JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledighet

Rødt vil ha feriepenger på dagpenger permanent

Tidligere vedtak i Stortinget er ikke fulgt opp. Derfor vil Mímir Kristjánsson og Rødt ha et nytt vedtak om feriepenger på dagpenger.
Mímir Kristjánsson vil gjeninnføre feriepenger på dagpenger permanent.

Mímir Kristjánsson vil gjeninnføre feriepenger på dagpenger permanent.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Forslaget ble overlevert stortingspresidenten før spørretimen i Stortinget onsdag formiddag.

– Dette burde være lett skuring. Det er stort flertall for dette på Stortinget, sier Mímir Kristjánsson til FriFagbevegelse.

I februar vedtok Stortinget et anmodningsvedtak om å gi feriepenger for de som har vært ledige under korona-tiden.

Kristjánsson mener det ikke er annerledes å være arbeidsledig til vanlig enn under covid-19. Derfor vil han ha det innført permanent.

Tusenvis venter spent

Rødt-politikeren poengterer at forslaget ikke direkte har noe med den pågående budsjettdebatten å gjøre.

Men det er heller ikke tilfeldig at det kommer akkurat nå. Det er nemlig stort trøkk på denne saken, både fra venstresiden og hele LO-familien.

– Det er jo også litt for å legge ekstra press på de som sitter og forhandler budsjettet for neste år. Det er tusenvis av ledige som venter spent på hva de kommer fram til.

– Dette er et bevis på at sikkerhetsnettet for ledige har vært for dårlig, poengterer han.

Samtidig er det et spørsmål som det ikke behøver å være noen strid rundt: Feriepengetillegget i dagpenger bør derfor gjeninnføres permanent i tråd med valgløftene fra de fem partiene og 100 mandatene som til sammen utgjør Stortingets nye flertall (Ap, Sp, SV, R og MDG), mener Kristjánsson.

Kommentar: «Et uverdig politisk spill om arbeidsledige»

Sviktet flere ganger

– De ledige er blitt sviktet en rekke ganger. Først av Solberg-regjeringen, som fjernet feriepengene til de arbeidsløse med virkning fra 1. januar 2015. Under pandemien ble ferietillegget flere ganger gjeninnført midlertidig, sist gjennom et enstemmig anmodningsvedtak i Stortinget 18. februar 2021, sier Kristjánsson.

– I statsbudsjettet for 2022 trosset Solberg-regjeringen Stortingets vedtak og uthulet den midlertidige feriepengeordningen for arbeidsløse i 2022, fortsetter han.

– Så valgte Støre-regjeringen å videreføre denne uthulingen i sin tilleggsproposisjon, til tross for at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk til valg på å sikre ledige permanent feriepengetillegg. Så har også SV sviktet de ledige med å ikke ville kjempe for det i budsjettforhandlingene selv om det er inne i partiets alternative budsjett, påpeker Kristjánson.

Denne skaper debatt: Nav-brukere må betale tilbake strøm-støtte: Tyveri, mener AAP-generalen

Helt i det blå

Fra og med 2022 er også dette midlertidig tillegget borte, og situasjonen for de arbeidsløse helt i det blå hva feriepenger angår, legger han til.

Rødt mener også de som har vært arbeidsløse året i forveien, bør få rett muligheten til å dra på ferie. På mange arbeidsplasser er det heller ikke fritt valg om man skal ta ut ferie på sommeren.

– Slik straffes de arbeidsløse dobbelt opp: Først mister de jobben, deretter mister de ferie når de kommer seg tilbake i jobb. Det går ikke bare utover de arbeidsløse selv, men også deres barn og familier, sier Mímir Kristjánsson.

Mye lest: 600.000 flere nordmenn får skatteøkning hvis SV får det som de vil

Warning
Annonse
Annonse