JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Vaskeri- og renserimedarbeidere skal få ny lønn

Det ble en historisk høy sentral ramme etter årets storstreik. Nå forhandler partene om tariffavtalen for ansatte i vaskerier og renserier.
Lønnsoppgjøret for de ansatte ved vaskerier og renserier er i gang. Her sorterer Rita Edvardsen ved Sentralvaskeriet for Østlandet skittentøy fra sykehjem.

Lønnsoppgjøret for de ansatte ved vaskerier og renserier er i gang. Her sorterer Rita Edvardsen ved Sentralvaskeriet for Østlandet skittentøy fra sykehjem.

Arkivfoto: Petter Pettersen

petter@lomedia.no

Det har vært stort fokus på de lavtlønte så langt i årets lønnsforhandlinger. De som jobber på landets vaskerier og renserier er blant dem.

I dag møtes Industri Energi og Norsk Industri for å forhandle om tariffavtalen for nettopp disse.

– Vi krever en rettferdig lønn for ansatte i dette yrket. Det er ikke akseptabelt at dette fortsetter å være en lavlønnsbransje, sier Ommund Stokka i en pressemelding.

Han er forbundets 2. nestleder og leder forhandlingene for Industri Energi.

Sjekk oversikten: Dette er den vanligste lønna i Norge

Historisk streik

I år er det mellomoppgjør, som vil si at de kun forhandler om kroner og øre. De tar hensyn til pris- og lønnsutviklingen siden hovedoppgjøret i fjor, og den økonomiske situasjonen framover.

Selve ramma for oppgjøret legges i forkant av LO og NHO sentralt. Noe som i år endte med en historisk storstreik, og til slutt det LO kaller «et historisk godt resultat».

De ble enige om en ramme på 7,5 kroner i timen. Men de lavtlønte skal få tre eller fire kroner til, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke.

Når det er mellomoppgjør er som oftest retten til å streike kun gjeldende for de sentrale forhandlingene mellom LO og NHO, og arbeidstakerne har ingen lokal sanksjonsrett.

Les også: Vaskerimedarbeider Monica ville ha et godt lønnsoppgjør i fjor

Vaskerimedarbeider Kristina Pacesillniene ved Sentralvaskeriet for Østlandet legger sammen laken som er ferdig vasket.

Vaskerimedarbeider Kristina Pacesillniene ved Sentralvaskeriet for Østlandet legger sammen laken som er ferdig vasket.

Arkivfoto: Petter Pettersen

Nesten 22.500 kroner i ramme

For de ansatte ved vaskerier og renserier har man ikke lokale forhandlinger på bedriftene – alt avgjøres gjennom partenes forhandling om hele tariffavtalen for bransjen.

Den sentrale ramma er derfor på totalt 11,5 kroner i timen, eller nesten 22.500 kroner i året.

Stokka og Industri Energi mener lønningene i vaskeri- og renseribransjen må økes til «et nivå som reflekterer deres innsats og bidrag til samfunnet».

– Derfor kjemper vi for at de ansatte ved vaskerier skal ha en kjøpekraft som gjør gode liv for seg selv og familiene sine mulig.

Han sier videre at bedriftene i bransjen går godt og at behovet for vaskeritjenester kommer til å øke i årene framover.

Det er i overkant av 600 medlemmer i Industri Energi som jobber på denne tariffavtalen. De jobber i bedrifter som Nor Tekstil, Elis og Rent-gruppen.

Industri Energi og Norsk Industri har satt av én dag på forhandlingene for vaskerier og renserier.

FriFagbevegelse har forsøkt å få en kommentar fra Norsk Industri til saken, men har ikke lykkes.

Svenssonprisen 2023: Hushjelpernes rettigheter i søkelyset

Warning
Annonse
Annonse