JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feriepenger på dagpenger:

Tajik sier nei til feriepenger til arbeidsløse også i revidert budsjett neste år: – Et klokkeklart løftebrudd, raser Rødt

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) ble skyteskive fra både høyre og venstre da hun stilte i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

helge@lomedia.no

Fra flere hold, også fra fagbevegelsen, har regjeringen fått kritikk for å ikke følge opp lovnaden om å gi feriepenger på dagpenger.

Kritikken nådde også Stortinget onsdag.

Mímir Kristjánsson mente Arbeiderpartiet har forvandlet seg siden de kom i regjeringsposisjon.

– Det er et klokkeklart løftebrudd at regjeringa ikke reverserer Høyres smålige kutt i feriepengene til arbeidsløse. Arbeiderpartiet var tydelige i valgkampen på at dette skulle ordnes i løpet av 100 dager. Det leverer de ikke på, sier Mimir Kristjánsson til FriFagbevegelse.

– Folk som har vært arbeidsløse i pandemien og kommet tilbake i jobb etterpå trenger også ferie. Nå risikerer mange av dem å bli fratatt den muligheten. Det hjelper ikke de som har vært arbeidsløse i 2021 at regjeringa kanskje ordner dette om to eller tre år, legger han til.

Få oversikten: Ap innfrir ikke egne 100-dagersløfter

Smålig og usosialt

– Dette er et av de smålige og usosiale kuttene som regjeringspartiene var veldig tydelig på at de skulle reversere. Det er vanskelig å ikke se det som et mageplask at disse kuttene nå blir stående. Jeg forstår godt at fagbevegelsen er skuffa og føler seg lurt av dette. 

Han utfordret statsråden på hva som har hindret Arbeiderpartiet i å gjennomføre det de lovte i valgkampen, nemlig at de arbeidsløse skulle få feriepenger i 2022.

Trygg økonomisk styring, var svaret fra Hadia Tajik. Det har gjort at 1,6 milliarder kroner knyttet til feriepenger på dagpenger vanskelig lot seg innpasse i et ansvarlig økonomisk opplegg.

– Et opplegg som riktig nok prioriterer lommebøkene til vanlig folk på en tydelig måte på en rekke områder, med skattekutt som kommer vanlige folk til gode, at vi reduserer maksprisene i barnehagen, doblet fagforeningsfradrag i løpet av to år, og øker pendlerfradraget, svarte Hadia Tajik.

Alternativet ville vært å ta pengene fra oljefondet, sier Tajik.

– Risikoen ville være for stor for at det vil gi en renteoppgang som vil treffe akkurat de samme familiene som feriepenger på dagpenger er ment å være et gode for, fortsatte han.

Debatt: «Det gir grobunn for politikerforakt når 100-dagersløfter ikke innfris»

Vil gjennomføres

Hun forsikret både representanten Kristjánsson og absolutt alle andre om at innføring av feriepenger på dagpenger fortsatt er noe denne regjeringen vil gjennomføre.

– Det står i regjeringserklæringa vår, og det vil bli gjennomført i løpet av stortingsperioden, poengterer hun.

Samtidig avslørte hun at det ikke er aktuelt å «reparere» dette i revidert budsjett.

– Tradisjonelt er revidert nasjonalbudsjett en arena for å revidere budsjettet, ikke komme med nysatsinger, sa Hadia Tajik.

Mye delt: Rundt 10.000 rammes av regjeringas kutt i Nav-stønad

Det betyr at det bare er SV som kan redde feriepenger på dagpenger gjennom sine budsjettforhandlinger med regjeringspartiene på Stortinget.

Mímir Kristjánsson var lite fornøyd med svaret han fikk fra Hadia Tajik:

– Jeg registrerer at statsråden nå svarer at dette heller ikke blir ordnet i neste revidert budsjett. Det betyr at de som har vært arbeidsløse i fjor, ikke kommer til å få feriepenger den kommende sommeren – eller mange av dem kommer til å falle ut av feriepengeordningen, i tråd med Solberg-regjeringens kutt og i strid med Stortingets vedtak, sier han til FriFagbevegelse.

Samtidig klarer han ikke å forstå hvorfor det var helt umulig å finne penger til dette i tilleggsproposisjonen. Han hadde ett forslag til å finne pengene: Øk skattene for de rikeste, og gi det til feriepenger på dagpenger.

– Jeg må bare innrømme at representanten Kristjánsson har veldig lite troverdighet i sin gjennomføringsevne når det gjelder feriepenger på dagpenger, når han ikke viser den ansvarligheten som skal til for å få på plass et helhetlig og ansvarlig budsjett, mener Hadia Tajik.

Ny måling: SV øker mest etter å ha vraket Ap og Sp

Warning
Annonse
Annonse