JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Disse skal forhandle om ny lønn for LOs medlemmer

Det kan bli strid mellom LO og NHO om hvor mye arbeidstakerne skal få i årets lønnsoppgjør.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

aslak@lomedia.no

I år er det et mellomoppgjør, og da skal det bare forhandles om kroner og øre.

LO og NHO forhandler på vegne av store deler av medlemmene i privat sektor og legger føringer for resten av lønnsoppgjøret.

LO krever økt kjøpekraft, og det kan bety en lønnsvekst over 5 prosent. Å øke kjøpekrafta betyr at betyr at lønningene må stige mer enn prisene i 2023. Da får du mer å rutte med for pengene du tjener.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, ser for seg ei lønnsøkning på mellom 4,8 prosent og 5,4 prosent i år. NHO-sjef Ole Erik Almlid er tydelig på at det er lønnsevnen i bedriftene som skal bestemme hvordan lønnsveksten blir.

Det vil dermed bli strid mellom LO og NHO om både lavlønnstillegg og hvor mye som skal gis til alle arbeidstakerne.

Disse går i forhandlinger

Forhandlingene mellom LO og NHO i oppgjør skal gjennomføres i perioden 27. til. 30. mars. Mulig mekling blir fredag 14. og lørdag 15. april.

Forhandlingsdelegasjonen består av en samlet LO-ledelse og av forbundsledere.

Her kan du lese om hvem de er:

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Følsvik var første nestleder i LO fra 2017 til Hans-Christian Gabriels plutselige dødsfall 9. mars 2021. Hun rykket da opp som konstituert leder før hun ble valgt til leder på LOs representantskapsmøte 6. mai.

Tidligere har hun vært førstesekretær i LO i fire år, og før dette var hun første nestleder i Handel og Kontor. Følsvik har yrkesbakgrunn fra flybransjen. Hun ble gjenvalgt som leder på LO-kongressen i juni 2022 og skal lede LO fram til 2025.

Første nestleder Sissel M. Skoghaug

1. nestleder Sissel M. Skoghaug i LO kommer fra nestlederverv i Fagforbundet. Skoghaug er fra Tromsø og er utdannet sykepleier, men valgte å organisere seg i LO framfor Sykepleierforbundet.

Skoghaug har jobbet som assistent, hjelpepleier og sykepleier på regionsykehuset i Tromsø og i Tromsø kommune. I ni år har var hun nestleder i Fagforbundet. Perioden som tillitsvalgt strakte seg over en periode på hele 26 år.

Hun ble valgt til 1. nestleder på LO-kongressen i 2022.

Nestleder i LO, Sissel M.Skoghaug.

Nestleder i LO, Sissel M.Skoghaug.

Sissel M. Rasmussen

Andre nestleder Steinar Krogstad

Krogstad (61) var nestleder i Fellesforbundet før han ble valgt til andre nestleder i LO på kongressen i 2022.

Krogstad bor i Trondheim og er utdannet tømrer. Han var konserntillitsvalgt i Veidekke før han ble valgt inn i Fellesforbundets ledelse i 2011.

I Fellesforbundet har han blant annet hatt ansvar for arbeidslivspolitikk, arbeidsmiljø, likestilling og det internasjonale arbeidet innen byggebransjen.

LO-nestleder Steinar Krogstad.

LO-nestleder Steinar Krogstad.

Sissel M. Rasmussen

Mette Nord, leder i Fagforbundet

Nord har vært leder av Fagforbundet, LOs største forbund, siden 2013. Da hadde hun vært nestleder i Fagforbundet i fire år. Før hun ble tillitsvalgt på heltid i 1988, var Nord hjelpepleier på sykehjem i Porsgrunn i åtte år.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet

Lederen for Fellesforbundet siden 2015 har arbeidet i fagbevegelsen på heltid fra 2004. Den gang ble han valgt til nestleder i Fellesforbundet i Bergen (avdeling 5).

Eggum har jobbet som gullsmed vært representant for Arbeiderpartiet i Bergen bystyre.

Fellesforbundet er Norges største fagforbund i privat sektor med mer enn 160.000 medlemmer.  

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor

Beckham overtok som forbundsleder i HK i 2020 etter Trine Lise Sundnes. Da hadde han vært andre nestleder i forbundet fra 2013.

Han har tidligere ledet Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) og har erfaring som lokalpolitiker i Arbeiderpartiet i Hordaland.

Leder i Handel og Kontor, Christopher Beckham.

Leder i Handel og Kontor, Christopher Beckham.

Leif Martin Kirknes

Frode Alfheim, leder i Industri Energi

Alfheim ble valgt til leder av Industri Energi i 2017 etter å ha vært nestleder i forbundet siden 2010. Alfheim har jobbet for LO siden 1990-tallet, men har også en fortid som politisk rådgiver i tre departementer, ved siden av en yrkesbakgrunn fra blant annet Mosjøen Aluminium (nå Alcoa Aluminium) og Securitas i Oslo.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

Petter Pettersen

Førstesekretær Julie Lødrup

Lødrup (38) ble gjenvalgt som LOs førstesekretær på forrige kongress.

Da hun ble valgt som LOs førstesekretær på LO-kongressen 2017, kom hun fra tillitsvervet som forbundssekretær i NTL. Tidligere har hun også vært daglig leder i Manifest Analyse.

Lødrup har studert ved Universitetet i Oslo. Der tok hun en bachelor i Europastudier. Hun har også en master i Politics and Government in the European Union fra London School of Economics and Political Science.

Lødrup har vært generalsekretær i AUF, politisk rådgiver i Kulturdepartementet for Aps nestleder Hadia Tajik og medlem av bystyret i Oslo.

Førstesekretær i LO, Julie Lødrup.

Førstesekretær i LO, Julie Lødrup.

Martin Guttormsen Slørdal

LO-sekretær Terje Olav Olsson

Olsson er i realiteten LOs hovedkasserer, selv om tittelen ble avskaffet for ni år siden. Han er fra Askim i Østfold Han kom fra vervet som hovedkasserer i El og It Forbundet da han ble valgt inn i LOs ledelse i 2013.

Ansvaret hans i LO gjør at han forvalter LOs formue på nesten 6 milliarder kroner.

Olsson er utdannet energimontør og har jobbet i konsernet Hafslund Nycomed. Der var han konserntillitsvalgt i ti år.

LO-sekretær Terje O. Olsson.

LO-sekretær Terje O. Olsson.

André Kjernsli

LO-sekretær Trude Tinnlund

Trude Tinnlund kom fra ledelsen i Fellesforbundet da hun ble valgt inn i LOs ledelse i 2013. Tinnlund er fra Fredrikstad i Østfold. Hun har sin yrkesbakgrunn fra Peterson Emballasje AS i Sarpsborg som operatør fra 1989 til 1999. Da ble hun heltidstillitsvalgt i bedriften.

Tinnlund var medlem av forbundsstyret i Norsk Grafisk forbund fram til dette forbundet slo seg sammen med Fellesforbundet i 2006. Da fortsatte hun i Fellesforbundets ledelse.

Tinnlund har i LO-ledelsen hatt ansvaret for arbeidsmarkedspolitikk, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, arbeidsinnvandring og fag- og yrkesopplæring.

LO-sekretær Trude Tinnlund.

LO-sekretær Trude Tinnlund.

Jan-Erik Østlie

LO-sekretær Are Tomasgard

Tomasgard er fra Odda i Hardanger, men er bosatt på Sørumsand der han også har vært ordfører for Arbeiderpartiet. Han har også to perioder fra kommunestyret i Odda og har vært medlem av fylkestinget i Hordaland.

Fra 1990 til 2002 jobbet han helkontinuerlig skift som fagoperatør ved industrivirksomheten Norzink AS i Odda. Da var han aktiv i det som het Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund, men som nå er en del av forbundet Industri Energi.

Tomasgard er også utdannet bedriftsøkonom fra BI.

LO-sekretær Are Tomasgard.

LO-sekretær Are Tomasgard.

Martin Guttormsen Slørdal

LO-sekretær Kristin Sæther

Sæther kom fra vervet som leder av Fagforbundet i Trondheim da hun ble valgt som LO-sekretær i 2017. Hun har også vært nestleder i LO i Trondheim.

Sæther har blant annet arbeidet i en bolig for funksjonshemmede, i rusomsorgen og vært lærer på en folkehøyskole. Hun har også sittet i Trondheim bystyre for Arbeiderpartiet i en periode.

LO-sekretær Kristin Sæther.

LO-sekretær Kristin Sæther.

Trond Isaksen/LO

Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet

Faste ansettelser, industriutvikling og å styrke fagbevegelsens rolle i politikken. Det er sakene som Kine Asper Vistnes er aller mest opptatt av.

Vistnes tok over som nestleder i Fellesforbundet etter Steinar Krogstad.

Vistnes, som er bosatt på Helgeland i Nordland, er tidligere forbundssekretær i Fellesforbundet.

Nestleder i Fellesforbundet, Kine Asper Vistnes.

Nestleder i Fellesforbundet, Kine Asper Vistnes.

Eline Lønnå

Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund

Johansen tok over som forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i 2019. I 2020 ledet hun sin første streik, da vekterne i NAF streiket. Hennes yrkesbakgrunn er som gruvearbeider på Svalbard.

Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Anita Johansen.

Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Anita Johansen.

Jan-Erik Østlie

Anne Berit Aker Hansen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund

Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) har fagbrev i industriell matproduksjon og har vært tillitsvalgt på Freia.

Før hun ble NNN-leder i 2019, hadde hun vært nestleder i forbundet.

Anne Berit Aker Hansen er forbundsleder i NNN.

Anne Berit Aker Hansen er forbundsleder i NNN.

Erlend Angelo

Kjersti Barsok, leder i Norsk Tjenestemannslag

Forbundsleder Barsok kom fra vervet som 1. nestleder i NTL. Tidligere har hun blant annet vært leder for LOs ungdomsutvalg i Oslo og nestleder i LO i Oslo.

Barsok har yrkesbakgrunn som seniorkonsulent i Kommunal- og regionaldepartementet.

NTL-leder Kjersti Barsok.

NTL-leder Kjersti Barsok.

Jan-Erik Østlie

Ulf Madsen, leder i Forbundet for Ledelse og Teknikk

Madsen har ledet Forbundet for ledelse og teknikk (FLT) siden 2017. Før det var han nestleder i forbundet.

Madsen har også bakgrunn fra lokalpolitikken som representant for Arbeiderpartiet i Kongsberg, og yrkesbakgrunn som ansvarlig for logistikk og verktøyadministrasjon ved Volvo Aero Norge.

Forbundsleder i FLT, Ulf Madsen.

Forbundsleder i FLT, Ulf Madsen.

Kai Hovden

Elin Roverudseter, leder i Kabinansattes Forbund

Elin Roverudseter er forbundsleder i Kabinansattes Forbund og har lang erfaring som purser (arbeidsleder om bord) i SAS.

Forbundsleder Elin Roverudseter i Kabinansattes Forbund.

Forbundsleder Elin Roverudseter i Kabinansattes Forbund.

Tormod Ytrehus/Privat

Kurt Inge Angell, leder i Norsk Sjømannsforbund

Angell var nestleder i Sjømannsforbundet før han ble valgt til leder i 2022.

Sjømannsforbundet tilbød Angell å jobbe med cruise på heltid på forbundets Miami-kontor i 2008. Der var han til 2008 før daværende leder i forbundet, Jacqueline Smith, ville ha ham hjem for å jobbe opp mot cruisetrafikken i Europa.

Det gjorde han helt fram til 2014, da han ble valgt som nestleder på landsmøtet i Trondheim.

Kurt Inge Angell i Norsk Sjømannsforbund.

Kurt Inge Angell i Norsk Sjømannsforbund.

Roy Ervin Solstad

Aleksander Wasland, leder i Norsk Flygerforbund

Wasland tok over som forbundsleder etter Yngve Carlsen i 2022.

Wasland har vært både nestleder og leder for forbundet tidligere – før de ble med i LO. Siden 2005 har han vært pilot i Widerøe.

Det ble ingen hvileskjær i den nye jobben. Wasland var med i både forhandlinger og mekling under SAS-streiken.

Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund.

Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund.

Sissel M. Rasmussen

Jane Brekkhus Sæthre, leder i Norsk Jernbaneforbund

Jane Brekkhus Sæthre ble valgt til leder av Norsk Jernbaneforbund (NJF) i 2016, som forbundets første kvinnelige leder.

Hun var også den første kvinnen som ble valgt inn i NJFs ledelse i 1996, og har vært sentral i likestillingsarbeidet i fagbevegelsen.

Forbundsleder i NJF, Jane Brekkhus Sæthre.

Forbundsleder i NJF, Jane Brekkhus Sæthre.

Ole Palmstrøm

Rolf Ringdal, leder i Norsk Lokomotivmannsforbund

Rolf Ringdal er forbundsleder Norsk Lokomotivmannsforbund. Han ble først valgt inn i forbundsstyret i 1999, og overtok formannsvervet i 2011. Han har yrkesbakgrunn fra e-verket og jernbaneverkstedet i Groruddalen, før han begynte som lokomotivfører.

Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund.

Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund.

Jan-Erik Østlie

Hans Sande, leder i Norsk Sjøoffisersforbund

Hans Sande er administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, og det har han vært siden 2006. Forbundet ble medlem av LO i 2017. Sande har sin fartstid fra cruise og utenriksferje.

Hans Sande er direktør for Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande er direktør for Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Ny forbundsleder i EL og IT Forbundet skal også være med. Lederen velges på landsmøtet i mars.

Egil André Aas fra LO Stat og Pål Skarsbak fra LO Kommune er oppnevnt som observatører.

Hovedkravene: Her er LOs krav i årets lønnsoppgjør

LO vil ha økt kjøpekraft

Ett av hovedkravene i oppgjøret blir «å sikre lønnstakernes andel av verdiskapinga og økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstens satser».

Økt kjøpekraft betyr at lønningene stiger mer enn prisene i 2023. Da får du mer å rutte med for pengene du tjener.

Det kan bety en lønnsvekst over 5 prosent.

Videre vil LO sikre «en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk ved å prioritere likelønn og motvirke lavlønn. Garantiordningene må videreføres, og de lokale forhandlingene må være reelle».

LO krever at ansatte i kommunene skal ha mer enn andre grupper i år. Årsaken er at denne gruppen har blitt hengende etter i lønnsutviklingen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse