JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdommene kommer!

Ni av 11 i NNNs ungdomsutvalg skal på landsmøtet. De vil bli sett, hørt, men ikke minst lyttet til.
SKAL PÅ LANDSMØTE: NNNs ungdomsutvalg har gjort seg bemerket i de fire årene de har eksistert, her er leder Tone Bjørnestøl og nestleder Bjarne Lagesen på Arendalsuka i fjor.

SKAL PÅ LANDSMØTE: NNNs ungdomsutvalg har gjort seg bemerket i de fire årene de har eksistert, her er leder Tone Bjørnestøl og nestleder Bjarne Lagesen på Arendalsuka i fjor.

Line Scheistrøen

line.sheistroen@lomedia.no

– Vi snakker ikke om noe ungdomsopprør og vi har heller ikke tenkt å løpe på talerstolen uten grunn. Som andre delegater skal vi snakke varmt for våre saker og jobbe underveis i landsmøte for å få gjennomslag. Og så håper vi selvfølgelig at de andre delegatene vil støtte oss, sier Tone Bjørnestøl, leder av NNNs ungdomsvalg.

Framtida

Verdt å merke seg først som sist: Ungdommene er ikke på landsmøte som først og fremst representanter for forbundets unge. Som alle de andre delegatene er de ni valgt som delegater av sine respektive avdelinger.

– Men ja, vi kommer til å jobbe for å få gjennomslag for sakene vi mener er viktige for ungdommer, sier Bjørnestøl og fortsetter:

– Vi opplever at vi har mye støtte rundt omkring i landet og håper på positive vedtak på landsmøte. Vi håper landsmøte ser betydningen av å ha et velfungerende ungdomsapparat, lokalt og sentralt. Vi er jo framtida og sakene våre går ikke på bekostning av andre saker, mener hun.

Les mer: Dette blir sakene på NNNs landsmøte

Fyller år

Det var først på landsmøte for fire år siden at ungdommer fikk en formell plass i NNN. Den gangen ble det bestemt at det skulle opprettes et sentralt ungdomsutvalg. Bjørnestøl har sittet i utvalget i tre år, i de to siste årene som leder.

– Det har vært tøft å få i gang ungdomsarbeidet, men jeg syns vi har fått gjort mye på disse fire årene, sier Bjørnestøl og nevner blant annet ungdomskonferansen, vervearbeid, skole- og bedriftsbesøk.

Hun håper avdelingene rundt om i landet ser nytten av å ha et velfungerende ungdomsarbeid.

– Vi kjemper av og til for å bli sett og hørt, men vi opplever stort sett at avdelingen syns ungdommene er en god ressurs for dem, sier hun.

Bjørnestøl er avtroppende leder. Hun fyller 30 år dagen etter at landsmøtet slutter, så er hun for gammel til å bli gjenvalgt på ungdommens egen konferanse i mai.

Forslagene

Ungdommene har lagt ned mye arbeid i forkant av landsmøtet. Mange av de innsendte forslagene handler om ungdommenes plass i forbundet.

Plass i forbundsstyret

Støttes av landsstyre

at leder får observatørplass, med møte-, tale- og forslagsrett, men ikke stemmerett.

Bjørnestøl: – Dette er den viktigste saken for oss. Forbundsstyre er NNNs høyeste organ mellom landsmøtene. Det er her alle de viktige beslutningene tas. Vi må ha en stemme inn her hvis ungdomsarbeidet skal fungere. Spør du meg, så burde ungdomsutvalgets leder fått en slik status allerede for fire år siden. Vi har ikke helt bestemt oss for i hvor stor grad vi skal kjempe for å få stemmerett.

Forslagsrett til landsmøte for Ungdomskonferansen og NNN Ung

Avvises av landsstyre fordi det ikke er formelle organer.

Bjørnestøl: – Unge arbeidstakere utgjør en stor andel av NNNs medlemmer. Vi mener det er viktig å kunne sende inn egne forslag. Vi kommer til å foreslå at NNNs ungdomsutvalg skal ha retten til å sende inn forslag til landsmøte på lik linje med klubber og avdelinger. Det er viktig for å få med våre saker inn i landsmøte-diskusjonene.

Opprette ungdomsutvalg i alle fylker, der det er mulig

Støttes av landsstyret

Bjørnestøl: – Det er allerede opprettet seks lokale ungdomsutvalg. Ungdomsutvalgene er viktige for å gå i gang ungdomsarbeidet og så er det viktig for oss at de klarer seg selv. De skal være en ressurs lokalt og så skal det sentrale ungdomsutvalget kunne tenke mer helhetlig.

Frikjøp av ungdomsutvalgets leder

Foreslås oversendt administrasjonen

Bjørnestøl: – Etter to år som leder, kan jeg med hånda på hjerte fortelle at det er mye jobb å være leder av ungdomsutvalget. Jeg har på sett og vis hatt to jobber. Det går med mye fritid, både kvelder og helger. Og ja, det er morsomt, men det hadde hjulpet å i hvert fall ha litt frikjøp. Når alt arbeidet gjøres på fritida så blir det ikke tid til å gjøre alt like bra. Jeg håper at forbundet ser at vi trenger en form for frikjøp for at ungdomsarbeidet skal fungere optimalt.

Godt forberedt

Ingen av de ni ungdommene har tidligere vært på NNNs landsmøte. De har vært på talestoler tidligere, men Bjørnestøl ser ikke bort fra at både hun og enkelte andre kommer til å synes det er litt skummelt å innta scenen for første gang.

De ni har møttes i forkant av landsmøtet og diskutert hvordan de skal jobbe for å få gjennomslag for ungdommenes forslag. De har også hatt besøk av AUF-lederen som har gitt dem tips og råd om hvordan de bør jobbe underveis på landsmøte.

– Vi vil nok drive litt lobbyvirksomhet i forkant og under landsmøte. Det er viktig å vite hvem som er med oss og hvem som er mer lunken til forslagene våre, sier Bjørnestøl.

NNNs landsmøte

• Avholdes i Oslo 2. til 6. april 2017

• Det er kommet inn 269 forslag

• Landsstyret behandlet forslagene på møte i desember

• Landsmøteforslagene ble sendt ut til avdelingene i januar

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

NNNs landsmøte

• Avholdes i Oslo 2. til 6. april 2017

• Det er kommet inn 269 forslag

• Landsstyret behandlet forslagene på møte i desember

• Landsmøteforslagene ble sendt ut til avdelingene i januar