JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Allerede nå kan du stemme i stortingsvalget

Ordinær forhåndsstemming i årets stortingsvalg starter 10. august, men allerede fra mandag 3. juli er det mulig å tjuvstarte.
Jonas Gahr Støre, Ap-leder og de rødgrønnes statsministerkandidat.

Jonas Gahr Støre, Ap-leder og de rødgrønnes statsministerkandidat.

Martin Guttormsen Slørdal

Ved forhåndsstemming mellom 3. juli og 9. august er imidlertid ikke de ordinære stemmesedlene med kandidatnavn klare. I stedet stemmer man med sedler som kun inneholder navnene på alle registrerte politiske partier i Norge.

Den ordinære forhåndsstemmeperioden er fra 10. august til 8. september.

Tidlig stemming er ment for personer som ikke har mulighet til å stemme på selve valgdagen, eller som ikke har tid til å benytte seg av forhåndsstemming ellers.

I enkelte kommuner er det bare å møte opp i kommunens åpningstider, mens i andre må man ta kontakt med kommunen og avtale et tidspunkt. Det eneste man trenger å ha med seg, er gyldig legitimasjon.

Eirik Nilsen frikjent for å ha skjult flyktningar

Andelen øker

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU påpeker at antall forhåndsstemmer gir en indikasjon på hvor stor valgdeltakelsen blir totalt. Andelen velgere som forhåndsstemmer, har økt, og mellom 30 og 40 prosent av norske velgere benytter seg nå av muligheten.

– Det handler om at muligheten for forhåndsstemming har blitt bedre. Svært mange lever travle liv og er på farten. På valgdagen er det ofte lange køer i valglokalene, og da er det bedre for mange heller å stikke innom på forhånd, sier Todal Jenssen.

Han påpeker at det tidligere var mennesker med høy utdanning og høy sosial status som forhåndsstemte. Men jo flere som forhåndstemmer, jo mindre tydelig blir også gruppen.

– Tradisjonelt har det vært partier som snakker til velgerne med høy utdannelse og høy sosial status som også tjener på forhåndsvalgene. Dette gjelder spesielt for partiene SV, Høyre og Venstre. Men, nå ser vi at forhåndsstemmene fordeler seg all over the place, sier han.

Ved forrige stortingsvalg i 2013 var 30,2 prosent av stemmene avlagt før valgdagen. Fra 2005 til 2013 økte andelen forhåndsstemmer med hele 18,1 prosentpoeng. Valgdeltakelsen var i 2013 1,8 prosent høyere sammenlignet med valget fire år tidligere, ifølge SSB.

Arbeidsdagen utvides med to timer fra 1. juli

Mange «sterke i troen»

– Det er grader av fasthet, men hele 30 til 40 prosent av norske velgere er sterke i troen, og skifter aldri partipreferanse.

Mandag ble det også åpnet for at velgere som ikke har mulighet til å oppsøke valglokalet i løpet av denne perioden på grunn av sykdom eller uførhet, kan søke om å forhåndsstemme hjemme.

(©NTB)

• Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse