JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet:

Tillitsvalgte reagerer på at Mette Nord ikke er mer positiv til Rødts plan for profittfri velferd

Flere fagforbundstillitsvalgte reagerer på at forbundsleder Mette Nord ikke omfavner Rødts plan for en profittfri velferd. Siri Follerås er én av dem som ønsker «alle gode krefter som kan få oss ut av kommersen» velkommen.
REAGERER: Siri Follerås er en av flere tillitsvalgte som har skrevet under på et innlegg som støtter Rødts plan for profittfri velferd.

REAGERER: Siri Follerås er en av flere tillitsvalgte som har skrevet under på et innlegg som støtter Rødts plan for profittfri velferd.

Karin E. Svendsen

marte.bjerke@fagbladet.no

– Jeg synes det er unødvendig av Mette Nord å gå ut mot Rødt når det man er enige om er å få vekk profitørene i velferden, sier Siri Follerås i et telefonintervju med Fagbladet.

Hun er leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo og en av 16 tillitsvalgte som har signert et innlegg til støtte for Rødt, publisert i Klassekampen i dag.

Innlegget er en reaksjon på et intervju avisa har gjort med Mette Nord 1. september. Her kommer det fram at forbundslederen «er lunken» til Rødts plan for at velferdsordningene ene og alene skal drives av det offentlige.

Debatt: «Tre gode grunner til å stemme Rødt», skriver Ap-velger

– Representerer ikke alle medlemmene

Stig Berntsen er Rødt-medlem og fungerende leder i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo. Han stiller spørsmål ved om Nord har på seg hatten som forbundsleder eller sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet når hun uttaler seg:

– Jeg ser en tendens til at man møter Ap på en annen måte enn andre partier, og det er veldig synd. I Fagforbundets medlemsmasse er det medlemmer med ulik partibakgrunn og det må vi tåle. Når Nord møter Rødts forslag med en kald skulder, representerer hun ikke alle medlemmene, sier Berntsen.

KRITISK: – Når Nord møter Rødts forslag med en kald skulder, representerer hun ikke alle medlemmene, sier Stig Berntsen.

KRITISK: – Når Nord møter Rødts forslag med en kald skulder, representerer hun ikke alle medlemmene, sier Stig Berntsen.

Øystein Windstad

– Fagforbundet må ikke bli partipolitisk slagmark

Han har også underskrevet på innlegget i Klassekampen. På lista med underskrifter finner vi flere Rødt-medlemmer.

Civita-video advarer mot Rødt: Udemokratisk og autoritære trekk

– Handler ikke dette like mye om partipolitikk fra deres side da?

– Jeg er medlem i Rødt, men skal ikke være partipolitiker i Fagforbundet. Det jeg forventer er at partiet blir møtt med den samme vennligheten som andre partier, når det kommer forslag i tråd med Fagforbundets vedtatte politikk, sier Berntsen og legger til:

– Fagforbundet skal ikke bli en slagmark mellom tillitsvalgte med ulik partibakgrunn, derfor må vi møte alle partiene på venstresida på en vennlig måte.

Mímir Kristjánsson er på full fart inn på Stortinget: – Jeg vet ærlig talt ikke hvor egna jeg selv er

– Rødt trengs i kampen mot kommersen

Siri Follerås er ikke medlem av noe parti og innrømmer at hun ikke har satt seg detaljert inn i Rødts plan.

– Min tanke er et vi må omfavne alle gode krefter som kan få oss ut av kommersen i velferden, og jeg tenker at Rødt trengs i den kampen der. Jeg synes Ap bruker for lang tid. Det har vi sett i Oslo. Man benytter seg av opsjoner for eksempel, i stedet for å gjøre det som trengs, hevder Follerås.

Ikke nødvendigvis så uenige med Nord

I Fagforbundets prinsipp- og handlingsprogram står det at forbundet skal «arbeide for at offentlige tjenester blir utført i egen regi, med høy kvalitet og forsvarlig bemanning.»

– Mette Nord sier i Klassekampen at hun deler Rødts mål om å bli kvitt profitt i velferden, men frykter at å skru av krana til de private over natta kan gjøre at man mister tilgang til viktige tjenester. Hvor uenige er dere egentlig?

– Det er ikke sikkert vi nødvendigvis er det, men jeg synes det er unødvendig av Nord å gå ut mot Rødt når man er enige om å få vekk profitørene. Det fins mange andre kamper å ta enn akkurat den, sier Follerås.

Stig Berntsen er også åpen for at Nord kan ha rett i at Rødts plan om å bruke fire år på å strupe offentlig sektor for kommersielle aktører, kan være for knapp tid.

– Men det som er viktig her er at temaet blir satt på dagsorden og at det kommer konkrete forslag, mener han.

– Vi er ikke uenige med målsettingen til Rødt, sier ledelsen i Fagforbundet

Ledelsen i Fagforbundet er ikke uenig med Rødt i målsettingen om at kommersielle aktører skal ut av velferden, understreker nestleder Odd Haldgeir Larsen.

Tillitsvalgte i Fagforbundet har i et innlegg i Klassekampen og i intervju med Fagbladet uttrykt misnøye med at Mette Nord ikke har vært mer positivt innstilt til Rødts plan for en profittfri velferd. Forbundslederen ble intervjuet om dette i Klassekampen 1. september. Hun hadde i dag ikke mulighet til å svare på kritikken i Fagbladet.

Nestleder Odd Haldgeir Larsen gir sin fulle støtte til Nord og sier en samla ledelse står bak det standpunktet Nord gir uttrykk for i Klassekampen:

– Hun har ikke gått ut mot Rødt. Hun peker på det som er viktig: Først må venstresida vinne valget og så må vi sette oss ned å prioritere i forhold til Fagforbundets handlingsprogram og se på hvilket mulighetsrom som ligger for å forme politikken de neste fire åra, sier han i et telefonintervju med Fagbladet.

Nestlederen mener at tempo og framdrift for å fjerne private velferdsaktører må drøftes etter valget.

– Kanskje er det forhandleren i meg som snakker nå, men jeg vet at går du veldig høyt ut på hoppkanten, deiser du ned i overrennet og det blir ingen lengde, sier Larsen metaforisk.

Store omstillinger tar tid, men de er mulige å få til, mener han.

– Vi har som mål å påvirke på vegne av medlemmene

Stig Berntsen er en av dem som er kritisk til Nords uttalelser om Rødts plan. Han er fungerende leder i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd Oslo og Rødt-medlem. Berntsen stiller spørsmål ved hvilken hatt Nord har på når hun uttaler seg om Rødt. Er det sentralstyremedlemmet i Arbeiderpartiet som snakker, eller er det fagforbundslederen?

– I hvilken grad er Nord tydelig nok på å skille Ap-politikeren fra forbundslederen?

– Det vil nok være sånn at både vår politikk og våre uttalelser ikke alltid treffer alle medlemmer. Med 400.000 medlemmer har vi folk med alle politiske ståsteder, og jeg mener at vi som organisasjon skal ha det veldig høyt under taket og tåle denne type debatter. Det er riktig at Stig stiller spørsmålet, sier Larsen.

Han er riktignok ikke i tvil om at Nord først og fremst taler fagforbundsmedlemmenes sak.

– Vi har som mål å påvirke på vegne av medlemmene våre, og når valgkomiteen i Ap tenker at det er lurt å ha med fagforbundslederen i sentralstyret, gir det oss en unik mulighet til å forme politikk. Jeg er aldri i tvil om at Mette er i det sentralstyret for å representere Fagforbundet og fagbevegelsen, sier Larsen.

Nestlederen understreker at det er nettopp på denne måten forbundet har fått mange av sine gjennomslag – gjennom tett samarbeid med interesseorganisasjoner og politiske partier.

Warning
Annonse
Annonse