JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie

Tajik fikk tre klare råd om bemanningsbransjen

Tillitsvalgte fra de største entreprenørene i landet ga arbeidsministeren sitt syn på innstramming av innleie. Tre klare råd gikk igjen.
Innleie skal ikke fortrenge fast ansettelse, sier arbeidsminister Hadia Tajik.

Innleie skal ikke fortrenge fast ansettelse, sier arbeidsminister Hadia Tajik.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Arbeidsminister Hadia Tajik har varslet en kraftig innstramming i bemanningsbransjen, og forslagene er nå ute på høring.

Mandag møtte hun ni topptillitsvalgte hos de største entreprenørbedriftene i landet til dialogmøte.

– Jeg opplevde at det særlig var tre ting de tillitsvalgte tok opp. Faren for omgåelse, ønsket om en overgangsperiode, styrke rekrutteringen til arbeidslivet gjennom å få flere fagarbeidere. Nå tar jeg med meg innspillene og skal se nærmere på de. Spesielt spørsmålet om rekruttering og flere fagarbeidere er jeg personlig veldig opptatt av. Det har jeg allerede kontakt med kunnskapsministeren om, sier Tajik til FriFagbevegelse.

Innleie og fast ansettelse

Hun sier selv at det er tre hovedgrunner til at det ønskes å stramme inn på innleie:

– Det skal bety noe hvilket arbeidsliv man går til. Når vi skal rekruttere ungdom til fagbrev og senere arbeidslivet må de føle seg trygge på at de har trygge jobber å gå til, sier arbeidsministeren om den første grunnen.

– Også har det med maktbalansen i arbeidslivet å gjøre. Innleie skal ikke fortrenge fast ansettelse, sier hun om den andre grunnen.

– Også har det med produktivitet og gjøre. Bedriften vi heller investere i egne faste ansatte enn innleid arbeidskraft. Det gir dermed mer kompetanse i arbeidslivet med flere fast ansatte.

Kommentar: «Bemanningsbransjen har vist over flere år at de ikke respekterer den norske modellen»

Frykter omgåelse

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener det ikke lenger er noen diskusjon om forslaget til innleiebestemmelser er for strenge eller om de går langt nok. Bekymringen er mer på hvordan innleiebestemmelsene eventuelt kan omgås.

Det var også nettopp frykten for en omgåelse som gikk igjen hos de tillitsvalgte. Det er blant annet en frykt for at utleiebedriftene vil omstille seg til å bli underentreprenører i stedet.

Mange store entreprenører er allerede i ferd med å øke grunnbemanningen, satse på lærlinger og fast ansatte høyst sannsynlig for å forberede det som må tvinge seg fram med dagens regjering og sammensetting på Stortinget.

Frykten er imidlertid at innstrammingen på innleie kommer litt for raskt. For få søker byggfag på videregående, spesielt i Oslo. Det vil ta tid å utdanne nok fagarbeidere. Blant annet derfor må det også satses på å utdanne voksne fagarbeidere.

Historie: Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det

Lojale medarbeidere

Knut Inge Opheim, tillitsvalgt i Veidekke Entreprenør i Trondheim, fortalte at det var to hovedgrunner til at han støttet innstrammingen på innleie.

– Byggebransjen trenger lojale medarbeidere som kan produsere med høy kvalitet. Bedriften må bygge langsiktig kompetanse og innovasjon i bedriften. Bransjen må bli attraktiv for dagens og morgendagens ungdom, var hans budskap til statsråden. Men også han var bekymret for overgangen.

– Vi må få en overgangsordning på kort sikt, med forsvarlige frister. Det trengs samarbeid mellom myndigheter og parter som tar for seg nødvendig fleksibilitet. Også må det utdannes flere fagarbeidere, mener han.

– Det må bli enklere å være seriøs. Dette er veldig positivt, kan gi flere egenansatte og kan få det til å bli et konkurransefortrinn med egne ansatte, mener Frank Heine Jensen, tillitsvalgt Skanska Norge.

Andre var inne på at det offentlige må stille krav når de henter inn anbud.

Odd Andre Olsen hos Veidekke ser positivt å forslaget. Men at det også vil stille krav til det offentlige som byggherre.

– Vi må se på muligheten for arbeidstidsordninger som gjør det mulig for utenlandske arbeidere å reise hjem, og ikke minst gjøre det mer attraktivt for å få jenter inn i bransjen.

Jubler for innleieforbud: – Et stort skritt i riktig retning, mener EL og IT-lederen

Aktuelt: Arbeidsgiverne frykter innleieforbud vil ramme norske arbeidsplasser

Warning
Annonse
Annonse