JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV vil snu trenden med at folk flytter fra nordområdene:

Slik vil SV stoppe fraflytting fra Nord-Norge

En alarmerende SSB-rapport viser den største nedgangen i innbyggertall i nord siden 1997. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er provosert over forklaringen til regjeringen.
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) vil ha et eget direktorat for nordområdene.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) vil ha et eget direktorat for nordområdene.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) karakteriserte i Stortingets spørretime sist onsdag befolkningsnedgangen i Nord-Norge «nesten som en sakte elv og tyngdekraft. Folk må få lov å velge selv hvor de vil bo».

Fiskeriministeren viste også til at folk begynte å «flytte til byene 3.000 år før Kristus da byen i Sumer ble stiftet, og slik har det egentlig fortsatt».

Dette provoserte SV-nestlederen kraftig.

– Det må jo ikke være slik at det er tyngdekraften som skal råde. Dette er en villet politikk fra regjeringens side. Det regjeringen gjør er en konsekvent sentralisering. Den private sentraliseringen går motsatt vei. Men Staten fører an til mer sentralisering, sier Torgeir Knag Fylkesnes til FriFagbevegelse.

Det er ingen sentralisering til byene i nord, men fra landsdelen. Tromsø er alene om å ha en befolkningsvekst, på 121 personer.

Trailersjåfør på Instagram: Bring-sjåfør Karolina (34) blogger om livet på veien i i Nord-Norge

Han mener både studietilbud, jobbtilbud og summen av alle politiske tiltak slår feil vei.

– Det eneste som styrkes i Nord-Norge er det militæret nærværet. Men det skaper ikke befolkningsvekst, legger han til.

Heller ikke kysten kommer landsdelen til nytte i det store og hele:

– En større og større del av arbeidet som skjer langs kysten og verdien av det kommer andre steder av landet til gode, fordi en har organisert fiskerinæringa på denne måten. Hvis en virkelig skal få bolyst og utvikling av landsdelen i nord, må en også snu denne utviklingen, mener Fylkesnes.

Regionreformen: For mye flyttes til Tromsø på bekostning av gamle Finnmark, mener Fagforbundet

Nordområdemelding

Ferske tall fra SSB viser at Troms, Finnmark og Nordland er fylkene med størst befolkningsnedgang i landet. Aller verst er det lengst nord.

Kommunene som utgjør dagens Troms og Finnmark har ikke hatt en større befolkningsnedgang siden 1997.

Samtidig slås det fast både i Sundvolden-plattformen og Granavolden-plattformen at nordområdene er Norges viktigste utenrikspolitiske og strategiske ansvarsområde.

Fylkesnes viser også til en fersk nordområdemelding der det heter at «norske interesser i Arktis og nordområdene må hevdes gjennom et livskraftig og kompetent Nord-Norge. Det er av nasjonal, sikkerhetspolitisk betydning at det bor folk i nord, og at samfunnene er sterke og robuste».

Han mener imidlertid at det er langt fra ord til handling.

– Meldingen er nærmast ribbet for virkemiddel for hvordan en skal kunne gi bedre livsgrunnlag for folk i nord. Dette er ikke bare påpekt av SV. Det er gjennomgangstonen i alle høringssvarene. Her er det mye beskrivelse og lite handling, mener Fylkesnes.

Vil ha oljeterminal i Veidnes: Regjeringen må kjempe for ilandføring av olje i Finnmark, krever Industri Energi-lederen: – Oljepakka dreier seg om livene til folk

– Vi ønsker en revitalisering av Nord-Norge politikken. Vi vil ha et eget direktorat for nordområde. Det skal både plasseres i nord, og ha forankring og koordinering fra nord. Vi vil også blant annet tilby desentralisert utdanning og en høyskole-campus for Nord-Norge for å bre ut universitetsmiljøet, sier SV-nestlederen.

SV ønsker å gjennomføre en nærhetsreform for å snu sentraliseringen.

Beslutninger og offentlige tjenester må flyttes nærmere folk. Statlige etater skal ha nærhet til hele landet, og i større grad ta utgangspunkt i særegenheten til regionen.

Fylkesnes mener man heller ikke kommer utenom en jernbaneutbygging i Nord-Norge hvis man skal klare å følge opp det grønne skiftet.

– Hvis ikke kan Nord-Norge glemme å delta i det grønne skiftet, mener han.

Nord-Norgebanen: Arbeiderpartiet sier ja til Nord-Norgebanen

Kjente seg ikke igjen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kjenner seg ikke igjen i kritikken av nordområdemeldingen.

– Vi har invitert et ungdomspanel på 50 ungdommer til å peke på hva som skaper bolyst, hva som gjør at man blir boende i landsdelen, og ikke minst hvordan man skal klare å utvikle det enorme ressursgrunnlaget som finnes. Vi har også besluttet et fond for næringsutvikling og investering. Det har vært etterspurt. Da halve regjeringa i september var på rundreise i Nord-Norge, var dette innspillet vi fikk mest og oftest: Hvordan skaffe mer kapital til blant annet å starte bedrifter? Det vil gi bolyst og boattraktivitet, svarte Søreide, som mente at det ikke virker som Fylkesnes har lest meldinga.

– Vi har mange ulike tiltak, både innen kultur, utdanning og næring, som er direkte konsekvenser av de innspillene vi har fått gjennom to års arbeid med meldinga og gjennom over hundre møter med ulike aktører i nord. Jeg opplever, i motsetning til representanten Knag Fylkesnes, at det er stor entusiasme for mange deler av dette i nord. Også vil det alltid være noen som er uenig i noe. Men det bildet som tegnes, er rett og slett ikke riktig, svarte utenriksministeren.

Annonse
Annonse