JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Streik vil ramme arbeidsgiverne, men ikke føre til bråstopp

Stopp i fergetrafikken vil merkes raskest hvis det blir storstreik. De fleste virksomhetene med streik er industri.
Ferga mellom Vestnes og Molde er et av de fergesambandene som vil bli rammet av streik. Da må bilistene kjøre rundt i stedet for å ta ferga over fjorden.

Ferga mellom Vestnes og Molde er et av de fergesambandene som vil bli rammet av streik. Da må bilistene kjøre rundt i stedet for å ta ferga over fjorden.

Tri Nguyen Dinh

torgny@lomedia.no

herman@lomedia.no

OPPDATERING: Storstreik fra mandag – LO og NHO ble ikke enige om årets lønnstillegg

Hvis LO og YS går ut i streik, kommer ikke hele samfunnet til å stoppe opp momentant.

Det som kommer til å merkes raskest, er stopp i viktige fergesamband. Blant annet vil trafikken på Norges travleste fergerute, Moss – Horten stoppe.

Men for alle fergestrekningene i streik vil det være alternativer. For eksempel er det mulig å kjøre Oslofjordtunnelen eller om Oslo i stedet for ferga.

De aller fleste bedriftene som blir omfattet av streik er produksjonsbedrifter som har lagre.

For eksempel vil fargehandlene fortsatt ha maling på lager, selv om Jotun fabrikker i Sandefjord stopper produksjonen.

Ikke tomt for øl

Mange medier har fokusert på at Norge kommer til å bli tomt for øl ved en streik, men det kommer til å gå en tid før tankene og butikkhyllene er tomme.

Streikeuttaket fra Handel og Kontor (HK) og Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) omfatter funksjonærer. Hvordan dette vil påvirke produksjonen er fremdeles uklart.

De største arbeidsplassene som blir tatt ut er i verftsindustrien. Alle de store offshorverftene er omfattet av streiken. En streik vil utvilsomt bety forsinkelser på de store prosjektene.

Vaskeriene

En av hovedidéene bak uttaket er at konflikten ikke skal havne rett i tvungen lønnsnemnd.

For eksempel er bedriften NorVask omfattet av konflikten. De vasker tøy for St. Olavs Hospital og Universitetssykehuset i Stavanger, men det er bare avdelingen i Oslo hvor de ansatte blir omfattet av streiken.

Da er det hoteller som vil slite med skittent sengetøy, ikke sykehusene.

Aktuelt: LO og NHO har milliarder på bok – derfor kan en storstreik bli lang

Unngå tvungen lønnsnemnd

I 2014 ble vaskeristreiken stoppet med tvungen lønnsnemnd.

Selv om dette var en av streikene hvor Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har kritisert Norge for å bruke tvungen lønnsnemnd, er det tydelig at LO tar ingen sjanse på å invitere regjeringa til å stoppe streiken med lov.

LO har også varsla at det blir streik i flere avdelinger i ISS, som blant annet driver med eiendomsforvaltning og vaktmestertjenester.

I tillegg kommer mange bedrifter som driver med service og vedlikehold.

Kommentar: «Kan vi bli straffet av Norges Bank for et godt lønnsoppgjør?»

De store entreprenørene

En bransje som kommer til å stoppe nesten momentant, er byggebransjen.

Her er ansatte i de største entreprenørene tatt ut i streik. I tillegg vil også elektrikerne og heismontørene bli omfattet av konflikten.

I det første streikeuttaket har YS varsla plassoppsigelse i blant annet Securitas Technology AS, som leverer sikkerhetstjenester.

Warning
Annonse
Annonse