JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt sitt alternative budsjett:

Rødt vil ha gratis tannlege til unge voksne og kutte dyre regninger for alle

Rødt vil gjennomføre en gradvis tannhelsereform og setter av nesten tre milliarder kroner til det i sitt alternative budsjett.
Marie Sneve Martinussen er nestleder i Rødt og vil ha en tannhelsereform til tre milliarder kroner.

Marie Sneve Martinussen er nestleder i Rødt og vil ha en tannhelsereform til tre milliarder kroner.

Øystein Windstad

helge@lomedia.no

Rødt legger fram sitt alternative budsjett fredag formiddag. En tannhelsereform er en av satsingene til partiet, på samme måte som det var det både i fjor og for to år siden.

Første etappe i reformen er todelt: Rødt vil utvide gratis tannhelse til også å gjelde for aldersgruppen 18 til 25 år. For øvrige aldersgrupper vil partiet ha et egenandelstak på 2000 kroner og refundere 40 prosent over det.

Til sammen utgjør prislappen knappe tre milliarder kroner.

Bakgrunn: Hvorfor har vi ikke gratis tannlege i Norge? Vi var på vei dit, men så kom 1. verdenskrig...

Spesielt viktig nå

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, mener dette er spesielt viktig i dagens situasjon med covid-19 og en arbeidsledighet på rundt 200.000.

– Noen mener at krisetider ikke er tiden for å utvide velferden. Rødt mener motsatt. Spesielt i en tid med høy arbeidsledighet hvor mange har dårlig råd er det viktig å utvide velferden og la fellesskapet ta de store regningene, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Undersøkelser viser at en av fire ledige ikke tar seg råd til å gå til tannlegen. Med dagens situasjon hvor det nesten er 200.000 ledige, vil det si at 50.000 ikke ser seg råd til å gå til tannlegen.

En spørreundersøkelse som Opinion utførte for FriFagbevegelse og Dagsavisen høsten 2018, viste at hver tredje nordmann, 33 prosent, har utsatt eller unnlatt å gå til tannlege av økonomiske årsaker.

Blant dem som oppgir en årsinntekt under 300.000 svarer nesten halvparten at de enten har utsatt eller unnlatt å gå til tannlegen av økonomiske årsaker.

Sneve synes det er dypt urettferdig at folk som har dårlig råd i dag må velge mellom å ha en munn som fungerer eller andre viktige utgifter.

Tannleger blir dyrere. Rødt ber regjeringen kompensere for korona-gebyret

Er en selvfølge

– Det er en selvfølge at tannhelse skal være en offentlig velferdstjeneste. Det var også meningen. Da det offentlige helsevesenet i Norge ble etablert, var det meningen at det skulle utvides med tannhelse. Det har ikke skjedd. Det bør ikke være en forskjell på om du brekker en arm eller får hull i en tann. Vi har råd til å gjøre noe med dette i Norge og i et samfunn hvor forskjellene stadig øker og det gis skattelettelser til de rikeste, sier Rødts nestleder.

Det er de med dårligst råd som taper mest på at tannhelse koster penger.

– Om du trenger en rotfylling eller må gå til tannlegen koster det like mye for vaskedama som for direktøren. Men utgiften merkes litt mer for vaskedama enn for direktøren, legger hun til.

Warning
Annonse
Annonse