JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutt i tiltakspenger:

Rundt 10.000 rammes av regjeringas kutt i Nav-stønad

– Regjeringa forstår ikke at det ikke går an å leve av 255 kroner dagen, mener Rødt-politiker Mimir Kristjánsson.

Eirik Dahl Viggen

yngvil@lomedia.no

FriFagbevegelse fortalte om i går om Ole Bjørn Andersen som deltar i arbeidsmarkedstiltak gjennom Nav. Han er med to dager i uka og får 411 kroner dagen i «lønn», tiltakspenger. Nå vil den nye regjeringa følge opp et kuttforslagene fra Høyre og redusere tiltakspengene til 255 kroner dagen neste år.

Regjeringa svarer ikke på spørsmål fra FriFagbevegelse om den vil reversere kuttet i neste statsbudsjett.

«På tre uker har vi ikke klart å rette opp i alt vi mente var galt med det budsjettet som Høyre regjeringen og Solberg etterlot seg», sier statssekretær Truls Wickholm (Ap) i Arbeids- og sosialdepartementet til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: Politikerne kan prøve selv å leve for 255 kroner dagen, sier Ole Bjørn som deltar i Nav-tiltak

Rødt: – Et kirurgisk kutt

Mimir Kristjánsson i Rødt mener «dette er nok et smålig og usosialt kutt som kjennemerket Solberg-perioden, som jeg trodde det var denne regjeringas fremste oppgave å rette opp».

Kristjánsson kaller det et «kirurgisk kutt» som rammer folk som sliter fra før og som prøver å komme seg inn i arbeidslivet via tiltak.

– Dette øker åpenbart forskjellene mellom dem som skal leve av tiltakspenger og oss som ikke har bare 255 kroner dagen å leve for. Regjeringa forstår ikke at det ikke går an å leve av dette, sier Rødt-politikeren til FriFagbevegelse. Kristjánsson sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

SKUFFET: Rødt-politiker Mimir Kristjánsson er skuffet over at regjeringa vil kutte i stønaden folk får for å være med på Nav-tiltak. Han mener at å skulle greie seg på så lite penger gjør det desto vanskeligere å komme inn i arbeidslivet.  – Folk blir bare nedslått og havner lenger unna arbeidslivet enn de var i utgangspunktet, sier han.

SKUFFET: Rødt-politiker Mimir Kristjánsson er skuffet over at regjeringa vil kutte i stønaden folk får for å være med på Nav-tiltak. Han mener at å skulle greie seg på så lite penger gjør det desto vanskeligere å komme inn i arbeidslivet. – Folk blir bare nedslått og havner lenger unna arbeidslivet enn de var i utgangspunktet, sier han.

Leif Martin Kirknes

Han mener at å skulle greie seg på så lite penger, gjør det desto vanskeligere å komme inn i arbeidslivet.

– Folk blir bare nedslått og havner lenger unna arbeidslivet enn de var i utgangspunktet, sier han.

– Politikken er at staten vil at folk skal på tiltak, så skal de straffes for det.

FriFagbevegelse legger fram Kristjánssons uttalelser for statssekretær Truls Wickholm (Ap) i Arbeids- og sosialdepartementet, men han ønsker ikke å kommentere.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

10.000 i samme situasjon

Hvis Ole Bjørn Andersen skal delta i arbeidsmarkedstiltak også neste år, er det 255 kroner dagen han skal leve av. Han vil ikke være alene. 10.000 personer i gjennomsnitt har fått tiltakspenger hver måned hittil i år, viser statistikk FriFagbevegelse har fått av Nav.

Totalt er det rundt 63.000 personer som deltar i tiltak hver måned. Mange av dem får for eksempel arbeidsavklaringspenger eller dagpenger mens de er med.

Nav mener Ole Bjørn ikke har dokumentert at han er syk nok til å få arbeidsavklaringspenger. Nav vil vite mer om hvordan han fungerer i ulike arbeidsoppgaver, men mener foreløpig at han er frisk nok til å jobbe.

Mye lest: Kim trodde han hadde fått sin første jobb tross dysleksien. Så ringte arbeidsgiver tilbake

SV vil ikke love noe

– Støre-regjeringa har ikke prioritert å rette opp i dette usosiale kuttet i tilleggsproposisjonen som kom i går, kommenterer SVs Kirsti Bergstø. Hun er nestleder i SV og leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Hun mener dette er et av flere eksempler på hvorfor endringene Ap og Sp foreslår ikke er nok til å få gjort noe med den økende ulikheten.

Bergstø vil ikke kommentere enkeltposter i budsjettet nå.

– SV skal nå forhandle med regjeringa og da må vi få på plass en mer kraftfull politikk for å få ned forskjellene, sier Bergstø til FriFagbevegelse.

Penger til flere tiltaksplasser

FriFagbevegelse spør statssekretær Truls Wickholm (Ap) hva begrunnelsen er for å videreføre forslaget om å kutte dagsatsen fra 411 kroner til 255 kroner. Wickholm svarer ikke på dette.

En kommunikasjonsrådgiver i departementet viser til at begrunnelsen står i Solberg-regjeringas statsbudsjett for 2022. Høyre-regjeringa mente de som får tiltakspenger ikke kan få mer per dag enn minstesatsen for dagpenger, fordi det er «urimelig».

Statssekretær Wickhol sier regjeringa har som mål at flere skal komme i jobb. Derfor har Ap/Sp-regjeringa satt av 136 millioner kroner til 1000 flere tiltaksplasser, og bevilget 175 millioner mer til en fast styrking av Nav. Regjeringa har også foreslått flere varig tilrettelagte arbeidsplasser og vil sette av 38,5 millioner kroner til det. 

Annonse
Annonse