JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbransjen

SV og Sp krever full bemanningsstans

SV og Sp vil ha med Ap på å sette foten ned for bemanningsbransjen.
I dag kan tillitsvalgte godkjenne at et selskap skal bruke innleid arbeidskraft. Fellesforbundet vil løfte det opp på landsomfattende overenskomst, men SV og Senterpartiet vil fjerne hele muligheten for å bruke bemanningsbyråer på norske byggeplasser. Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix/ANB

I dag kan tillitsvalgte godkjenne at et selskap skal bruke innleid arbeidskraft. Fellesforbundet vil løfte det opp på landsomfattende overenskomst, men SV og Senterpartiet vil fjerne hele muligheten for å bruke bemanningsbyråer på norske byggeplasser. Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix/ANB

Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix/ANB

Fellesforbundet går ikke langt nok når de kun vil ha et midlertidig forbud mot bemanningsbransjen, mener SV og Sp.

• Les også: Skau krever bemanningsforbud

– For meg blir det veldig spesielt at vi har så mye oppmerksomhet rundt å få strammet inn loven om midlertidige ansettelser, men sleper beina etter oss når det gjelder hovedproblemet, nemlig bemanningsbransjen, sier stortingsrepresentant for Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vil fjerne adgangen

Fellesforbundet og LO ønsker å frata tillitsvalgte makten til å si ja til bruk av innleie, og i stedet løfte den beslutningen opp til landsomfattende overenskomst.

I mellomtida mens loven endres, tar Fellesforbundet til orde for et totalforbud mot innleid arbeidskraft på norske byggeplasser.

Men det holder ikke, mener både Senterpartiet og SV. De ønsker å fjerne hele adgangen som gir tillitsvalgte muligheten til å si ja til bruk av bemanningsbyråer på arbeidsplassen.

– SV går til valg på et oppgjør med bemanningsbransjen. Nå vil vi utfordre de rødgrønne partiene, og da særlig Ap, til å forby bemanningsbransjen i enkelte områder. Da bør vi starte der problemet er størst, nemlig innen byggindustrien og verftsindustrien, sier arbeidspolitisk talsperson i SV, Kirsti Bergstø.

Få nyhetsbrevet vårt

Største behov

Senterpartiet foreslo i år å fjerne paragrafen i arbeidsmiljøloven som gir tillitsvalgte muligheten til å gi arbeidsgiver grønt lys til å leie inn arbeidskraft gjennom bemanningsbyråer. SV stemte ja, men Arbeiderpartiet stemte nei.

– Det største behovet i arbeidslivet en ny regjering må ta fatt på er å styrke arbeidsmiljøloven. Det gjelder både å definere faste ansettelser, redusere bruken av midlertidige ansettelser og å stramme inn på muligheten til å bruke bemanningsbyråer, sier Lundteigen.

Tidligere denne uka gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre ut i VG og sa han ville vurdere et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen i Oslo dersom situasjonen ikke bedres og andre virkemidler ikke strekker til. Det imponerer ikke SV. Bergstø sier hun er usikker på akkurat hva det er Støre mener.

– Både arbeidstilsyn, kollektiv søksmålsrett og forbud mot verdiløse kontrakter er bra, men det trengs sterkere grep. Det trekker for langt ut i tid om tiltakene først skal testes ut før det konstateres at det trengs sterkere grep.

• Følg oss på Facebook

Forskjellige modeller

Fellesforbundet er det største LO-forbundet i privat sektor, og selv om de ønsker sterkere virkemidler mot bemanningsbransjen ønsker de ikke et totalforbud, slik SV tar til orde for.

– Forskjellige forbund har forskjellige modeller. El og it-forbundet har gått langt i å ønske å forby bransjen og reversere lovverket som liberaliserte bemanningsbransjen etter 2000. Men det er viktig å få fram en erkjennelse av problemet, og en bred politisk vilje til å ta omfattende grep, sier Bergstø.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Bransjen som endret norsk arbeidsliv

Her er regjeringens nye regler for bemanningsbransjen

Annonse

Flere saker

Annonse