriFagbevegelse da partiprogrammet ble lagt fram.

– Høyre som parti på Stortinget, og som regjeringsparti, kan uttrykke en støtte til dette. Prinsippet er godt fordi det er en videreføring av pensjonsreformen, nettopp at det skal lønne seg å stå i jobb også i kortere perioder. Jeg håper også NHO nå legger merke til hvor positive vi er til nettopp pensjon fra første krone, sier Henrik Asheim.

Saken fortsetter under bildet.

Nestleder i Høyres programkomite, Henrik Asheim

Nestleder i Høyres programkomite, Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Men i januar 2019 - da Stortinget behandlet spørsmålet, var tonen en annen.

– Det vil være uryddig av Stortinget å ta stilling til den ene parts krav og pålegge den andre parts betydelige merkostnader uten at dette er en del av en enighet i et lønnsoppgjør eller annen form for enighet mellom partene i arbeidslivet. Det vil også kunne undergrave trepartssamarbeidet, het det i merknadene fra de fire borgerlige partiene.

Forslaget om pensjon fra første krone skulle egentlig vært avgjort før regjeringsforhandlingene startet på Granavollen Gjæstgiveri på Hadeland, men ble utsatt til slutten av januar.

Forhandlingene endte med at det skulle satte ned et partssammensatt utvalg som skulle se på pensjon fra første krone.

– Det skal være bærekraftig ikke bare for arbeidstakere, men også for arbeidsgiversiden for å forankre det. Derfor er det helt riktig å sette ned et partssammensatt utvalg som inkluderer både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden, sa Henrik Asheim til FriFagbevegelse for en uke siden.

– Det er en sak hvor det kan være krevende å få enighet. Ved to anledninger har det vært i et tariffoppgjør hvor arbeidsgiver har gitt kronetillegg allerede og at det er en del av en pakke. Jeg tror det er bra for partene i arbeidslivet å få et utvalgsarbeid nå, la han til.

Høyre om ferielønn av dagpenger:

Regjeringen har regnet med å betale ut rundt 40 milliarder i dagpenger i 2020. 10 prosent av dette utgjør fire milliarder kroner - som er summen feriepengene ville ha utgjort, om dette hadde vært utbetalinger i form av lønn.

Slik forklarer Høyres arbeidslivspolitiske talsperson, Heidi Nordby Lunde, hvorfor dagpenger ikke gir mulighet for opptjening av feriepenger

– Dagpenger skal være en midlertidig inntektssikring ved ledighet mellom to jobber. Men feriepenger er basert på tvungen sparing gjennom at arbeidsgiver må holde tilbake lønn for å utbetale som feriepenger. Vi holder ikke igjen dagpenger som du får igjen når du tar ferie, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

– Ingen går glipp av fire milliarder kroner. Men hadde de tjent det samme beløpet hos en arbeidsgiver, kunne de fått tilsvarende i feriepenger, sier hun.

Les også: Regjeringen står på sitt: De som går på dagpenger får ikke feriepenger neste år

17.09.2020
12:17
17.09.2020 12:23Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Bane NOR

Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir

Håvard Sæbø

Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille

Colourbox

Bedriftseierne tjente mest i 2022. Slik vil det påvirke lønnsoppgjøret

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt


Flere saker