Krav om lærlingeplasser i offentlige kontrakter:
Malerfirmaet løy om lærlingeplasser – men kan likevel få jobbe for Trondheim kommune
Firmaet som forfalsket en lærlingattest får jobbe for kommunen, hvis de klarer å skaffe seg lærlinger.
For å få jobben ved Huseby skole i Trondheim, strøk Malerfirma Edvardsson setningen om at de ikke hadde lærlinger fra en attest.
colourbox.com
torgny@lomedia.no
Malerfirmaet Edvardsson fra Tromsø får ikke starte opp jobben på en ny skole i Trondheim fordi de ikke klarte å oppfylle kravet om lærlinger. Nå kan de likevel få en ny sjanse.
FriFagbevegelse skrev om Edvardsson i slutten av mars. Da ble det vist at firmaet hadde forfalsket attester som dokumenterte at de ikke hadde lærlinger.
Hent er nå i gang med byggingen av nye Huseby skoler for Trondheim kommune. Her hadde Malerfirmaet Edvardsson fått kontrakten på malerarbeidet.
Lov om offentlig anskaffelse slår fast at de som får offentlige kontrakter i lærefag, skal være godkjente opplæringsbedrifter og ha lærlinger i arbeid på prosjektet.
Kastet ut av opplæringskontoret
Vanligvis skjer dette gjennom opplæringskontor – og Malerfirmaet Edvardsson var tilsluttet Opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk i Hålogaland, Byggopp.
Men på bakgrunn av det som kom fram om forfalskning av attester i artikkelen i FriFagbevegelse, valgte Byggopp i Hålogaland å kaste dem ut.
p
Etter det FriFagbevegelse erfarer, har Edvardsson forsøkt først å bli medlem i Byggopp i Trøndelag og så bli direktegodkjent av fylkeskommunen.
Uansett har de ikke klart å ansette lærlinger slik at kravene i loven er oppfylt.
Ingen kommentar
FriFagbevegelse har kontaktet Malerfirmaet Edvardsson, men daglig leder, Peter Helge Sandgren, vil ikke kommentere saken overfor for oss.
Konserndirektør for HMS og kommunikasjon i Hent, Endre Persen kan konstatere at Malerfirmaet Edvardsson ikke har oppfylt de kravene som er i kontrakten slik at de kan starte opp med malerarbeidet på Huseby nå i mai.
– Det er ikke aktuelt for dem å starte opp på dette prosjektet. De har søkt om å bli godkjent opplæringsbedrift i Oslo, Trøndelag og Tromsø, og har fått avslag i Trøndelag. Da er det uaktuelt å arbeide på prosjektet på Huseby, sier Persen.
Kan komme tilbake
– Har dere sagt opp kontrakten med Malerfirmaet Edvardsson?
– Nei, og hvis de blir godkjent opplæringsbedrift, slik at de oppfyller kravene i kontrakten, kan de starte opp jobben, sier Persen.
p
Ifølge Trøndelag fylkeskommune, er det bare mulighet for en bedrift å bli godkjent som opplæringsbedrift i hjemfylket. Siden Malerfirmaet Edvardsson hører hjemme i Tromsø, kan de bare bli godkjent i Troms og Finnmark.
Framtida vår
Vi spør Persen om hva han synes om lærlingeklausulen. Han svarer at Hent er positiv til den.
– Det er på mange måter framtida vår, og vi har ikke tidligere opplevd at noen som har fått kontrakt ikke har klart å oppfylle den, sier konserndirektøren.
– Edvardsson forfalsket en attest om at de hadde lærlinger. Er ikke det nok til at dere kan bryte kontrakten?
– Har lært
Person svarer at de konstaterer at Malerfirmaet Edvardsson ikke har godkjenning som lærebedrift.
– De ønsker å rette på dette, slik at de er i stand til å imøtekomme faslagte krav, svarer Hents mann – og føyer til at bedriften også har skjerpet prekvalifiseringsrutinene på bakgrunn av erfaringene med Malerfirmaet Edvardsson og kontrakten på Huseby skoler.
– Vi har ingen kontrakt med Malerfirmaet Edvardsson. Det er det hovedentreprenøren, Hent, som har, sier Tore Myrvold.
– Vi har fått en melding fra Byggebransjens uropatrulje i Trondheim om at dette malerfirmaet ikke oppfyller lærlingekravene, og den meldingen har vi sendt videre til hovedentreprenøren.
– Gledens dag
Vidar Sagmyr i Uropatruljen er svært fornøyd med at Malerfirmaet Edvardsson mistet jobben for Hent.
– Dette er en gledens dag for alle som er opptatt av et seriøst arbeidsliv, og et godt signal til alle de bedriftene som driver med seriøs fagopplæring, sier Sagmyr.
p
Han synes det blir feil når Hent gir Edvardsson en ny sjanse. De burde hatt alt klart når kontrakten ble inngått
– Hvordan synes du Trondheim kommune har opptrådt?
– Jeg synes kommunen har opptrådt på en god måte. De har gitt entreprenøren en forholdsvis kort frist til å rydde opp, og den fristen er holdt, sier Sagmyr.
– Kast dem ut
Daglig leder av opplæringskontoret for overflateknikk, Ingar Strand, mener at det burde vært stilt strengere krav slik at lærlingeklausulen var oppfylt når anbudet ble levert inn. Nå er det slik at jobben kan nesten gjøres ferdig før det blir leid inn et firma med lærlinger.
– Det offentlige burde vært strammere og kastet ut de firmaene som ikke har alt i orden når kontrakten inngås, mener Strand.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.