JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik

Ansatte i Deutsche Post DHL Group har fått et lønnsløft på 11,5 prosent etter sterkt press mot eierne.
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

alf@lomedia.no

En varslet post-streik i Deutsche Post DHL Group ble unngått i tolvte time, etter at arbeiderne har fått gehør for sitt krav om et lønnstillegg som kompenserer for økte bo og levekostnader i samfunnet.

Streikeviljen var enorm

Intense forhandlinger mellom partene pågikk helt inn mot tidsfristen som var satt.

Helt på tampen kom arbeidersgiverne med tilbud om et to-sifret lønnstillegg som var høyt nok til å få tilslutning hos de fagorganiserte.

Uravstemningen ga ja-flertall med 86 prosent til den to-årige lønnspakken arbeidsgiversiden hadde lagt på bordet.

Forhandlingsresultatet i DHL medfører engangsutbetalinger på 3.000 euro til hver ansatt mellom mai år og mars 2024, som ifølge Financial Times vil utgjøre en månedtlig økning på 340 euro.

Det tilsvarer et gjennomsnittlig tillegg på 11,5 prosent.

Andrea Kocsis var leder av Verdi's forhandlingsutvalg. Hun sier resultatet ikke hadde vært mulig uten påtrykk og streikevilje hos medlemmene.

Norden: Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge

Kan bli inflasjonsdrivende

Samtidig fører det merkbare lønnstillegget for de postansatte i DHL til bekymring blant økonomene i den europeiske sentralbanken, der man frykter at øke lønninger kan føre til at den høye inflasjonen vedvarer.

Tyskland har den siste tiden opplevd den høyeste inflasjonen på mer enn 40 år, med en prisvekst på over 10 prosent i 2022.

Økonom Carsten Brzeski i den nederlandske banken ING sier tosifrede lønnstillegg vil bidra til høye priser og høy inflasjon.

Han viser til prisveksten totalt sett i eurosonen, som nådde rekordnivå i februar.

– Dette er den store driveren bak den høye inflasjonen, sier Brzeski.

Bekymringene støttes av kollegaen i den europeiske sentralbanken ECB, der sjeføkonom Philip Lane uttalte forrige uke at «de høye prognosene for lønnsveksten i inneværende og neste år vil vise at lønnsveksten er den dominerende inflasjonsdrivende faktoren i euro-landene», og la til at man derfor følger nøye med på utviklingen.

Lønnsoppgjørene i eurosonen ga i 2022 en lønnsvekst på 4,4 prosent, mens snittet for inneværende år så langt er en lønnsvekst på 4,8 prosent. Lane sier dette er høyt, sett opp mot målet om å bringe inflasjonen ned på 2 prosent, noe som er det uttalte målet.

Lønnsoppgjøret 2023: Se hvem som skal forhandle om din lønn

Største tillegg på flere tiår

Thomas Ogilvie er HR-direktør i Deutsche Post. Han sier forhandlingsresultatet ligger over konsernets finansielle smerteterskel. Ogilvie sier konsernets drift nå vil være sårbare for prisøkninger.

Gjennomsnittlig lønnsvekst i Tyskland var i 2022 på 3,5 prosent, noe som medførte svekket kjøpekraft for folk flest.

Ifjor ble prisveksten på 9,2 prosent. Inflasjonen i 2023 anslås av den tyske sentralbanken til å bli på over 6 prosent. 

Dirk Klasen er kommunikasjonssjef i Deutsche Post. Han har jobbet i konsernet i over 20 år, og sier det ikke er gitt liknende lønnstillegg i denne perioden.

– Avtalen er mye mer generøs enn fjorårets oppgjør, der ansatte fikk et tillegg på 2 prosent, men ligger samtidig noe under fagforeningen Verdi sitt krav om et lønnstillegg på 15 prosent, sier Klasen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse