JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tyskere må spe på lønnen med sosial støtte

Støre frykter ny underklasse i Norge

Støre: Vi ser tegn til at lønningene til de med lavest lønn stagnerer eller synker.
BEKYMRET: AP-leder Jonas Gahr Støre advarer mot at vi kan få en arbeidende underklasse i Norden.

BEKYMRET: AP-leder Jonas Gahr Støre advarer mot at vi kan få en arbeidende underklasse i Norden.

Tri Nguyen Dinh

helge@lomedia.no

tri@lomedia.no

– Å lese om arbeidsfolk som sier at «vi har alltid et håp om å kunne leve av lønnen vår» er helt uakseptabelt. Vår bevegelse ble til for å sikre alle mennesker verdighet. Vår oppgave er å sørge for at alle ikke bare har en jobb å gå til, men trygt og godt arbeid. Den tyske utviklingen er en påminnelse om hvor raskt det kan gå galt, dersom vi ikke møter denne utviklingen med kraftfull politisk og faglig mobilisering, sier Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt.

Feil vei

AP-lederen frykter tyske tilstander der mange må spe på lønna med sosialhjelp og matkasser. I siste utgave av LO-Aktuelt er det blant annet en reportasje om Simone og Sebastian Stoltz som jobber, men har mottatt støtte i tolv år siden lønnen ikke er til å leve av. Matutdelingsstasjonen i den nordtyske byen Lübeck hjelper 2400 folk i måneden, mot 1800 i fjor. Det er ikke lenger uvanlig at arbeidere stikker innom for litt gratis mat på vei til eller fra jobb. Støre advarer mot at Norge og Norden er på feil vei og at vi på sikt også kan få de samme problemene som i Tyskland.

Norge har de største lønnsforskjellene i Norden

– Lønnsforskjellene gir mer svart arbeid

Voksende underklasse

Siden 1970-tallet har det blitt dobbelt så mange arbeidende fattige i Europasupermakten. I dag lever over ti prosent av lønnsmottakerne i Tyskland under fattigdomsgrensen fastsatt av EU, mot 4,4 prosent i 1973 ifølge tall fra Luxembourg Income Survey.

IKKE NOK LØNN: Simone og Sebastian Stoltz jobber 80 prosent, men måtte ha sosialhjelp for å klare seg. De er ikke alene om dette i Tyskland.

IKKE NOK LØNN: Simone og Sebastian Stoltz jobber 80 prosent, men måtte ha sosialhjelp for å klare seg. De er ikke alene om dette i Tyskland.

Tri Nguyen Dinh

Særlig har «working poor»-fenomenet bredt seg blant frisører, renovasjonsarbeidere, kultur- og barnearbeidere og servicemedarbeidere. Her er hele 25 prosent definert som fattige arbeidere. Hver sjette industriarbeider og sjåfør er også fattig.

Lønningene øker nesten ikke. Det er et problem for verdensøkonomien

Ny underklasse

På et frokostmøte i regi av Agenda tirsdag uttrykte tre sosialdemokratiske partiledere en frykt for at en ny arbeidende underklasse skal spre seg fra kontinentet og nordover.

– I Europa snakkes det stadig mer om «the working poor» (eller en ny, arbeidende underklasse som det kan oversettes til). Mange folk har utrygge og midlertidige jobber, eller må ta to eller flere jobber, sa Jonas Gahr Støre.

Overfor LO-Aktuelt utdyper han det.

– Hittil har arbeiderbevegelsen i de nordiske landene klart å forsvare seg forholdsvis godt, men vi må ikke tro vi er uberørt. Også hos oss ser vi tegn til at lønningene til de med lavest lønn stagnerer eller synker, og at organisasjonsgraden er på vei ned. Det er oppskriften på et dårlig arbeidsliv – og det er dypt urettferdig. Vi skal ikke den veien. Derfor trenger vi tiltak for et mer organisert arbeidsliv, særlig i de delene av arbeidslivet som trenger fagforeninger mest, sier Gahr Støre.

Trenger det motsatte

– Kort fortalt trenger vi det motsatte av høyrepolitikk. Dagens regjering åpner opp for mer midlertidige ansettelser, de svekker fagbevegelsen og trepartssamarbeidet, og de gir mer ressurser og mer makt til de med mest fra før. Og de kjenner bare én måte å «fornye» offentlig sektor på, nemlig å privatisere, anbudsutsette og oppsplitte det vi eier og driver i fellesskap, på bekostning av de ansattes opparbeidede rettigheter. Det er ikke å fornye, men å ta oss tilbake i tid. Til en tid vi brukte mye krefter på å legge bak oss. Arbeiderpartiet vil i stedet forsterke og fornye arbeidsmiljøloven. Vi vil bekjempe utbredelsen av løsarbeiderkontrakter og ulovlig innleie, og gjøre alt vi kan for å øke organisasjonsgraden, sier Jonas Gahr Støre.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse