JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Det gir grobunn for politikerforakt når 100-dagersløfter ikke innfris»

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Tygve Slagsvold Vedum under framleggelsen av det nye statsbudsjettet for 2022.

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Tygve Slagsvold Vedum under framleggelsen av det nye statsbudsjettet for 2022.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Utålmodighet i politikken er bra, men hastverk ender ofte i lastverk.

kjell.werner@anb.no

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har kommet med mange valgløfter som ennå ikke har blitt innfridd. Det er helt naturlig, for den nye regjeringen har bare sittet i en snau måned. Jonas Gahr Støre (Ap) har knapt blitt varm i statsministerstolen. Mandag la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2022. Her kom det mange gode økonomiske grep som er i tråd med det Ap og Sp har lovet i den politiske plattformen for de neste fire årene.

Men det første budsjettet må også sees i lys av at de to partiene kom med løfter i valgkampen, ikke minst slike som skulle innfris i løpet av få dager. Arbeiderpartiet forpliktet seg til å prioritere 40 konkrete saker i løpet av de første 100 dagene. Mange av disse innebærer jo budsjettvedtak, og burde derfor være å finne i 2022-budsjett. Men flere av disse har ikke den nye regjeringen klart å finne rom for, til stor skuffelse for dem som berøres.

Her to eksempler på 100-dagerslista til Ap som ikke finnes i statsbudsjettet: Forbedret ordning for brillestøtte til barn og gjeninnføring av feriepenger for permitterte og arbeidsledige. Videre ble kommunene lovet minst fem milliarder kroner i realvekst i sine frie inntekter neste år, men regjeringen har ikke funnet plass til fullt så mye i budsjettet. Barnehageprisen blir heller ikke redusert så mye som lovet. Og doblingen av fradraget for fagforeningskontingent må tas i to stepp slik at det ikke blir full uttelling før i 2023.

Senterpartiet kom ikke med noen tilsvarende 100-dagersplan, men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lanserte på forsommeren en «hasteplan» i Dagbladet. Her lovet han blant annet å bevare både Andøya flystasjon og opprettholde Ullevål sykehus i Oslo. Disse sakene tapte Sp i forhandlingene på Hurdal. Vedum var også klar på at det skulle bli billigere å reise med fly, ikke minst på kortbanenettet innenlands. Dette blir det ikke noe av nå, for i regjeringens budsjett blir den gamle flypassasjeravgiften tvert imot gjeninnført.

Det er høyst forståelig at regjeringen ikke har fått plass til alle de prioriterte løftene i det første budsjettet. De har hatt kort tid på seg. I tillegg det økonomiske handlingsrommet trangt siden både Ap og Sp har bundet seg til ikke å øke det samlede skatte- og avgiftsnivået på vanlige lønnsinntekter. Ekstrainntektene i budsjettet kan derfor «bare» hentes fra økt formuesskatt og økt utbytteskatt.

Det gir god grobunn for politikerforakt når 100-dagersløfter ikke innfris. Slike løfter vil naturlig nok bli forstått som en slags garanti. Å ta for mye Møllers tran kan straffe seg. Gro Harlem Brundtland brant seg for eksempel på Aps velgergaranti i 1985.

Strategene i Ap og Sp burde ha lært. Utålmodighet i politikken er bra, men hastverk ender ofte i lastverk.

Warning
Annonse
Annonse