JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Intervju med MDG-lederen:

Une Bastholms melding til Støre: – Den neste solidaritetskampen må dreie seg om klimakrisen

MDG-leder Une Bastholm ønsker et regjeringsskifte neste høst. Med en omfordeling av skattebyrden fra dem som har mest til de som har minst.
BEUNDRER AP: MDG-leder Une Bastholm beundrer den energien  Arbeiderpartiet har lagt inn for å kjempe gjennom folks rettigheter. Nå må den samme energien brukes på å bekjempe klimaproblemene, mener hun

BEUNDRER AP: MDG-leder Une Bastholm beundrer den energien Arbeiderpartiet har lagt inn for å kjempe gjennom folks rettigheter. Nå må den samme energien brukes på å bekjempe klimaproblemene, mener hun

Anne Siri Renå

helge@lomedia.no

– Det viktigste neste høst blir å få et skifte. Et nytt regjeringsprosjekt med fokus på barn og unges rett til like stor frihet, velferd og muligheter som vi har i dag. Da må vi kutte klimagassutslipp og ta vare på naturen. Vi ønsker en kraftig omlegging av inntektsbeskatningen. En omfordeling fra de som har mest til de som har minst. Det sosiale prosjektet til venstresiden ligner mer på vårt program enn hva som er regjeringens politikk. I tillegg vil vi ha en ny og aktiv næringspolitikk. Den er fraværende hos regjeringen i dag, sier Une Bastholm til FriFagbevegelse.

Miljøpartiet De Grønne blir en joker i neste års stortingsvalg. Slik det ligger an et år før valget, må en konstellasjon bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ha støtte fra enten MDG eller Rødt for å danne regjering. Eller begge to.

Rødt gikk i forrige uke ut og sa at de ønsker en forpliktende avtale med en eventuell rødgrønn regjering. Det har ikke MDG vurdert ennå.

Føler seg grønn

Une Bastholm har selv en bakgrunn fra AUF, men vil ikke lenger se seg som en sosialdemokrat i ordets rette forstand.

– Vi er vel egentlig alle sosialdemokrater i Norge nå. Til og med Høyre-folk sier at de er det. Men jeg er først og fremst grønn. Grønn ideologi lener seg på andre ideologier, og har et sterkt engasjement for sosial omfordeling og solidaritet. Men vi er en nyere ideologi og tar innover oss kunnskapen om at jordas ressurser er begrenset. Når vi forvalter jordas ressurser feil, går det utover oss selv og våre barns muligheter og frihet. Derfor er vi eksplisitte på at vår solidaritet strekker seg på tvers av grenser og generasjoner, sier Une Bastholm til FriFagbevegelse.

Hun har tidligere uttalt til FriFagbevegelse at vår største solidaritetskamp i dag er klimakampen.

– Jeg beundrer den energien og innflytelsen som Arbeiderpartiet hadde i forrige århundre med å kjempe gjennom rettigheter for arbeiderne og en universell velferdsstat. Det samme kreves for å bekjempe klimaproblemene, hvis ikke henger en ikke med i timen. Den neste solidaritetskampen også for Arbeiderpartiet må dreie seg om klima-og naturkrisen, for den får så enorm påvirkning særlig på de mest sårbare, poengterer hun.

MDG-lederen føler ikke at Covid-19 har tatt oppmerksomheten fra klimakampen.

– Tvert imot har vi klart å holde formen bra på målingene gjennom våren og sommeren. Oppslutningen er ganske stabil. Nasjonalt er vi et 5,1- prosentsparti. Vi vil gjerne høyere. Men det tar tid for et nytt parti å bygge seg opp. Vi ser at en del av befolkningen nå er jevnt opptatt av klima og natur, selv når det ikke er høyt på agendaen. Politikk handler om tillit. Det er lettere å ha tillit til de partiene du kjenner fra før, men stadig flere ser MDG som et alternativ, mener hun.

Les også: Fengselsbetjent Farukh Qureshi (34) er faglig toppkandidat på Aps Oslo-liste for stortingsvalget

Nasjonal innflytelse

– Akkurat nå er vi et 7-prosentsparti ute i kommunene, selv om vi denne perioden bare har en representant på Stortinget. Vi er små nasjonalt, men viktige for folks hverdag i de store kommunene. Vi styrer blant annet 8 av de 10 største byene i Norge sammen med Arbeiderpartiet. Målet må være å få like stor innflytelse nasjonalt. For dagens unge haster det å få opp tempoet i klimapolitikken, sier Une Bastholm.

Selv ønsker hun å stille som stortingskandidat fra Akershus. Det gleder hun seg til.

– Akershus er et spennende og mer variert fylke enn Oslo, med et stort mangfold og en stor befolkning i både bygd og by. Akershus har nærmest norgesrekord i å bygge ned natur og matjord. Det må vi få slutt på, mener MDG-toppen.

Warning
Annonse
Annonse