JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter-forhandlingene

I tariffoppgjør innen Spekter-området forhandles det først på nasjonalt nivå (A-nivå) om overenskomstens generelle del mellom Spekter og den enkelte hovedorganisasjon.

Innen LO er det LO Stat som står for disse forhandlingene.

A-delen gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delsforhandlingene danner grunnlaget for tarifforhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del).

I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Forhandlingene om B-delen føres i all hovedsak mellom forbund og virksomhet. I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde kalt A2.

Ved enighet sendes B-delen til hovedorganisasjonen og Spekter for godkjenning. Oppnås det ikke enighet på virksomheten søker forbund bistand fra hovedorganisasjonen. Blir det enighet i bistandsforhandlingene sendes B-delen til godkjenning.

Blir det ikke enighet i bistandsforhandlinger tar hovedorganisasjonen og Spekter over forhandlingene (fase 3). Kommer ikke de sentrale partene til enighet går lønnsoppgjøret til mekling.

I Spekter er det streikerett på både A-del og B-del, men det er hovedorganisasjonen som bestemmer om det blir streik eller ikke.

Hva betyr egentlig ordene som brukes i et lønnsoppgjør? FriFagbevegelses tariffleksikon forklarer viktige begreper om jobb, lønn, arbeidsforhold og forhandlinger.


Vil du holde deg oppdatert på hva som skjer i lønnsoppgjøret? Meld deg på vårt spesial-nyhetsbrev «Alt om lønnsoppgjøret» her!