JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TALTE FOR BEMANNINGS-FORBUD: Miroslaw Bartnik holdt apell foran Stortinget i august i fjor.

TALTE FOR BEMANNINGS-FORBUD: Miroslaw Bartnik holdt apell foran Stortinget i august i fjor.

Håvard Sæbø

Debatt

«Bemanningsbransjen har vist over flere år at de ikke respekterer den norske modellen»

Forbud mot innleie fra bemanningsbyråer i Oslofjord-området er et modig forslag fra regjeringen.
04.02.2022
11:57
10.02.2022 08:46
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Med tanke på hva som har skjedd i bransjen de siste årene kan en si at det er et nødvendig steg på veien til et mer seriøst arbeidsliv.

Bemanningsbyråer skulle dekke behov ved manglene arbeidskraft i perioder med produksjonstopper. Økt fleksibilitet for bedrifter i et arbeidsmarked med behov for arbeidskraft. Det var en fin tanke, men fungerte ikke helt som det skulle.

Noen av de arbeidstakerne som tidlig ble ansatt i bemanningsbyråer, fikk fast ansettelse. Seinere kom bransjen med nye arbeidsavtaler hvor arbeidstakere var “fast ansatt uten garantilønn”. Det betydde i praksis at arbeidere fikk lønn når de hadde oppdrag, men det var ingen garanti for når de fikk oppdrag, og dermed lønn.  

Tidligere ga også flere byråer oppdrag for lengere perioder om gangen, men etter hvert ble oppdragene kortere, en uke om gangen er i dag det vanlige. Disse korte oppdragsperidoene skal, ifølge arbeidsgivere, motivere arbeidstakeren. En må jobbe enda mer enn faste ansatte i produksjonsbedrifter for å ikke risikere å miste oppdrag uken etter. En del av arbeiderne som mister oppdrag har ikke en gang rett til dagpenger, så de sitter hjemme uten jobb og uten inntekt. Mange sliter også med utbetaling for hele oppdrag i tilfeller hvor oppdraget blir forkortet etter oppdragsgivers avgjørelse. Bemanningsbyrået tar ikke ansvar, og folk blir stående med mindre jobb og lavere lønn enn de var lovet i oppdragsavtalen.

I 2019, etter press fra fagforeningene, kom det på plass nye regler som skulle rydde opp i bemanningsbransjen. Endelig skulle også ansatte i bemanningsbyråer få faste stillinger! Dessverre var det ikke det som skjedde. De fleste ansatte fikk «faste», men lave stillinger, helt ned til fem prosent i ansettelses-kontraktene. Det betydde også at bemanningsbyråer ikke var forpliktet et arbeidgiveransvar utover en fem prosent-stilling, selv om de ansatte jobbet full tid. Flere av våre medlemmer har blitt satt ned i stillingsprosent, uten noen forklaring eller formell behandling, som en endringsoppsigelse, som loven krever. Ett eksempel var min venn som gikk fra 75 prosent til 20 prosent. Det var snakk om en ansatt som hadde jobbet lenge i bemanningsbyrået, men hvor bedriften en dag ga han ny kontrakt med lavere stillingsprosent.

En fugl i hånda er bedre enn ti på taket sies det, men kravet til en arbeidsplan når en jobber til varierende tider, som alle i byråene gjør, ble ikke fulgt opp. Og ansatte visste fortsatt ikke når de skulle jobbe og når de skulle ha fri. Ille er det også at der det formelt finnes en arbeidsplan, så følges den ikke opp av bedriften. Det har kommet flere henvendelser til vår fagforening fra medlemmer som skulle jobbe i en gitt periode, men i siste liten får de vite at det blir ingen jobb for dem allikevel. Da blir de stående uten jobb og uten inntekt. Hva med dem som ikke er medlemmer i en fagforening? De sitter hjemme uten inntekt og venter på neste oppdrag.

Vår fagforening gjennomførte en spørreundersøkelse blant ansatte i bemanningsforetak og spurte hva slags problemer de møter på i arbeidslivet. Hovedproblemet var brudd på likebehandling av lønnsvilkår. Faste ansatte i bedrifter de var innleid til fikk høyere lønn enn dem. Det er problemet som vi i fagforeningen hører om stadig vekk. Arbeidsmiljøloven beskriver likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie fra bemanningsforetak ganske klart, men det er fortsatt flere byråer og innleiere som «misforstår» denne loven.

Et eksempel var et prosjekt hvor det jobbet 20 innleide. De fikk 40 kroner per time mindre enn de fast ansatte i bedriften de var leid inn til, og de gikk glipp av 266 kroner daglig i kjøregodtgjørelse. En av disse innleide var medlem i Fellesforbundet og fikk hjelp med kravet sitt. Samtidig, ut av ren nysgjerrighet, sjekket jeg hvor mye penger bemanningsforetaket sparte på å bryte likebehandlingsprinsippet. Jeg snakket med de 19 ansatte som ikke var medlemmer i fagforeningen, og fant ut at de heller ikke fikk utbetalt differansen i lønn. Denne differansen var til sammen på 1,3 millioner kroner. Det er mye penger som rett og slett ble  stjålet fra arbeiderne. Dette er dessverre ikke et enkelttilfelle, men en type lønnstyveri som foregår daglig i hele Norge. 

Et annet stort problem er manglende arbeidsplan, og dermed overtidsbetaling. Jeg hadde kontakt med 27 ansatte fra et bemanningsforetak i Oslofjord-området, en del av dem var medlemmer i Fellesforbundet. Jeg hjalp dem med lønnskrav som gjaldt overtidsbetaling. Fire av dem har fått etterbetalt 90.000 kroner allerede og 17 venter på utbetaling. Til sammen dreier kravet seg om 710.000 korner. Seks av dem var ikke medlemmer, men de hadde krav på 240.000 bare i overtidsbetaling. 27 arbeidere som fikk utbetalt til sammen 1.040.000 kroner mindre enn de skulle. Nesten 300 arbeidstakere jobber for dette bemanningsforetaket, så omfanget av lønnstyveriet er enormt.  

I fjor tok en gruppe med rotasjonsarbeidere fra et av de store bemanningsforetakene kontakt med meg. De jobber hardt og lange dager på et stort og utfordrende prosjekt på Vestlandet. Men når de egentlig skal ha avviklet friperioden sin, blir de sendt på oppdrag til andre deler av landet. De har selvfølgelig selv et ansvar selv for å på passe på arbeidstiden og HMS, men hvordan kan en bedrift som hevder den er seriøs, holde på sånn?

Vi stilte spørsmål i vår undersøkelse om arbeidere som jobber i bemanningsbransjen hadde prøvd å søke jobb i produksjonsbedrifter. Mange hadde forsøkt å gjøre det, men fikk da til svar at de ikke kunne bli fast ansatt fordi de hadde for dårlige språkkunnskaper eller manglet kvalifikasjoner. De er gode nok til å gjøre jobben dag etter dag, som innleid, men ikke som fast ansatt. Det virker som det å jobbe gjennom bemanningsforetak fjerner alle krav for språkkunnskaper eller kvalifikasjoner. Ren magi!

Problemene jeg beskriver er bare dråper i havet, det kunne lett bli en hel bok hvis jeg skulle fortelle hvert tilfelle av lønnstyveri, brudd på loven, lønnsdumping og useriøsitet jeg har møtt i Norge. Våre medlemmer og andre utenlandske arbeidskamerater på byggeplassene er lei av disse forholdene. De vil behandles som andre i arbeidslivet. De vil være fast ansatt med like, reelle, rettigheter. Bemanningsbransjen har vist over flere år at de ikke respekterer rettferdighet og den norske modellen. Den nye regjeringen har nå en stor sjanse for å vise at de virkelig er på de vanlig folks side, ved fjerne dette A- og B-laget i arbeidslivet. Ting vil ikke falle på plass og fikse seg selv. Nå trenger vi handlinger, vi trenger endringer av lovverket.

Debatt: «Helsevesenet blør penger til bemanningsbyråene»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2022
11:57
10.02.2022 08:46Mest lest

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

Paul S. Amundsen

I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik

Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.

Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.

Erlend Angelo, Magasinet for fag

Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet vil ha Sissel Skoghaug som LO-nestleder

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør.

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Enighet i jordbruksoppgjøret: – Vi har fått et nødvendig inntektsløft