JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samordnet oppgjør

Samordnet oppgjør er tarifforhandlinger som foregår ved at en hovedorganisasjon forhandler samlet for alle tilsluttede fagforbund og landsforeninger om generelle krav.

I praksis innebærer dette at LO fører fellesforhandlinger i privat sektor direkte med de ulike arbeidsgivermotparter (NHO, Virke, Samfo, Spekter m.fl.). Når det foreligger et resultat, blir det holdt felles uravstemning om forhandlingsresultatet. Ved et samordnet oppgjør kan det forekomme at de enkelte forbund i tillegg forhandler med sin motpart om tilpasninger i sine avtaler.

Samordnet oppgjør benyttes i første rekke som betegnelse på oppgjøret i privat sektor. Innen offentlig sektor skjer det en permanent samordning gjennom LO Kommune og LO Stat, som er fellesorganer for alle LO-forbund med medlemmer innen kommunal og statlig sektor.

For de andre hovedorganisasjonene har spørsmålet om samordnet eller forbundsvise oppgjør tradisjonelt hatt begrenset betydning. For eksempel har ikke Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) den vedtektsmessige bakgrunn som LO har, til å kunne opptre samlet på vegne av sine forbund i privat sektor.

Hva betyr egentlig ordene som brukes i et lønnsoppgjør? FriFagbevegelses tariffleksikon forklarer viktige begreper om jobb, lønn, arbeidsforhold og forhandlinger.


Vil du holde deg oppdatert på hva som skjer i lønnsoppgjøret? Meld deg på vårt spesial-nyhetsbrev «Alt om lønnsoppgjøret» her!