Koronakrisen:
Tannleger blir dyrere. Rødt ber regjeringen kompensere for korona-gebyret
Tannleger legger nå på et korona-gebyr. Rødt ber regjeringen komme på banen for å sikre behandling for de lavtlønte.
BER REGJERINGEN ORDNE OPP: En dyrere tannlege er feil vei å gå, mener Rødt. Partiet krever nå at regjeringen kommer med målrettede grep.
Colourbox.com
aslak@lomedia.no
– Når både prisene og arbeidsledigheten øker, er det flere som ikke vil ha råd til å få nødvendig behandling hos tannlegen. Det kan ikke være slik at det er lommeboka som bestemmer om du har råd til sunne tenner, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt, til FriFagbevegelse.
Enda dyrere tannlege
I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget vil Rødt jobbe aktivt for at tannlegebesøkene ikke skal bli dyrere. Partiet har i tidligere alternative budsjetter slått på stortromma for en innfasing av en fellesfinansiert tannhelse.
– I stedet for en billigere tannlege, risikerer vi at det nå blir enda dyrere. Det er feil vei å gå. Det er ikke de som trenger tannlegebehandling som skal ta regninga for koronakrisen, mener Martinussen.
Årsaken til at tannlegebesøket blir dyrere er at tannlegene nå legger på et koronagebyr. Tannleger har fått økte kostnader til smittevern- og utstyr for at ikke pasienter eller ansatte skal bli smittet, og flere klinikker har økt det vanlige hygiene- og utstyrsgebyret, skriver Stavanger Aftenblad.
p
Det er opp til hver enkelt klinikk å bestemme om, eller hvor mye, de skal øke gebyret.
Krever målretta grep
Mange utsetter tannlegebesøk fordi det er for dyrt. Hver tredje nordmann, 33 prosent, har utsatt eller unnlatt å gå til tannlege av økonomiske årsaker, ifølge en undersøkelse som Opinion tidligere har gjort for FriFagbevegelse og Dagsavisen.
Nesten halvparten av de med en årsinntekt under 300.000 kroner har enten utsatt eller unnlatt å gå til tannlegen av økonomiske årsaker.
– Vi krever at regjeringa kommer med målretta grep slik at de som har minst fra før ikke blir ramma igjen. Da må regjeringa sikre at prisen for tannbehandling ikke øker eller komme med tiltak som kompenserer for høyere tannlegeregninger, mener Rødt-nestlederen.
Med enda høyere priser, ved siden av en sårbar familieøkonomi for mange etter koronautbruddet, frykter altså Rødt at det kan skape større problemer for dem som allerede er hardest rammet.
Flere får gratis tannlege
Ifølge Høyres Erlend Larsen, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, har regjeringen gradvis økt og utvidet ordningen med gratis tannhelse. Han nevner blant annet ulike støtteordninger for barn som har blitt utsatt for seksuelle overgrep og flyktninger som har opplevd tortur.
Les også: Rødt vil at staten skal dekke alle dyre tannlegeregninger
Han minner om at 25 prosent av innbyggerne i dag har tilbud om gratis tannlegebehandling.
– Jeg har forståelse for problemstillingen og synes Rødt reiser et viktig spørsmål. Men skal vi tilføre helsebudsjettet enda større summer, er det andre områder enn tannhelse som har høyere prioritet. Det er vårt utgangspunkt, sier Høyres stortingsrepresentant til FriFagbevegelse.
Treffer ikke alle
Av andre viktigere helseområder for regjeringen nevner han blant annet kreftbehandling, bedre tilgang på legemidler og milder til en mer moderne helseteknologi.
– Vi vet at dagens ordning ikke treffer alle sårbare grupper, og jeg har stor respekt for at det er mange som ønsker at alle skal få gratis tannbehandling. Men tidligere beregninger viser at det vil koste 12 milliarder kroner. Det er store summer, påpeker han.
p
– Det er viktig med god tannhelse, og jeg skjønner godt argumentet om dette må sidestilles med resten av kroppen. Vi skal gjøre det vi kan for å følge med, sier Høyre-politikeren.
Rødt får støtte
Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening (NTF), deler bekymringen for at koronakrisen kan føre til at flere ikke har råd til nødvendig tannbehandling. Hun sier også at behandlingen kan bli mer kostbar i den situasjonen vi nå er i.
– Vi vet allerede at mennesker med svak økonomi, som for eksempel arbeidsledige og uføre, men også flere andre grupper, ikke har mulighet til å prioritere nødvendig tannbehandling, sier Hansen Steinum til FriFagbevegelse.
NTF støtter derfor Rødt i at det må settes i gang tiltak som sikrer at tannhelsetjenesten overlever og at befolkningen har mulighet til å få utført nødvendig behandling.
– Så lenge midlene er begrenset, må stønadene målrettes. Vi anbefaler altså en helhetlig gjennomgang av hele tjenesten for å sikre at midlene til tannhelse brukes på en riktig og klok måte, påpeker hun.
Hansen Steinum understreker også at privat tannlegevirksomhet er en helprivat helsetjeneste som verken får tilskudd til etablering eller drift. Dermed er pasienthonorarene den eneste inntektskilden.