JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge

Vi går mot dårligere tider, tror SSB. Det kan føre til at mange mister jobben

Dette er uheldig og unødvendig, mener LO-økonom Roger Bjørnstad.
Mange kan miste jobben framover, melder SSB.

Mange kan miste jobben framover, melder SSB.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

herman@lomedia.no

Fredag la SSB fram nye tall som viser at arbeidsledigheten vil øke framover. I 2025 kan en vente at minst 120.000 personer vil bli stående uten arbeid. Det betyr en økning på minst 30.000 ledige.

Uheldig og unødvendig

– Dette er en utvikling som er veldig uheldig og som er helt unødvendig, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.

Han mener at det er Norges Banks rentepolitikk som fører til denne situasjonen. De hever renta for å stoppe den importerte inflasjonen. Bjørnstad mener at SSBs rapport, Økonomiske analyser, illustrerer de uheldige konsekvensene av Norges Banks politikk.

For snevert

– Er det noe politikerne kan gjøre?

Roger Bjørnstad

Roger Bjørnstad

Sissel M. Rasmussen

– Jeg mener at Norges Bank tolker mandatet sitt for snevert, og at regjeringa i så fall bør presisere mandatet slik at banken tar mer hensyn til sysselsettingen når de fastsetter renta. Hurdalsplattformen sier tross alt at regjeringas mål er full sysselsetting.

Bjørnstad har gjentatte ganger kritisert Norges Bank for å bruke renteheving for å dempe inflasjonen. Dette er mulig hvis årsaken til inflasjonen er i Norge, men siden inflasjonen nå i all hovedsak kommer via importerte varer fra utlandet, er renteheving feil medisin, mener han.

Les også: Sprengte årets strømbudsjett i første halvår – ansatte frykter permittering

Fall i sysselsettingen

SSB viser også at sysselsettingen kommer til å falle. Siste tall fra arbeidsmarkedsundersøkelsen viser at 70,7 prosent av de som er i yrkesaktiv alder er i arbeid. SSB forventer at dette kommer til å synke til 69 prosent i 2025.

Det betyr ikke at arbeidsledigheten er rundt 30 prosent, når mange av de sysselsatte for eksempel er studenter eller på trygd.

Nav melder at bruttoarbeidsledigheten, summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 2 prosent i slutten av august 2022. Det tilsvarer 58.400 arbeidsledige.

I tillegg var 18.500 personer registrert som delvis arbeidsledige, noe som utgjør 0,6 prosent av arbeidsstyrken.

Nedgang i reallønna

I prognosene er også anslaget for årslønnsveksten redusert. I forrige konjunkturrapport skrev anslo SSB at årslønnsveksten for i år kommer til å bli på 4,0 prosent. I det nye anslaget er dette redusert til 3,8 prosent. SSB mener at dette anslaget er usikkert fordi en vet ikke om den høye sysselsettingen fører til større lokal lønnsvekst eller ikke.

Det som ikke er usikkert er at norske arbeidstakere i år kommer til å oppleve en nedgang i reallønna. Anslaget på prisveksten er på 5,7 prosent, og hvis lønnsveksten blir på 3,8 prosent, kan lønningene bli 2 prosent mindre verdt i løpet av dette året. 

Mye lest: Trebarnsmor Ingunn Maria (46) har fire jobber: – Jeg blir dødssliten

Warning
Annonse
Annonse