JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomsdemonstrasjoner i Norge:

Denne mannen er spesielt glad for at Greta Thunbergs skolestreik fikk ungdommen ut i gatene

Sosialistisk Ungdom (SU) og leder Andreas Sjalg Unneland nyter godt av veksten i den norske ungdomsbevegelsen.
Sosialistisk Ungdom (SU) er ikke helt som andre ungdomspartier. Vi er ungdom i hele landet som tar til gatene og krever endring, sier leder Andreas Sjalg Unneland.

Sosialistisk Ungdom (SU) er ikke helt som andre ungdomspartier. Vi er ungdom i hele landet som tar til gatene og krever endring, sier leder Andreas Sjalg Unneland.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

– Det som er symptomatisk med dagens ungdom og våre medlemmer, er at de ikke klarer å sitte i ro når de opplever urettferdighet. Da tar de til gatene, bruker stemmen sin og fortsetter å engasjere seg til de får en endring, sier Andreas Sjalg Unneland til FriFagbevegelse.

ph

Nytt ungdomsopprør

Norske ungdommer har droppet skolen for å demonstrere. Kravet er en sterkere innsats mot klimaendringene. Ungdommene inspireres spesielt av den svenske tenåringsaktivisten Greta Thunberg. Hun startet protestbølgen i 2018. I september i fjor streiket også hundretusener av unge i 150 land for politisk handling mot klimaendringene.

– Ungdommene går i front og er kompromissløse i kravene om kutt i klimagassutslippene. Det nærmer seg et nytt ungdomsopprør i Norge nå, mener SU-lederen.

De siste årene har unge streiket og demonstrert i spørsmål om klima, naturforvaltning og fraværsgrense i den videregående skolen. 22. mars i fjor møtte det opp omtrent 15.000 klimastreikende ungdommer foran Stortinget, og på landsbasis deltok over 40.000 i klimastreiken.

SU på medgangsbølge

Den store folkelige bevegelsen i Norge og i resten av verden utgjør en maktfaktor, mener SU-lederen.

ph

– Ikke bare er ungdommen framtida, men vi ser at de organiserer seg for forandring i dag, sier han.

Ungdommene engasjerer seg også politisk og melder seg inn i partier. Det har SU fått merke:

• SU har nå 1.469 medlemmer – en vekst på 33 prosent fra 2018 til 2019

• Dagens medlemstall har ikke vært høyere siden moderpartiet SV gikk inn i regjering i 2005

• Økningen i antall folkevalgte under 30 år har økt – fra 21 i 2015 til 64 i 2019

• Hver tiende stemme i fjorårets skolevalg gikk til SV

• For første gang på 18 år var SV større enn Frp i et skolevalg

– Våre unge folkevalgte har også fått betydelige gjennomslag i landets kommunestyrer – blant annet når det gjelder handlingsplaner mot seksuell trakassering i skolen. Vi skal bruke vår vekst til å kjempe enda hardere for et mer rettferdig samfunn, påpeker SU-lederen.

68-generasjon på gang

Unneland sammenligner dagens sterke ungdomsbevegelse med 68-ernes opprør mot samfunnet. Sekstiåtterne er en samlebetegnelse på den radikale generasjonen av studenter i 1968 og de påfølgende årene. Opprøret til 68-erne spredte seg i hele Europa, og i Norge reagerte denne generasjonen særlig på hvor autoritært industrisamfunnet var blitt.

– Vi har en kommende 68-generasjon på gang, sier Unneland for å illustrere sprengkraften i prosjektet til dagens ungdom. Han mener SU er den tydeligste stemmen i denne protestbevegelsen. Bildet han bruker er at det «det blåser en rød vind over det unge politiske landskapet i Norge».

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) og nestleder Andreas Brännström er uenig. Han minner om at ni av ti ikke stemte på SV ved skolevalget.

– Jeg opplever at ungdom i dag vil redusere det høye avgiftsnivået, ha mer valgfrihet i skolen og få flere trygge arbeidsplasser. Her skiller vår politikk seg fra venstresiden, og vi skal jobbe hardt mot valget i 2021 for å fortelle ungdommen om våre politiske løsninger, skriver han i en tekstmelding til FriFagbevegelse.

FpU jobber med et nytt medlemsregister og mangler en fullstendig oversikt, men partiet hadde 1.863 medlemmer ved utgangen av 2018.

Aktivistparti

Det er ikke bare i klimastreiker som SU utmerker seg, ifølge Unneland. Han leder også et aktivistparti. Eksemplene han bruker er aksjonene mot rasisme og dumping av gruveslam i norske fjorder. Han synes også SU er det tydeligste partiet når abortloven er blitt angrepet.

ph

– Vi kjemper for at alle skal ha like muligheter uavhengig av størrelsen på lommeboka. Regjeringens politikk bidrar bare til å øke forskjellene i samfunnet, sier SU-lederen.

Warning
Annonse
Annonse