JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsministeren rykker ut med støtte til AUF-leder som fortalte om hets

Statsminister Erna Solberg (H) sier at historien til AUF-eren Astrid Hoem om hets gjør inntrykk. – Motbydelig, sier hun om at AUF-ere stemples som landssvikere.
Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

En ny undersøkelse fra Medietilsynet viser at det er flest unge som opplever hatefulle ytringer. AUF-leder Hoem (26) sier til NRK at hun ikke lenger leser kommentar eller orker å lese meldinger fra fremmede.

– Jeg har ikke opplevd de aller verste drapstruslene. Det er ofte kommentarer på utseendet eller at noen er uenig i det man har sagt, og mener at man ikke burde få lov til å si det. At man er landssviker er noe en ofte ser i kommentarfeltene. Det er mye hat mot AUF, sier Hoem til NRK.

Medietilsynets undersøkelse viser at 20 prosent i aldersgruppen 16 til 24 år har opplevd netthets. 13 prosent oppgir å ha fått hatefulle ytringer, noe som er den vanligste formen for netthets, ifølge undersøkelsen.

Dette er det nye ytre høyre: Høyt utdannet, godt voksen og med god inntekt

– Ingen skal måtte oppleve dette

Statsminister Erna Solberg rykker nå ut med støtte til AUF-lederen i en skriftlig uttalelse sendt til NTB.

– Historien til Astrid Hoem i AUF gjør inntrykk. Selvsagt er ingen i AUF landssvikere. Det er en motbydelig merkelapp å sette på noen. Ingen skal måtte oppleve hets og sjikane på grunn av sitt politiske ståsted, sier Solberg.

AUF-lederen sier også at hetsen blant annet fører til at hun går glipp av meldinger fra folk som vil diskutere på en skikkelig måte, ettersom hun ikke orker å åpne meldingene.

– Det er blitt en hardere og mer uforsonlig tone i sosiale medier. Mange opplever at de ikke kan delta i samfunnsdebatten fordi hetsen, sjikanen og utfordringene er blitt flere og større. Det svekker ytringsfriheten og demokratiet vårt, slår Solberg fast.

– Vi kan ikke akseptere at ytringer skal stilne fordi vi ikke kan oppføre oss på nettet, sier statsministeren.

Russepresident Sara Landaas ved Bodin videregående skole har også stått fram i NRK og fortalt om hetsen hun fikk etter å ha foreslått at russen skulle prioriteres i vaksinekøen.

– Når folk skrev at de ønsket meg død var det litt ekkelt. Da ville jeg bare være hjemme, sier hun.

– Fellesskapet taper

– Dessverre er det mange som har lignende historier, og derfor har det vært viktig for regjeringen å ta tak i dette. Vi har i mange år jobbet målbevisst for å motvirke rasisme og hatkriminalitet, og vi har blant annet lagt fram en strategi mot hatefylle ytringer, sier Solberg.

Statsministeren ber folk fortsette å bry seg, og sier at om vi slutter å gjøre det vil fellesskapet stå igjen som taperen.

– Vi må kjempe for demokrati, frihet, åpenhet og toleranse hver eneste dag og på alle arenaer i samfunnet, sier Solberg.

Astrid overlevde Utøya: – Jeg tror det påvirker AUF og Ap mye mer enn man er klar over

Annonse
Annonse