Tidligere SU-leder Andreas Sjalg Unneland kjemper om plass på Stortinget fra Oslo
Jan-Erik Østlie
Stortingsvalget 2021:
Derfor er det strid om stortingsvalgslista til SV i Oslo
SV-nominasjonen i Oslo kan bli en thriller. Bak partitopp Kari Elisabeth Kaski hersker det nemlig stor uenighet.
helge@lomedia.no
Nominasjonskomiteen i Oslo SV er delt i sin innstilling. Flertallet på fire av seks medlemmer vil følge prinsippet om annenhver kvinne og mann på lista.
SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, er soleklar toppkandidat. Petter Eide mister dermed plassen på Stortinget til tidligere SU-leder Andreas Sjalg Unneland (26), ifølge innstillingen.
Bryter normal rekkefølge
Eide har etter det FriFagbevegelse erfarer på ingen måte gitt opp kampen om en plass på lista, men må i så tilfelle ta opp kampen med nevnte Unneland.
Samtidig vil et mindretall på to av seks i komiteen bryte opp den normale rekkefølgen med å nominere Marian Hussein på andreplass og Unneland på tredje.
Mandatet til nominasjonskomiteen sier at det skal være annenhver kvinne og mann på lista. Men senest ved valget til bystyret i Oslo ble prinsippet fraveket, og Marianne Borgen og Sunniva Holmås Eidsvoll fikk de to øverste plassene. Det samme skjedde under nominasjonen for fire år siden.
Mye tyder på, blant annet i forhold til tilbakemeldinger, at Marian Hussein vil stikke av med andreplassen på lista, mens Andreas Sjalg Unneland og Petter Eide må gjøre opp om tredjeplassen.
En sterk fagbevegelse
Andreas Sjalg Unneland (26) gir seg ikke uten kamp. Den tidligere SU-lederen har jobbet særlig med tema tilknyttet ungdom i arbeidslivet.
Les også: Bare hver fjerde ungdom er fagorganisert: – Kjempeutfordring, sier ungdomspolitiker
– Min generasjon er nødt til å forstå at vi har bygget samfunnet på skuldrene til fagbevegelsen, sier han til FriFagbevegelse.
Han vil slå et slag for en sterk fagbevegelse.
– Noe av det viktigste jeg lærte da jeg ble engasjert i SU, var at kampen som kjempes daglig for rettferdig lønn og arbeidsvilkår på arbeidsplassene henger sammen med fordeling og ulikhet i samfunn, sier han.
– Dette læres det knapt noe om i skolen. Det er urovekkende at vi går 13 år på skole uten å lære noe om lovene som skal beskytte oss de neste 50 årene. Vi trenger en skole som forbereder oss på arbeidslivet, mener Unneland.
Han legger til at det eneste som kan snu de økende forskjellene er en sterk fagbevegelse og et politisk skifte i Norge.
En del av trioen på topp
Andreas kommer opprinnelig fra Sotra på Vestlandet, men har bodd de tre siste årene i Oslo. Han sier det ikke var aktuelt å stille til en plass på noen liste andre steder.
– Jeg skjønte raskt at dette er en by det er lett å bli glad i – og ikke bare fordi ordføreren er SV-er. De grønne lungene, levende bydelene, marka og det store mangfoldet gjør Oslo til et sted jeg er stolt over å kalle hjem.
Les også: Denne mannen er spesielt glad for at Greta Thunbergs skolestreik fikk ungdommen ut i gatene
Unneland er både stolt og inspirert av at personer i dette miljøet heier på ham og vil ha ham med videre i arbeidet.
– Det er stas at en enstemmig nominasjonskomité ønsker meg som en del av trioen på topp, selv om de er litt uenige om rekkefølgen, sier Unneland, motivert til å være en del av denne trioen sammen med Marian Hussein og Kari Elisabeth Kaski uansett hva rekkefølgen blir.
Saken fortsetter under bildet.
Marian Hussein kjemper om plass på Stortinget for SV.
Øystein Windstad
Sosialarbeider
Marian Hussein er vararepresentant til Stortinget i dag, og i juni 2019 ble hun første norsksomalier på Stortinget – den første med hijab.
Av politisk erfaring har hun vært folkevalgt i bydelsutvalget i Gamle Oslo i perioden 2015-2019. I tillegg har hun vært medlem av sentralstyret til SV siden 2017, og ledet partiets inkluderingspolitiske utvalg.
Hun er utdannet vernepleier.
– Jeg vil på Stortinget fordi jeg vil kjempe for mindre økonomisk ulikhet, være en tydelig antirasistisk stemme og ta kampen mot rasisme og diskriminering. Jeg vil støtte mine kollegaer i velferdsstatens førstelinje, de som jobber som vernepleiere, renholdere, på NAV, i barnevernet og barnehagene, sier Marian Hussein til FriFagbevegelse.
– Jeg vil også kjempe for kvinnene som ikke får faste jobber, men kun vikarkontrakter. For barn i flykningsleire og de som ikke får bli gjenforent med sin familie fordi de har for lav inntekt, legger hun til.
SV har store muligheter for å få inn to faste representanter fra Oslo – og kan til og med kjempe om et tredje mandat.
To forbundsledere i LO har fått plass på listeforslaget. Stina Hassel representerer Fagforbundet, Hans Ole Rian, leder i Creo, på 10. plass og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, på 18. plass. Nominasjonsmøtet i Oslo SV avholdes 30 november.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)