JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlige anbud

Unge ble brukt som lærling-alibi – og fikk ikke jobbe i prosjektet

Nå tettes smutthullet i lærlingklausulen som bedrifter har utnyttet for å få jobber for stat og kommune. 
Firmaer som skal få offentlige oppdrag skal ikke bare ha ansatt lærlinger. De må ha lærlinger som jobber på det offentlige prosjektet.Illustrasjonsfoto

Firmaer som skal få offentlige oppdrag skal ikke bare ha ansatt lærlinger. De må ha lærlinger som jobber på det offentlige prosjektet.Illustrasjonsfoto

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Regjeringen har nå lagt fram en innstramming av lærlingklausulen. I dag er det krav om at bedrifter som skal ha offentlige kontrakter skal ha lærlinger, men det har ikke vært krav om at lærlingene skal delta på disse prosjektene.

Alibilærling

En del bedrifter har utnyttet dette og har ansatt én lærling i firmaet for på den måten oppfylle lærlingkravet.

– Vi kaller dette for alibilærling, forklarer Vidar Sagmyr, leder i Byggebransjens Uropatrulje i Trondheim.

Han har gjennom flere år pekt på at bedrifter utnytter dette smutthullet for å få jobber for stat og kommune. 

Fikk du med deg denne? Malerfirma forfalsket dokument for å unngå krav om lærlinger

Norgesmodellen

Næringsminster Jan Christian Vestre  sier i en pressemelding at endringene regjeirngen nå foreslår er et viktig steg i regjeringens arbeid med å utvikle en Norgesmodell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser.

Sagmyr er svært fornøyd med denne innstrammingen på lærlingklausulen. Dette er en sak som bransjen har spurt etter lenge.

Men Sagmyr er ikke helt fornøyd.

Også fagarbeidere

– Det burde vært krav om at det også skal være fagarbeidere til stede på prosjektet.

Leder i Byggebransjens Uropatrulje i Trøndelag, Vidar Sagmyr, er fornøyd med at regjeringen nå strammer inn lærlingklausulen. Det skal ikke lenger bli mulig å få offentlige oppdrag uten at det er lærlinger som jobber på prosjektet.

Leder i Byggebransjens Uropatrulje i Trøndelag, Vidar Sagmyr, er fornøyd med at regjeringen nå strammer inn lærlingklausulen. Det skal ikke lenger bli mulig å få offentlige oppdrag uten at det er lærlinger som jobber på prosjektet.

Torgny Hasås

Han jobber akkurat nå med en sak der et tømrerfirma har fått kontrakt med Statens Vegvesen på støyskjerming.

Bedriften oppfyller muligens kravet om at det skal være en lærling på prosjektet, men problemet er at det ikke er noen fagarbeidere på jobben.

Bare ufaglærte

Da Arbeidstilsynet gjennomførte kontroll med lønnsnivået på prosjektet, fant de at alle ansatte fikk betalt under det som er lovlig minstelønn for tømrere.

Da bedriften ble konfrontert med det, svarte de tilbake at de ikke trengte å betale fagarbeiderlønn fordi alle som var med å utføre jobben var ufaglærte!

– Dette firmaet hadde fått jobben fordi Statens Vegvesen tildelte anbudet med pris som eneste tildelingskriterium. Da taper naturlig nok de som betaler fagarbeiderlønn, sier Sagmyr.

Han mener det ikke er mulig å gi en lærling tilfredsstillende opplæring uten at det er fagarbeidere på arbeidsplassen som kan veilede lærlingen.

Anbud basert på løgn: Malerfirmaet løy om lærlingeplasser – men kan likevel få jobbe for Trondheim kommune

Må kontrolleres

Sagmyr understreker at den nye lærlingklausulen også må kontrolleres, slik at det faktisk er lærlinger som utfører arbeid på de offentlige prosjektene.

Byggebransjens Uropatrulje er Trøndelags- avdelingen av Fair Play Bygg Norge, en organisasjon som arbeider for å avsløre arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Sosial dumping: Vidar jobber for et seriøst arbeidsliv – ble beskyldt for blodhevn

Annonse
Annonse