JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hans-Christian Gabrielsen (1967-2021):

Slik blir Hans-Christian Gabrielsen husket utenfor landets grenser

Hans-Christian Gabrielsens store internasjonale engasjement er ikke like godt kjent i Norge, men var også en viktig del av hans virke i fagbevegelsen. Kondolansene strømmer inn fra hele verden.
NORSK-SVENSK KAMERATSKAP: De var veldig gode venner og kollegaer, Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og tidligere LO-leder i Sverige, Karl-Petter Thorwaldsson.

NORSK-SVENSK KAMERATSKAP: De var veldig gode venner og kollegaer, Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og tidligere LO-leder i Sverige, Karl-Petter Thorwaldsson.

Sissel M. Rasmussen

12.03.2021
11:04
12.03.2021 11:16

helge@lomedia.no

LOs internasjonale avdeling har fått mange kondolansemeldinger fra utlandet, både fra fjern og nær.

– Hans-Christian har berørt mange også utover våre landegrenser. De mange kondolansene som strømmer inn vitner om hans høye engasjement. Hans-Christian omtales som et varmt og inkluderende menneske. Analytisk, alltid ute etter å finne fellesnevnere for å bygge bro og alltid med arbeidsfolks beste i sentrum. I tillegg til en massiv hyllest blant norske politikere og hovedorganisasjoner, hadde han et stort og varmt internasjonalt engasjement, sier leder av internasjonal avdeling, Trine Lise Sundnes til FriFagbevegelse.

– I våre samtaler om verden utenfor Norge har Hans-Christian alltid vært analytisk og på jakt etter løsninger som bringer verden framover. Han hadde stor omsorg for folk og var levende opptatt av at alle skulle ha et arbeid å gå til, anstendige vilkår og å bygge samfunn rett og slett. Jeg er utrolig stolt av hvordan han har løftet rettferdig omstilling inn i klimadebatten og med det lagt rammen rundt nødvendige utslippskutt. Nå er det opp til oss å følge opp i hans ånd, legger hun til.

Se bildene: Slik var Hans-Christian Gabrielsens tid i LO

Kondolanse fra USA

Her er et knippe meldinger fra utlandet:

Fra Sharan Burrow i den internasjonale fagorganisasjonen: «En rolig, men sterk og gjennomtenkt lederstemme».

Sharan Burrow, ITUC, hyller Hans-Christian Gabrielsen for hans innsats.

Sharan Burrow, ITUC, hyller Hans-Christian Gabrielsen for hans innsats.

Sissel M. Rasmussen

«En kamerat som viet sitt liv til kampen for å bedre arbeiderklasse», skriver faglige kamerater fra Filippinene.

«Det er ufattelig trist når en så levende, modig og dedikert kamerat forlater oss» skriver hans kamerater i Etiopia.

«Hans-Christian var en lidenskapelig fagforeningsmann, en høyt respektert person, en fremragende leder», skriver FNPR i Russland.

«Vi verdsatte Hans-Christians vennskap, lederskap og visjon for å støtte arbeidstakerrettigheter i Norge, USA og over hele verden», skriver den amerikanske fagbevegelsen AFL CIO.

«Han var en snill, talentfull, fantastisk person, et eksempel for oss alle i fagbevegelsen», mener fagbevegelsen i Murmansk.

«En sann alliert og venn for vår utrettelige kamp for sosial rettferdighet og beskyttelse av grunnleggende menneskerettigheter i Somalia» skriver fagbevegelsen i Somalia

«En oppriktig venn og en adelsmann», skriver kamerater fra Palestina.

– Hans-Christian har berørt mange også utenfor våre landegrenser, konstaterer Trine Lie Sundnes.

Minneord fra LO-ledelsen: «Folk trenger å føle trygghet i hverdagen. Den tryggheten ville han gi folk»

 LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sammen med ILO-leder Guy Ryder.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sammen med ILO-leder Guy Ryder.

Helge Rønning Birkelund

Tydelig og rak i ryggen

I Norden gikk engasjementet hans over to spor. Både gjennom samarbeidskomiteen for arbeiderbevegelsen (SAMAK) i Norden, hvor både LO og Arbeiderpartiet i Norden samles. Og framfor alt gjennom den «Nordiske Faglige Samorganisasjon», en nordisk sammenslutning av alle hovedorganisasjoner. Her er også Unio og YS med.

Fra NFS går også linjene opp til den «Europeiske faglige samorganisasjonen», som kalles litt forskjellig her hjemme, DEFS eller ETUC.

Generalsekretær i NFS, Magnus Gisler, forteller om en veldig engasjert fagforeningsleder med stort patos og med utgangspunkt i sine medlemmers interesser.

– Engasjementet til Hans-Christian var veldig bredt og favnet over mye, poengterer han.

EUs forslag om minstelønn engasjerte Hans-Christian spesielt. Han var også veldig opptatt av trepartssamarbeidet internasjonalt og av ILO (FNs arbeidslivsorganisasjon).

Første nestleder i LO Sverige, Therese Guovelin, har samarbeidet med Hans-Christian Gabrielsen siden 2016.

– Det er sjelden en mann i hans posisjon er så varm, omgjengelig og hyggelig, sier hun.

Therese Guovelin (t.v.) sammen med Hans-Christian Gabrielsen og Lizette Risgaard, leder i Fagforeningens Hovedorganisasjon i Danmark.

Therese Guovelin (t.v.) sammen med Hans-Christian Gabrielsen og Lizette Risgaard, leder i Fagforeningens Hovedorganisasjon i Danmark.

Frode Rønning

– Hans-Christian ble aldri for stor. Men når han opptrådte i «Europa-facket» var det ingen som var så tydelige, rak i ryggen og som tok en fight som ham, sier Therese Guovelin til FriFagbevegelse.

Hun har mange fine minner. Hennes tanker går til familien og hele arbeiderbevegelsen.

– Vårt forhold til Norge er veldig spesielt. Det første jeg fikk vite da jeg kom inn i den svenske LO-ledelsen var at jeg måtte bli med til Oslo for å treffe vår viktigste samarbeidsorgan, sier Guovelin.

Grensependlerne

Spesielt den siste tiden samarbeidet norske og svenske LO mye om en inntektssikring for grensependlerne. Det ordnet seg tirsdag morgen. En av Hans-Christians store politiske seire kom altså kvelden før han døde.

Sikret inntekt: Grensependlerne får kompensasjon for måneden de ikke fikk komme på jobb

Kondolansebrevene har også strømmet inn til Ap-leder Jonas Gahr Støre, som er leder i Samak dette året, og Hans-Christians nærmeste familie. Blant annet har Sveriges statsminister Stefan Löfven sendt kondolansebrev på vegne av det svenske sosialdemokratiske partiet.

«Det er med sorg vi har mottatt meldingen om at LO Norges leder Hans-Christian Gabrielsen har forlatt oss. Hans-Christian var en framstående fagforeningsleder og en sterk forkjemper for den nordiske modellen. Hans bortgang er et tap for hele den nordiske arbeiderbevegelsen» skriver Stefan Löfven.

«Vi minnes Hans-Christian som en veldig fin faglig leder og en god venn. Våre tanker går til familien, hans kone Trine og datteren Camille, legger han til.

Også statsministeren i Finland, Sanna Marin, viser sin varme deltakelse i den norske arbeiderbevegelsen og familiens store sorg.

– Helt uvirkelig

LO Sveriges tidligere leder, Karl-Petter Thorwaldsson var både en god venn og kollega av Hans-Christian. Han betegner på sin Facebook-side meldingen om Gabrielsens bortgang som en «fruktansvärd» beskjed.

– Det føles helt uvirkelig. Vi snakket sammen i forrige uke og skulle ha et seminar om norsk hydrogen. Så er han bare borte, 53 år gammel. Mitt i livet. Det kjennes så «jäkla urettferdig», skriver han.

Thorwaldsson får mailer fra hele verden fra sjokkerte faglige kollegaer.

– Hans-Christan var en veldig god venn, et varmt menneske og en utrolig skikkelig faglig kamerat. Du etterlater et stort tomrom i hjertet, Hans Christian. Alle våre tanker går til LO Norge og til familien, skriver han.

Den tidligere LO-lederen i Sverige fremholder at Norges tap også er «vårt» tap.

– Vi er en del av den samme bevegelsen og den samme historien, skriver han.

Flere saker:

• Forbundsledere i LO: Slik husker vi Hans-Christian Gabrielsen

• Arbeidslivs-toppene sender sine hilsener: – Gabrielsen var en god og nær venn, sier NHO-sjefen

• Kommentar: «Et stort tap for arbeiderbevegelsen og fellesskapet»

• Jonas Gahr Støre i dyp sorg: – Hans-Christian var en bauta

• Hans-Christian Gabrielsen (1967-2021): Papirarbeideren som ble LO-leder

12.03.2021
11:04
12.03.2021 11:16