Helsevesenet har i alt for lenge lent seg på innleie fra private bemanningsbyråer, skriver Seher Aydar.
Erlend Angelo
Debatt
«Helsevesenet blør penger til bemanningsbyråene»
Kommersielle bemanningsbyråer utnytter ansatte for å tjene penger.
Da det nylig ble avslørt at sykepleiere fra vikarbyråer på jobb i Helse Vest fikk for lite overtidsbetaling fra bemanningsbyråene, ble selskapene heldigvis suspendert. Men dette peker på et større problem i helsevesenet vårt som vi må snakke om.
Helsevesenet har i alt for lenge lent seg på innleie fra private bemanningsbyråer. Regjeringa har nylig varslet forbud mot bemanningsbyråer på byggeplassene i Oslo-området. Bemanningsbyråer må ut av byggeplassene våre, men også helsevesenet vårt. Det er verdt å stille spørsmål om regjeringa synes det er greit at det offentlige helsevesenet er storforbrukere av bemanningsbyråer?
Norge står i en vedvarende mangel på helsepersonell; det er ikke bare sykepleiere og helsefagarbeidere vi mangler; også en rekke legespesialister er det stor mangel på. Også disse leies inn gjennom vikarbyråer til store kostander. Helseforetakene bruker årlig en milliard kroner på innleie av bemanningsbyråene.
De kommersielle vikarbyråene har i mange år basert seg på innleie fra utlandet. Det er usolidarisk at et av verdens rikeste land ikke satser på å rekruttere og beholde helsepersonell, men lener seg på at det er lett å rekruttere sykepleiere fra land med lavere lønnsnivå. I tillegg er det oppskriften på dårlig helseberedskap. Istedenfor å legge penger i å bygge opp de fagfolka vi trenger, pøser de penger ut på kortsiktig innleie.
Da pandemien traff Norge for to år siden ble det utøst en bemanningskrise i hele landet, i alt fra intensivavdelinger i storbyene til sykehjem på landet. Ikke på grunn av smitte og økt aktivitet, men fordi vikarene fra utlandet uteble da grensene stengte. Knapt en intensivavdeling i landet kan drifte uten innleie fra private bemanningsbyrå og mange steder er også kommunehelsetjenesten helt avhengig av vikarer fra Sverige, Finnland, Danmark, Island og Spania for å få hjulene til å gå rundt. Regjering etter regjering har stått med hendene i lomma og sett dette utvikle seg. Da pandemien traff og avslørte hvor livsfarlig avhengig det har gjort helsevesenet vårt av de kommersielle vikarbyråene kunne man tro de tok grep. Det gjorde de ikke.
Solberg-regjeringens forsøk på å sikre egen rekruttering har vært veldig halvhjertet. Tidlig i pandemien ble det opprettet et nasjonalt helsepersonellregister der helsepersonell som var ledig for oppdrag i helsetjenesten kunne melde seg. På det meste var 10 000 registrert her. Men det er nærmest et passivt register. Informasjonen som ligger der er verken kvalitetssikret eller oppdatert og kommunene oppgir at det er vanskelig å søke i og lite anvendelig. Koronakommisjonen konkluderte at registeret ikke har fungert og har etterspurt en evaluering. Nasjonalt helsepersonellregister kunne vært starten på et omfattende offentlig bemanningspool. Men den lille andelen som er tatt ut av dette registeret til et operativt innsatsteam er symptomatisk nok driftet av et privat bemanningsbyrå.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet reiste selv i fjor et forslag om at regjeringa skulle sørge for at alle helseforetak har ordninger med egen bemanningsenhet med fast ansatte vikarer. Vi løftet opp igjen forslaget i arbeidet med statsbudsjettet, men fikk da ikke støtte av regjeringspartiene. Nå forventer jeg at regjeringa også tar tak i bemanningsbransjen på sykehusene.
Den milliarden sykehusene i dag øser ut til bemanningsbyråer må vi heller bruke på økt grunnbemanning og at helseforetakene bygger opp sine egne vikarpooler. Det vil gi bedre kvalitet på tjenestene, styrke helseberedskapen og gi bedre arbeidsvilkår for de ansatte.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.
Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus
LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
André Kjernsli
Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.
Jan-Erik Østlie
Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
Martin Guttormsen Slørdal
Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund
Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.
Vidar Ruud / NTB
SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre
Ole Palmstrøm
Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår
Kommentar
Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere
Chris Anderson/AFP/NTB
«Denne konflikten handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss»
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.
Martin Guttormsen Slørdal
Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox