JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
INN I NORSK ARBEIDSLIV: Samferdselsminister Hareide mener det er grunn til å tro at Wizz Air vil tilpasse seg den norske arbeidslivsmodellen etterhvert, når selskapet ansetter personell bosatt i Norge.

INN I NORSK ARBEIDSLIV: Samferdselsminister Hareide mener det er grunn til å tro at Wizz Air vil tilpasse seg den norske arbeidslivsmodellen etterhvert, når selskapet ansetter personell bosatt i Norge.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Billigfly-selskap i Norge:

Wizz Air vil ansette norsk besetning, hevder direktøren

Wizz Air har som mål å rekruttere norske arbeidstakere underlagt den norske arbeidslivsmodellen etter at pandemien er over.10.12.2020
09:46
10.12.2020 12:29

helge@lomedia.no

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) og næringsminister Iselin Nybø (V) har hatt møte med det ungarske flyselskapet Wizz Air. Et av temaene for møtet var arbeidstakernes rettigheter.

Onsdag møtte Knut Arild Hareide i Stortingets spørretime etter å ha blitt innkalt av Rødt-leder Bjørnar Moxnes for å referere fra møtet med direktør Josef Varadi.

– Jeg innledet møtet med å presisere hvilken sentral verdi samarbeidet mellom ledelse og ansatte har i Norge, og om retten til å danne fagforening og at retten til å organisere er en sentral verdi i det norske samfunnet, fortalte Knut Arild Hareide.

Statsråder i møte med Wizz Air: Hareide tok opp uroen for lave lønninger med Wizz Air – men Rødt er ikke fornøyd

Direktøren i Wizz Air svarte at det ikke er opp til ledelsen i et foretak om de ansatte skal organisere seg eller ikke. Han presiserte at organisasjonsfriheten er en konstitusjonell rettighet for alle ansatte og at det er opp til hver enkelt arbeidstaker hvordan de vil bruke denne retten, sa KrF-statsråden.

– Det er ikke det samme som at Wizz Air må være part i en kollektiv avtale, men slik jeg oppfattet møtet vil selskapet ta grunnleggende spilleregler på alvor. I praksis vil det si at verdien av retten til å organisere seg for de som jobber i Norge vil være avhengig av hvilken tilknytning selskapet får til Norge.

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

Norsk personell – norske regler

– Etter en oppstartsperiode med utsendte arbeidstakere fra andre land, og etter at pandemien har lagt seg og etterspørselen etter hvert tar seg opp, vil selskapet starte rekruttering mot det lokale arbeidsmarkedet i Norge og ansette norske arbeidstakere. Da er det en grunn til å tro at en større andel av personalet som vil fly innenlands i Norge vil være personer bosatt i Norge. Da må de være underlagt norske rettigheter og den norske arbeidslivsmodellen vil få større betydning, sa Hareide.

– Det er for tidlig å si hvordan dette vil utvikle seg og hvilken betydning det vil ha for disse. Det vil avhenge av hva personalet selv vil, la han til.

Hareide ville ikke garantere effekten av hva en statsråd sier, men han ga klar beskjed om at han vil følge utviklingen nøye.

Moxnes ville vite om statsråden kan gi en garanti for at de som ønsker det av ansatte i Wizz Air vil ha rett til å organisere seg. Det kunne han ikke.

Hareide ga imidlertid beskjed til selskapet om at regjeringen vil bruke handlingsrommet som er for å bidra til at det skjer.

Han er også enig med statsministeren som ikke vil bruke et flyselskap som ikke tillater at ansatte organiserer seg.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Hareide svarte unnvikende på om regjeringen ville foreta seg noe som helst.

– Det holder ikke med bekymringssamtaler. Regjeringen må sikre nulltoleranse for fagforeningsknusing og sosial dumping i luftfarten, og ingen statlig ansatte bør kunne benytte seg av Wizz Air, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Sist Wizz Air var tema i spørretimen viste Moxnes til at Hareide i 2018 sikret flertall for Rødt-forslaget om tiltak for flere fagorganiserte og økt organisasjonsgrad, som var et motsvar til regjeringsplattformens anerkjennelse av det uorganiserte arbeidslivet. Hareide svarte at han mente det var et godt forslag, som viser hvor viktig det er med fagorganiserte.

– Wizz Air har motarbeidet fagorganisering og sagt opp folk på dagen. Det er tydeligvis en viss forskjell på hva de sier og gjør i møte med sine ansatte og i media, og hva de sier under press i møte med den norske regjeringa. Jeg tolker også svaret som at Wizz Air fortsatt motsetter seg å inngå tariffavtale og gjennomføre kollektive forhandlinger. Det er i strid med grunnleggende rettigheter og den norske modellen, mener Moxnes.

– Jeg har sansen for Hareides personlige engasjement for fagbevegelsens rolle. Problemet er at han fører høyrepolitikk i en Høyre-regjering. Da KrF gikk inn i regjeringa brukte de flertallet til å oppheve stortingsvedtaket om tiltak for flere fagorganiserte. Vi må styrke det organiserte arbeidslivet, da trengs det et skifte, både av regjering og politisk retning, mener han.

Denne skaper debatt: Avinor burde nektet Wizz Air å fly i Norge, mener Mimir Kristjánsson

Åtte EU-land med felles erklæring

Transportministrene fra EU-landene Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Italia, Luxembourg, Nederland og Portugal skrev tirsdag under en felles erklæring hvor de krever at gjenoppbyggingen av luftfarten etter Covid-19 må være tuftet på sikkerhet, rettferdig konkurranse og sosiale rettigheter for ansatte.

Bakgrunnen er blant annet å hindre lavprisselskap som Wizz Air i å utnytte luftfarten med sosial dumping og billetter billigere enn bagetten på flyplassen.

Nå ber LO-forbundet Norsk Flygerforbund den norske regjeringen støtte opp om initiativet, og gjøre det den kan for å forhindre at sosialt uansvarlige flyselskap blir vinneren.

Forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund mener den norske regjeringen nå har en gylden mulighet til å sette skapet på plass.

– Vi ønsker gjerne Wizz Air velkommen til Norge, hvis de opptrer på en måte som gjør at konkurransevilkårene blir like og rettferdige. Det er fri etableringsrett. Men det betyr også like vilkår. Når Wizz Air tillates å etablere baser i Norge som drives på samme måte som basen i Gdansk, får de et konkurransefortrinn som norske myndigheter ikke burde tillatt, sier Carlsen til FriFagbevegelse.

GYLDEN MULIGHET: Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, ber den norske regjeringen støtte opp om initiativet fra EU.

GYLDEN MULIGHET: Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, ber den norske regjeringen støtte opp om initiativet fra EU.

Sissel M. Rasmussen

I erklæringen fra de åtte EU-landene legges det vekt på at krisen som følge av Covid-19-pandemien viser noen av luftfartsindustriens store dysfunksjonaliteter.

Fått med deg denne? Statnett vil ikke bruke Wizz Air, men det er ingen boikott

Sosialt ansvarlig

– Alle negative forhold ved luftfarten som har eksistert før krisen må nå gis prioritet, ellers risikerer de å hindre industrien fra å komme forbedret ut av krisen, sier transportministrene i erklæringen.

Forbundsleder Carlsen er glad for initiativet fra sentrale europeiske transportministre.

– Uten dedikert innsats for å støtte og gjenopprette bransjen på en sosialt ansvarlig måte i nær fremtid, står vi overfor varig skade på en næring som leverer kritisk infrastruktur og sysselsetter hundretusenvis av ansatte, sier han.

Et av punktene som erklæringen tar opp, er en bedre koordinering mellom europeiske og nasjonale transport- og sosiale myndigheter, og mer effektiv håndheving av europeiske og nasjonale regler.

– Hvis luftfarten skal komme på beina igjen må markedet være fritt for aktører som omgår sosialt regelverk, shopper blant regulatoriske instanser og praktiserer atypiske ansettelsesmodeller, avslutter Carlsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.12.2020
09:46
10.12.2020 12:29Mest lest

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme


Flere saker