JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-leder Audun Lysbakken:

SV vil ha skattelette til folk flest, og gratis tannlege til 22 år

SV presenterer både et skattelette- og skatteøkningsbudsjett på samme tid. Det samlede skattetrykket øker med 18 milliarder kroner i partiets alternative budsjett.
SV-leder Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

SV la mandag fram sitt alternative forslag til nytt statsbudsjett. Audun Lysbakken mener skattedebatten som raser for tiden er helt meningsløs.

– Den foregår helt på høyresidens premisser. Den har en tullete inngang. Enten er man for et skattesjokk eller for skattelette. Det viktigste for vanlige folk er fordelingen av skattene for hver enkelt. Vi vil senke skattene for det store flertallet og likevel hente inn mer penger til velferd, sier Audun Lysbakken.

Alle som tjener under 600.000 kroner i året kommer bedre ut av det med SVs skatteprofil, mener Lysbakken.

På den andre siden vil økt skatt på formue, arv og eiendom sikre penger til velferdskassa.

– Vi kutter skattene for de aller fleste nordmenn, men sørger for at de aller rikeste bidrar mye mer, sier Kari Elisabeth Kaski.

Derfor er det strid om stortingsvalgslista til SV i Oslo

Bygge grønt

SV kaller budsjettet en plan for å bygge Norge grønt. Og stoppe utviklingen med stadig økende ulikheter.

– Dette tiåret må vi løse klimakrisa og ruste Norge for fremtiden. Vi må også løse ulikhetskrisa, og sørge for at makt og rikdom tilhører de mange, og ikke samler seg i hendene til noen få. Løsningene på disse krisene henger sammen. I dette budsjettet begynner vi arbeidet med å få Norge ut av krisen og vi begynner å bygge et bedre Norge, sier Audun Lysbakken.

SV starter en tannhelsereform ved å øke aldersbegrensningen på gratis tannhelse til 22 år og øker barnetrygden kraftig for å kjempe mot barnefattigdom.

Et eget klimabudsjett skal føre til at landet når klimamålene og kutter 61 prosent av utslippene våre innen 2030.

Lysbakken: – Velferdsstaten er i ferd med å rakne

– Vi skal ikke bare regne på kroner, men på utslipp. Vårt opplegg er en stø kurs mot Paris. Planen er tøff og modig nok til at Norge kan nå våre utslippsmål. Vi løfter ambisjonen og sier et tydelig ja til de unge klimastreikernes krav om 60 prosent kutt i utslipp til 2030, sier Audun Lysbakken.

– Vi kommer med konkret politikk som over et tiår kutter utslipp, blant annet i industrien, transportsektoren og i oljeindustrien. Vi investerer over 39 milliarder kroner i grønn omstilling og kutter eller flytter 23 milliarder kroner i fossile tiltak som støtte til oljeindustrien. Vi leverer en historisk satsing på ny grønn industri og legger om hele økonomien for et klimavennlig og rettferdig Norge, sier Kaski.

Lysbakken: – Det blir overklassefest hvis Høyre vinner valget en gang til

Dobbel CO₂-avgift

For å hjelpe klimaomstillingen på vei øker vi CO₂-avgiften med 50 prosent, men gir alle inntekter fra det ut i form av skattefradrag til alle som har inntekter under 500.000.

Skolefritidsordning skal gjøres gratis for alle førsteklassinger, som begynnelsen på en opptrappingsplan for å gjøre all SFO gratis.

I budsjettforslaget gir partiet sju milliarder kroner mer til kommunene, kommer med et løft til minstepensjonistene, og er et krav om at det må investeres i begge anlegge for karbonfangst- og lagring, ikke bare ett prosjekt som regjeringen i første omgang har bestemt.

For å avhjelpe en situasjon med en eventuell forventet reallønnsnedgang, vil SV senke matmomsen med to prosent for å gjøre det billigere å handle for familiene.

Warning
Annonse
Annonse