JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Provisjonsbasert lønn presser frisører til å gå på jobb selv om de er syke: – Minstelønna må opp

Om snaue to uker er det frisørenes tur til å forhandle lønn. De er ikke godt vant. Det blir som regel lite.
KAMPKLARE FRISØRER: Fra venstre nestleder i fagforeninga Jeanette Bjørnstøl Tashev, Terri-Leigh Skjæveland fra Sandnes,., Elisabeth Njaa fra Randaberg, Merethe Eide fra Kristiansund og Vilde Dalseng fra Bergen. .

KAMPKLARE FRISØRER: Fra venstre nestleder i fagforeninga Jeanette Bjørnstøl Tashev, Terri-Leigh Skjæveland fra Sandnes,., Elisabeth Njaa fra Randaberg, Merethe Eide fra Kristiansund og Vilde Dalseng fra Bergen. .

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det er ikke den yrkesgruppen som skriker høyest i arbeidslivet. Fagforbundet Frisørenes fagforening har vært samlet i Kristiansand Dyrepark i to dager for å mobilisere til lønnsforhandlinger med NHO og Virke. Foreningen har 2500 medlemmer. Men dobbelt så mange har tariffavtale innenfor bransjen.

I seks uker måtte de legge saksa i skuffen. Da korona-pandemien angrep Norge fikk de yrkesforbud, nærmest over natta. Seks uker var de borte fra jobb, uvitende om hva som ville komme inn på kontoen.

Så var de tilbake, og eierne ville tjene mest mulig penger for å ta igjen det tapte samtidig som frisørene hadde store smittevernhensyn å ta hensyn til. Fortsatt er noen få permitterte.

Les også: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Under 90 prosent

Gjennomsnittslønna til en frisør ligger nå under 90 prosent av industriarbeidernes lønn. Likevel kvalifiserer de ikke til lavlønnstillegg. Man klarer ikke finne fran til utregningsmetoder for å løse dette. Det er det statistiske grunnlaget som er problemet.

Ifølge lederen av den landsomfattende foreningen, Vivian Jacobsen, mangler det ikke på gode argumenter for en større lønnsøkning enn frontfagets 1,7 prosent.

– En medlemsundersøkelse viser at 7 av 10 sier de har veldig mye å gjøre etter gjenåpningen. Det ligger mange stillingsannonser for frisører ute. Det er behov for flere heltidsstillinger. Og det åpnes stadig nye salonger, sier Vivian Jacobsen til FriFagbevegelse.

Les også: Katrine (27) er en av Norges dårligst betalte lærlinger

Saken fortsetter under bildet.

Vivian Jacobsen leder frisørforeningen i Fagforbundet.

Vivian Jacobsen leder frisørforeningen i Fagforbundet.

Helge Rønning Birkelund

– Økt minstelønn er det desidert viktigste kravet. Minstelønna må opp, mener frisørene som deltok på konferansen.

En stor del av frisørlønna er nemlig provisjonsbasert. Det vil de gjøre noe med.

Det gjør at de presses til å gå på jobb, selv om de er syke og burde vært hjemme. Det blir ikke mye provisjon av å være hjemme.

Men selv om de trives best av alle på jobb, er frisøryrket blant yrkene med aller høyest sykefravær. Kanskje nettopp på grunn av lønnsnivået.

– En skulle tro at det var belastningsskader som var det største problemet. Men det er ikke tilfelle. Det er mer snakk om frisørenes mentale helse, mener Terri Skjæveland fra Sandnes.

– Dårlig fastlønn, mye provisjonsjobbing. Du står på gulvet med sjefen hele dagen, og har press for å yte maksimalt hele tiden. Press på å få en størst mulig kundekrets, få gjenbestilling av kunden du har hatt. Det er mange som ikke holder ut etter at de har fylt 30 år, sier Terri.

I tillegg fikk mange, midt oppe i korona-krisen, signaler om at de kunne risikere å stå uten feriepenger. Og en visshet om at det kom til å bli lite feriepenger neste år.

Saken fortsetter under bildet.

Vivian Jacobsen leder frisørforeningen i Fagforbundet

Vivian Jacobsen leder frisørforeningen i Fagforbundet

Helge Rønning Birkelund

Fikk du med deg denne? «– Da blir det 610 kroner, sa frisøren. Det fikk meg til å tenke», skriver Hans Olav Lahlum

Besøk av LO-sjefen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen gjestet landskonferansen til frisørene i Fagforbundet. Han snakket blant annet om hva som var det viktigste for LO da Norge ble stengt ned.

– Det aller viktigste var å sørge for tryggheten og inntekten til folk. At de som ble permitterte ble sikret inntekt, sier Hans-Christian Gabrielsen.

Blant annet tok LO også opp kampen for lærlingene. Det var spesielt viktig for frisørene, som har mange lærlinger i sine rekker.

– Sikring av inntekten var også viktig av smittevernhensyn, mener Gabrielsen. Man måtte hindre at folk så seg nødt til å gå syke på jobb av økonomiske årsaker.

– Det første regjeringen tenkte på var å utsette formuesskatten og arbeidsgiverperioden ved permittering ble redusert kraftig. Det hjalp lite for dem som ble permitterte.

– Hadde det ikke vært for fagbevegelsen og opposisjonen hadde det ikke blitt så bra som det ble, sier Vivian Jacobsen.

Utsatt yrkesgruppe

Den norske modellen besto stresstesten og fungerte på sitt beste, mener Hans-Christian Gabrielsen.

– På disse tillitsvalgtsamlingene er det så dyktige plasstillitsvalgte. Nettopp det er den viktigste medlemsfordelen vi har i LO. Tillitsvalggruppa til frisørene gjør en veldig viktig jobb. Det er en utsatt gruppe av mange årsaker. Unge, kvinner, lavtlønte, mye deltid, lav lønn. Og selvfølgelig litt varierte kunnskaper om hvilke regler som gjelder for arbeidslivet. Vi har tillitsvalgte som kan dette og stiller opp.

– Det er en gruppe med lav organisasjonsgrad?

– Ja, dessverre. Og det er nettopp her fagbevegelsen kan spille en viktig rolle. Organisasjonsgraden er lav, andelen deltidsansatte er stor, det er mange som jobber 80 prosent, og lønnsnivået for mange er dårlig. Nettopp for denne gruppen er det avgjørende viktig at vi har et organisert arbeidsliv for å unngå at vi får en lønnsutvikling og arbeidsvilkår som vi ikke skal ha i norsk arbeidsliv.

Warning
Annonse
Annonse